PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1111}
7,7 32 tys. ocen
7,7 10 1 32452
7,5 14 krytyków

Konopielka
powrót do forum filmu Konopielka

.

777777

że Ziemia jest kulo, tako geoido

odyniec

:))))))))))))) latajacom geoidom :))) i tylko tyla wyniesli Wy? :))))))))

odyniec

Sie było za rzeko - tam sie nic nie zagina! I nic nie mówio, żeby sie gdzie dali zaginało.

piuropush

Edward Redliński - Konopielka. Radzę przeczytać książkę, to wtedy będzie wiadomo, jaki jest morał tej opowieści. I ja także nie widzę w tym nic śmiesznego, choćby z jednego, prozaicznego powodu. Otóż, na Podlasiu, w latach 50. (gdzie w domyśle rzecz się dzieje), ludzie naprawdę nie zdawali sobie sprawy z tego, że są Polakami. Na pytanie o narodowość, odpowiadali: "My stunt. Z bagna.". Myślę, że jest to cokolwiek wymowne. Być może i pojawiają się sceny zabawne, obawiam się jednak, że należą one do kategorii czarnego humoru. A to, że w opowieści co rusz pojawiają się wszelkiej maści mitologizacje zjawisk codziennych, oceniłabym jako fascynujące i przerażające zarazem, nie jako śmieszne. Niemniej jednak odbiór zapewne jest zależny od dystansu widza do serwowanej historii.

kondriknw

Nie wiedzieli, że so Polakami i żyli. Ba... pewnie było im z tym dobrze, a bynajmniej nie czuli się źle z tego powodu . Jakże mimo tego zacofania im czasami zazdroszczę... ZUSy, PiTy, media i inne srity. Oni mieli kury, jajki i swojo babe. Czego więcej potrzeba? :)

harry0189

No nie wie, internet, laptop, centralne ogrzewanie i mikrofalówka. I da się żyć ;))

dulcisaspis

Nie brakowałoby tego i mnie, i Tobie, gdybyśmy nie mieli pojęcia, co to est ;)

harry0189

do dziś w spisie powszechnym wpisują narodowość "tutejszy" :)

Glanc

to akurat dobrze świadczy! przynajmniej nie żyją w fałszywym paradygmacie POLSKOŚCI (: a nos richtig spolonizowouy gizdy pierońskiy...

GlaniqGce

dobrze godo! poloć mu!

777777

Jak oglądałem ten film przechodziły mnie takie myśli że tacy ludzie są szczęśliwsi niż ludzie z 21 wieku.Nam się to wydaje dziwne.Jak tak można żyć.Życie bez prądu,komputera,netu to nie życie.Ale czy naprawdę to ma być życie.Sztuczny wytwór,bez którego życie wydaje się puste.Nie miało się na to wpływu jak nas ukształtowało społeczeństwo.Przypisało jakieś role,niekończące ambicję. Tamci ludzie byli mniej podatni na to jak ich kształtuje społeczeństwo.Nie miało znaczenia czy są polakami, jakie mieli nazwisko. Nie utożsamiali się tak bardzo z tym nie mieli takiej potrzeby. Większa możliwość przebywania z naturą, jakaś większa możliwość poczucia istnienia.

777777

treść morału jest taka:
częściej zatrudniajcie Majchrzaka!

777777

Morał taki, że praca nauczycielki wymaga poświęceń ;)

OCampa

... a nauka poszła w las... dosłownie ^_^

OCampa

A morał tej bajki jest prosty i krótki
Kiedy zona w domu nie łap innej za sutki

OCampa

A wiesz czemu nauczycielki to najlepsze kochanki??
-Maja okres 2 razy w roku i co chwila stawiają laski

777777

Taki... że żeby sobie popykać trza se kupić globus

777777

tu nie ma morału tylko doskonale pokazana jest męska psychika - narwany Kaziuk zakochał się w nauczycielce i wciąż strzela fochy i robi trudności, bo ona kręci z innym. A gdy wreszcie nauczycielka przychylnie spojrzała na Kaziuka to on z tego szczęścia stał się pierwszym gorliwym postępowym we wsi.