PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=598628}

Kolekcjoner

The Collection
2012
5,4 21 tys. ocen
5,4 10 1 21430
4,2 13 krytyków

Kolekcjoner
powrót do forum filmu Kolekcjoner

Czy to nie jest trochę dziwne, że wydano w Polsce tylko drugą część z serii i do tego nosi przetłumaczony tytuł pierwszej części? Tym bardziej dziwne, bo odnoszę wrażenie, że część pierwsza przyniosła by niezłe zyski (rzadko przychodzą horrory do Polskich kin, i do tego twórców popularnej Piły). Dwójka powinna nosić albo wiernie przetłumaczoną oryginalną nazwę, czyli Kolekcja, lub po prostu Kolekcjoner z dopisaną dwójką (o ile wcześniej do Polskich kin trafił by pierwszy Kolekcjoner). Niezależnie od kaprysu polskich dystrybutorów ten film będzie dla mnie nazywał się Kolekcja, lub Kolekcjoner 2.

szmyrgiel

"Niezależnie od kaprysu polskich dystrybutorów ten film będzie dla mnie nazywał się Kolekcja, lub Kolekcjoner 2" - dla mnie tak samo. Dali ciała z tym tytułem...

szmyrgiel

To jak się nazywa pierwsza część? i z którego jest roku? bo nie widziałem

Spioszek1985

Collector - 2009. Bdb, polecam!

sworthy

A wiecie, że pewnie film zbierze sporo niepochlebnych opinii, dzięki popisowi dystrybutora? Bo jeśli ktoś nie wie,że to sequel (a polski tytuł na to nie wskazuje ani trochę), to niezłe zaskoczenie go w kinie czeka. A bez znajomości pierwszej części, brak odpowiedniego tła dla historii zdecydowanie.

Nic, tylko kolejny raz bić brawo.

Spioszek1985

Na filmwebie na powiązanych tytułach możesz znaleźć pierwszą część pt Collector, czyli... Kolekcjoner. Dwójka nazywa się Collection, czyli Kolekcja. Jedynka, może nie jest jakaś tam super nadzwyczajna, ale jeżeli lubisz krwawa horrory, o psychopatach (czytaj slasher) to jak najbardziej polecam.

szmyrgiel

Czyli jak nie oglądałem jedynki to dwójki nie warto zaczynać bo nie zrozumiem do końca fabuły :)?

Spioszek1985

Tego to Ci niestety nie powiem, bo dwójki nie oglądałem :P.

Spioszek1985

Ale myślę, że możesz śmiało oglądać bo fabuła w jedynce była prosta jak drut. Jeżeli zależy Ci to mogę w skrócie zaspojlerować.
Uwaga SPOJLER :

Rodzina głównego bohatera ma poważne długi, więc musi szybko skołować kasę. Postanawia ukraść drogocenny kamień z domu bogatej rodziny u której niedawno pracował w remoncie (więc na pamięć zna każdy jej zakamarek). W nocy się włamuje, ale odkrywa, że niedawno przed nim włamał się tajemniczy psychopata (Kolekcjoner), który rozstawił wszędzie śmiercionośne pułapki. Jednych ludzi zabija, innych porywa, torturuje, a potem zabija a innych jeszcze porywa, zamyka w wielkim czerwonym pudle i wykorzystuje jako przynętę na przyszłe ofiary. Prawie wszyscy (z rodziny bogaczy) giną oprócz małej dziewczynki i głównego bohatera. Przyjeżdża policja, zabiera karetką ocalałych, ale po zabójcy znika ślad. Karetka która zabiera naszego bohatera się rozbija, i do środka wchodzi Kolekcjoner ze swoim pudłem i dołącza go do kolekcji. Koniec.

szmyrgiel

skoro polecacie to najpierw obejrze 1 a potem 2 ;)

Spioszek1985

no na odwrót to raczej słabo :)

szmyrgiel

IMO to nie jest niezbędna wiedza do drugiej części i można się na niej nieźle bawić nie znając części pierwszej (mój przypadek).
Postać kolekcjonera jest opisywana w napisach początkowych poprzez zbitkę krótkich urywków z jego tortur oraz informacje jakie obiegały media na temat porwań i brutalnie okaleczonych martwych ciał. Zamiłowanie do pułapek widać w scenie dyskotece. Trochę gorzej z Arkinem, czyli tym złodziejaszkiem, ale wiemy z filmu że jest włamywaczem i tyle do seansu wystarcza.

Spioszek1985

Ja przed obejrzeniem nawet nie wiedziałam że to jest druga część i rzeczywiście muszę powiedzieć że miałam wrażenie że coś nie zostało dopowiedziane w fabule (albo że coś mi umknęło). Niemniej jednak nie jest to gatunek filmu w którym fabuła odgrywa znaczącą rolę :)
P.S. Bardzo dobre zakończenie!! Warto przeczekać cały film żeby to zobaczyć.

szmyrgiel

A teraz z innej beczki pytanie: Jak właśnie wypada Collection i to w porównaniu z pierwszą częścią?

szmyrgiel

Słabo wypada... pierwsza część miała "to coś". Druga to już krok w stronę piły i spłycenie fabuły.

lukash7

Jeżeli tak, to szkoda. Oceny na imdb wydawały mi się przekonywujące (średnia tam wynosi 6,7, a filmu the Collector 6,3). Jeżeli faktycznie film jest taki jak piszesz, to raczej kiedyś sobie ewentualnie ściągnę i obejrzę zamiast pójść na to do kina. Za serią Piła nie przepadam, tylko jedynka trzymała poziom, a następne części były już dużo gorsze.

szmyrgiel

W ogóle u nas w Polsce to jest paranoja z tytułami.........Weź na ten przykład ''Clockers'' Spike'a Lee. Clockersi to osiedlowi dilerzy narkotyków dlatego tytuł CLOCKERS . Skąd zatem polski tytuł ''Ślepy zaułek'' ??!!? Tak samo i tutaj . ''Collector'' to kolekcjoner a ''Collection'' po prostu kolekcja.

cebul_297

Nie tylko w tym filmie źle przetłumaczono tytuł.
Przykładowo film "Bad Teacher" po polsku to 'Zła nauczycielka" a w Polsce przetłumaczyli to na "Zła kobieta".
To ciekawe jakby przetłumaczyli tytuł Bad Women :D

Spioszek1985

Bad Woman pewnie by przetłumaczyli jako Zła Nauczycielka XD

lukash7

Po przeczytaniu waszych postów skusiłam się na obejrzenie I części z 2009 roku i uważam ze dawno nie oglądałam takiego gniota / kto obejrzał wszystkie części piły lub hostel stwierdzi ze ten film to wielkie nie porozumienie/ Film jest nudny, nie ma fabuły....TRAGEDIA i szkoda czasu

sharlotka

Ja niestety nie oglądałem wszystkich części Piły i Hostelu, więc pewnie dlatego sądząc po Twojej wypowiedzi jestem innego zdania;). Dla mnie Piła skończyła się tylko na pierwszej części, następne (czyli 2 i 3) były już dużo gorsze i odechciały mi poznawanie kolejnych części. Hostelu w ogóle nie oglądałem, i nie specjalnie chce mi się za niego zabrać ze względu na oceny.

szmyrgiel

No to się zdenerwowałam. Trochę lipa z tym tłumaczeniem. Dlaczego w takim razie w ogóle nie rzucili do kin Collectora? Właśnie tak mi się wydawało, że coś nie halo z Arkinem...ehhh