PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34651}

Kobieta-diabeł

Onibaba
1964
7,6 2,9 tys. ocen
7,6 10 1 2902
7,5 17 krytyków

Kobieta-diabeł
powrót do forum filmu Kobieta-diabeł

na pewno można powiedzieć ze jest to dramat psychologiczny i z tym sie zgadzam ale na litośc boska nie horror .Z Horrorem nie ma ten film nic wspólnego.

Puzy

psychologiczno społeczny można dodać ( w tamtych czasach nic innego nie dało sie zrobić)

Puzy

Dżizas, ale wy macie z tą klasyfikacją gatunkową. Film ma dość makabryczną tematykę, jest mroczny i posiada motyw z tajemniczą maską. Jak najbardziej można go nazywać horrorem- bo o przynależności do tego gatunku nie świadczą wyłącznie motywy nadprzyrodzone. Zresztą jest ceniony głównie przez fanów grozy właśnie za wymienione przez mnie atuty. Ale ja i tak nie uważam go za żadne arcydzieło. Troszkę za naiwne to wszystko i za mało emocji jak dla mnie. Choć przyznaję dobrze się ogląda i zakończenie zaskakuje. +6/10

Puzy

Oczywiście, że ten film jest również horrorem (i to klasyczną pozycją tego gatunku) bowiem posiada elementy nadprzyrodzone (maska demona przyrastająca do twarzy, dziura w ziemi, która jest bramą piekła)

strangler

To była tylko zwykła dziura w ziemi, a nie żadna "brama piekła". Według mnie choć film jest mroczny i momentami całkiem przerażający, to nie jest horrorem. Nie było w nim żadnych zjawisk nadprzyrodzonych. Całe to gadanie o piekle i demonach jest wynikiem tylko i wyłącznie wyobraźni kobiet pochodzących z nizin społecznych.

ShadowDrake

Z początku mogłoby się wydawać, że tak jest. Jednak jak wytłumaczyć owe przyrastanie masek do twarzy ? Chyba protagonistka nie użyła kleju w celu lepszego umocowania maski do twarzy...Element nadzwyczajny jak najbardziej widoczny.