PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297154}

Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 106 tys. ocen
7,1 10 1 106301
5,6 20 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

Ile jest prawdy a ile fikcji w filmie i książce w stosunku do wydarzeń historycznych.
Osobiście jak dla mnie po obejrzeniu Tudorów ciężko będzie innemy filmowi czy serialowi mu dorównac.
W kochanicach henryk jest według mnie postacią taka troszkę bezpłuciową,za mało wyrazistą,choc film jest w sumie o siostrach postac henryka powinna być troszkę bardziej zarysowana.
Fenomenalne role portman i johansson.

ocenił(a) film na 7
saskialove

Film dosyć wiernie prezentuje prawdę historyczną jeżeli mowa o wydarzeniach, co do przedstawienia osobowości poszczególnych postaci różnie można to interpretować. Jednak ich charaktery pasują mniej więcej do tego co mówią źródła. Różnice tkwią w szczegółach. Zgadzam się, że Tudorowie są znacznie lepszą produkcją traktującą ten temat, choćby z powodu głębi nadanej postaciom, czego tutaj bardzo mi brakowało. Większość z nich była płytka, a zachodzące pomiędzy nimi relacje nieprzekonujące.

ocenił(a) film na 7
deus_le_volt

deus_le_volt - dosyć wiernie prezentuje prawdę historyczną? :) Nie zupełnie - tylko główne watki są prawdziwe tzn. rozwód Henryka z Katarzyną, pojawienie się Anny Boleyn, zerwanie z Kosciołem Katolickim - reszta to czysta fikcja.

SaskiaLove : książka sama w sobie jest nasycona błędami i domysłami pisarki. Film natomiast posunął się jeszcze dalej - dodano sceny których w książce nie było, a ktore były zupełnie niepotrzebne.

Jeżeli chodzi o główne różnice pomiędzy filmem a ksiażką to oraz historia :

1. Przede wszystkim : Anna nie prosiła Henryka aby nigdy więcej nie odezwał się do Marii : ich romans zakończył się około 1526 r., po narodzinach syna Marii.
2. Maria nigdy nie prosiła Krola aby ułaskawił jej brata i siostrę.
3. Henryk VIII nie zgwałcił Anny Boleyn!
4. Maria Boleyn nie zabrała małej Elżbiety z dworu, tak jak to pokazuje ostatnia scena.

ocenił(a) film na 7
PoeticDreams

Ja jednak podtrzymam swoje zdanie o "dosyć wiernym przedstawieniu wydarzeń historycznych". Film stara się prezentować nawet takie smaczki jak choćby to, że Anna miała zostać ścięta mieczem a nie toporem. To nazywam "wydarzeniami". Z kolei takich szczegółów jak tego co mówiła jedna z bohaterek do króla w alkowie nie mógł znać nikt poza nią samą i królem, a już z pewnością żaden rocznikarz, kronikarz ani inny dziejopis, który mógłby przekazać nam takie informacje, więc także nie możesz tego wiedzieć i Ty.
Co do książki - nie czytałem.

ocenił(a) film na 7
deus_le_volt

Deus, nie chodzi mi o to co ktoś powiedział czy nie, bo w tej chwili ciężko jest stwierdzić kto co mówił. Niestety ale jeżeli chodzi o historię to często opieramy się tylko na domysłach.
Chodziło mi o takie sytuacje jak np. to że Maria Boleyn najpierw urodziła córkę a nie syna, itp. :)

ocenił(a) film na 8
PoeticDreams

To ile ten Henryk miał dzieci i z kim???

użytkownik usunięty
saskialove

Miał pełno dzieci. Jedne umarły tuż po porodzie, inne w niedługim czasie po porodzie, a inne z nieprawego łoża. Najważniejsze to: Krwawa Mery ( z 1. żoną Katarzyną Aragońską), Elizabeth ( z 2. żoną Anna Boleyn) i Edward ( z 3 żoną Jane Seymour)

Henryk może i miał pelno dzieci, ale tylko kilka przeżyło.
Z Katarzyną Aragońską miał 6 dzieci ale tylko królowa Maria I przeżyła okres niemowlęcy.
Z Anną Boleyn miał jedną córkę królową Elżbietę, bo pozostałe dwie ciąże zakończył sie poronieniem.
z Joanną Seymour miał 1 syna, króla Edwarda VI, ale zmarł jako nastolatek.
Z kochanką Marią Boleyn miał prawdopodobnie syna i córkę oraz z Elżbietą Blount miał syna Henryka zmarłego zaraz po śmierci Anny Boleyn - było to jego jedyne uznane dziecko z nieprawego łoża.

ocenił(a) film na 8
PoeticDreams

W filmie nie było jednoznacznie pokazane, że Maria Boleyn najpierw urodziła nie syna a nie córkę. Pokazali że urodziła syna, nie zaznaczyli który był w kolejności, ale zaznaczyli że syn był.

ocenił(a) film na 8
PoeticDreams

Ad 1. Nie wiemy o co go prosiła, w filmie przecież nie do końca spełnił tę prośbę, to było bez większego znaczenia.
Ad 2. Tego też nie wiemy, wiemy że ewentualna dyskretna prośba była nieskuteczna, co było pokazane w filmie.
Ad 3. Nie wiem skąd wiesz tak szczegółowo jak wyglądał seks Henryka, daj źródło albo sekstaśmę najlepiej hehe. VIII nie zgwałcił Anny Boleyn!
Ad 4. Nie można tego traktować dosłownie, w filmie pokazali że Elżbiecie włos z głowy nie spadł, a to się zgadza przecież.

PoeticDreams

Ha ha ha, a skąd ty możesz wiedzieć, czy król zgwałcił Annę czy nie?

ocenił(a) film na 8
deus_le_volt

film dosyć wiernie prezentuje prawdę historyczną?? rany gościu, widać że ty na historii sie nieznasz, bo ten film przekręcił wiele faktów historycznych