Zastanawiam się ,dlaczego tego filmu jest tak mało w polskiej TV. Ja podejrzewam ,że swoje 5minut dołozył do tego kler, czarna zaraaza,najwieksze zło tego świata. 4 pancernych puszczają na kilku kanałach na raz. Rzygać się chce,jak włącza się tv a tam 4 pancernych. A Konopielka jak juz jest emitowana to bardzo pózną porą. Tam ciemnota wierzyła w konia. W zasadzie jeszcze w konia. Bo swojego boga tez mieli.
Hej,
wg mnie tego filmu i jemu podobnych jest mało, bo nie ma kto sponsorować emisji wartościowych obrazów. Czy przez kler? Nie tylko kler ma wpływy. Sądzę, że to nic religijnego, raczej kwestia władzy i forsy. No bo skąd by się urwały takie paskudztwa jak "Galerianki" albo "Drogówka"?.
Dobrych filmów nie ma kto sponsorować, bo będzie mniejsze grono odbiorców. Dzięki Bogu i mojemu sprytowi obejrzałam "Konopielkę"- to jest film-skansen; i wiejskich obyczajów, i języka polskiego.
Pozdrawiam
Z tą czarna zarazą trochę przesadziłeś. W czasach, gdy powstał ten film inaczej byś mówił o kościele.
Tak, tak, wiem że to teraz modne.
Ale w filmie nie ma słowa o księżach. Po za tym jedziesz po nich, bo możesz. Bo o rabinach już tak nie napiszesz publicznie w internecie.
Modne? Czy religia to moda? Czy pisanie w sensie wyżywania sie na religii i jej szamanach to moda? Chyba nie. Zyjemy w XXI wieku, w erze ogólno dostepnej dostępności do wiedzy i czas chyba na ruszenie mózgiem. Tradycja tradycją ale nauka ,wszechobecne kosmiczne technologie góruja nad tym co głoszą panowie w czarnych sukienkach. Co do rabinów ,żydów to absolutnie mam to gdzieś. Ani oni mnie nie grzeją ani ziębią. Widzę ze należysz do tych co uważają ze tzw. żyd jest winien za wszystko zło co spotkało Polskie i swiat. Zył już kiedyś taki człowiek co próbował z różnym skutkiem wmówic to swoim rodakom i nie tylko im.Rozpętał wojne i próbował wytepic ten naród. Czas skończyc z tym mysleniem,bo uważam ze to i tępe i nie godzi w zdrowy rozsądek na miare XXI wieku. Ja tylko uważam ,że kazda religia to oglednie mówiąc wciskanie ciemnoty ciemnemu ludowi. Nic więcej. Kazda religia to ognisko konfliktów i wojen. Chyba nie wiekszej przyczyny śmierci setki milionów ludzi jak wiara w jakiegoś wyimaginowanego bożka, którego nikt nie widział i nigdy nie zobaczy. Myslenie nic nie kosztuje więc czas zacząć korzystać z mózgu w sposób racjonalny,zdrowo rozsądkowo i tyle ,a może aż tyle.pzdr
Dobry z Ciebie netowy chuligan.
Mam w pracy ewangelika, modli się za takich, jak Ty.
Taktownie i powściągliwie zwróciłeś mu uwagę na jego, mówiąc łagodnie, niewłaściwe (nietolerancyjne! jak lubią mówić niewierzący) zachowanie. Tacy ludzie nie widzą problemu w swojej mowie nienawiści wobec ludzi wierzących.
Posłuchaj samego siebie ''Co do rabinów ,żydów to absolutnie mam to gdzieś. Ani oni mnie nie grzeją ani ziębią. Widzę ze należysz do tych co uważają ze tzw. żyd jest winien za wszystko zło co spotkało Polskie i swiat'' .. hmm a teraz!.. Patrz! Widze że należysz do tych co uważają że tzw ksiądz jest winien za wszystkie zło co spotkało Polskie i świat :) Zupełnie jakbym słuchał posł Wiegus Scheuring! Jakbyś nie wiedział to właśnie rabini i żydzi byli protoplastami dzisiejszej religi i katolicyzmu na który tak wojujesz, więc właściwie to powinieneś napisać że To żydzi są największą zarazą! A o tym co napisałeś o księżach to powiem ci że Czas skończyć z tym myśleniem, bo uważam że to i tępe i nie godzi w zdrowy rozsądek na miare XXI wieku :))))
Był dzisiaj w TV, na stopklatce. takich filmów się nie puszcza za często, bo jest małe grono odbiorców takiego kina.
Czasami na TVP Kultura się coś zdarzy, dzisiaj leciał japoński film z 1950 roku.
Ale przeciętny odbiorca tego nie obejrzy bo raz, że obyczajowy, dwa stary, trzy czarnobiały itd. A jak nie ma popytu to nie ma podaży. A jak już jest to w godzinach słabej ogladalności -w tygodniu w godzinach w których ludzie pracują, albo późno w nocy.
Hej, ja oglądałam go dziś na stopklatka. Niby jestem przeciętnym odbiorcą a jednak preferuję takie filmy, stare. Naukowe programy, ale nowocześniejsze też lubię oglądać. Wczoraj na tvp kultura leciał jakiś ruski film, co wszyscy jedną kobietę traktowali jak lalkę i ona się nie mogła przeciw temu zbuntować. Ogólnie oglądam i nawet bym się nie spodziewała, że trafiam na coś kultowego :) Konopielkę musiałam porzucić bo za często pokazywali tam goły tył Joanny Sienkiewicz a ja się wstydzę takie rzeczy przy mamie oglądać. xD ale jak tak wszyscy wychwalacie to zobaczę do końca. Ta pani nauczycielka to stwierdzam, że puszczalska była. Żeby tak bohatera głównego uwieść..
Twoja mania na tle kleru jest zabawna, dowodzi najłagodniej mówiąc, nietolerancji, a ta jest nawet prawnie napiętnowana w kodeksie karnym i w Konstytucji RP. Nie o nią tu jednak głównie chodzi, kiedy się przeczyta twój wpis, lecz o naiwną interpretację filmu - jakby miał być dokumentem z epoki. To jest po prostu komedia, groteska, stworzenie świata, jakiego NIE MA (a czy jest świat z komedii Louisa de Funesa?). Podobny zabieg mamy w "komedii na tematy miejskie", jaką jest "Dzień świra" - tam widzimy z kolei przejaskrawiony świat miasta, gdzie właściciel potrafi zostawiać odchody psie pod oknami sąsiadów, a paniusie w przedziale wagonu terkotać jak nakręcane maszynki bez oprogramowania - niby to znamy z życia, ale TAKIEGO dokładnie, paranoicznego świata jednak nie ma. Kiedyś komuniści interpretowali "Monachomachię" jako totalną krytykę Kościoła, a to przecież był utwór literacki, nie socjologiczny i to pisany przez biskupa Krasickiego. Oto do czego prowadzi ciasna interpretacja dzieł sztuki jako efektu tego, "co chciał powiedzieć autor".
Mania na tle kleru??? napiętnowana w kodeksie karnym i w konstytucji RP ??? Ani to zabawne , ani y tym powagi za grosz. I czy Konopielka to komedia? Porównując to dzieło do filmów Luisa de Funesa to jakiś myślowy kogel mogel. Konopielka to obraz pokazujący ciemnotę polskiej wsi i nie tylko.Mimo ze film pokazuje społeczeństwo polskie po wojnie, to jakże aktualne jest przesłanie tego filmu. Ciemnota w dalszym ciągu króluje w kraju nad Wisła. Twój komentarz jest tylko dowodem tej ciemnoty, w szczególności początek. Radze tobie idz na wzgórze , tam pod lipą zakopany jest złoty koń i go wykop. No i zbastuj z tymi bzdurnymi komentami.