ile planów marzen i ambicji zostało zabitych podczas II wojny światowej... Ilu ludzi oddało życi abyśmy mogli żyć w wolnej Polsce! A zdarza się że wstydzimy się swojego pochodzenia! Pomyślmy wtedy o tych tysiącach młodych ludzi którzy zamiast iść z uśmiechem i wiarą przez życie oddlai je za wolną i niepodległa Polskę!
Ten kto się wstydzi swojej polskości nie zasługuje na miano Polaka. Mentalność i poczucie patriotyzmu przedwojennego pokolania jest niezrozumiałe dla dzisiejszych nastolatków. Lata komuny systematycznie niszczyły polskość. Teraz dzieje się podobnie, bo jak głosi lewactwo wolność ważniejsza niż ojczyzna. A film uważam za bardzo słaby. W Polsce jest tyle wspaniałych historii, tyle motywów żeby zrobić wielki film dotyczący II wojny światowej, ale pieniądze wydaje się na bzdurne, mdłe, skarlałe intelektualnie telenowele, albo powstaje tak płytki, banalny, z okropnymi dialogami film, jak ten tutaj omawiany.
Hm... Jak by to ująć: należę do młodego pokolenia i niekoniecznie jestem dumna z mojej ojczyzny. W szkołach wbijają nam do głowy, ze powinniśmy być "patriotami". Czy ktoś może mi powiedzieć, z jakiego powodu mam dzisiaj podziwiać mój kraj? Kochać, kocham moją ojczyznę, bo tu sie urodziłam. Ale do "butnego patrityzmu" to dalekooooo... Wydaje mi się, ze to jest główny powód, dla którego młodzież nie jest patriotyczna: po prostu nie ma "idei". Nie trzeba walczyć o wyzwolenie, nie brakuje nam "wolności słowa", a do tego wszyscy widzą, jaka jest sytuacja w państwie. Ktoś mądry powiedział: kocha się nie dlatego, ale pomimo. I co? I nic.
Pytasz z jakiego powodu mam dzisiaj powdziwiać mój kraj? Tym pytaniem pokazujesz, że jesteśmy z innej planety. Odpowiem Ci słowami piosenki:
To nie karnawał
ale tańczyć chcę
i będę tańczył z nią po dzień
to nie zabawa
ale bawię się
bezsenne noce senne dnie
to nie kochanka
ale sypiam z nią
choć śmieją ze mnie się i drwią
taka zmęczona
i pijana wciąż
dlatego nie
NIE PYTAJ WIĘCEJ MNIE
nie pytaj mnie
dlaczego jestem z nią
nie pytaj mnie
dlaczego z inną nie
nie pytaj mnie
dlaczego myślę że...
że nie ma dla mnie innych miejsc
nie pytaj mnie
co ciągle widzę w niej
nie pytaj mnie dlaczego w innej nie
nie pytaj mnie
dlaczego ciągle chce
zasypiać w niej i budzić się
te brudne dworce
gdzie spotykam ja
te tłumy które cicho klną
ten pijak który mruczy coś przez sen
że PÓKI MY ŻYJEMY ona żyje też
NIE PYTAJ MNIE
NIE PYTAJ MNIE
C0 WIDZĘ W NIEJ
nie pytaj mnie
co ciągle widzę w niej
nie pytaj mnie dlaczego w innej nie
nie pytaj mnie
dlaczego ciągle chcę
zasypiać w niej i budzić się
nie pytaj mnie
dlaczego jestem z nią
nie pytaj mnie
dlaczego z inną nie
nie pytaj mnie
dlaczego myślę że...
że nie ma dla mnie innych miejsc
Piękne słowa. (Czyjego autorstwa?) Piękna piosenka o bezwarunkowej miłości.
Ale jak tu mówić o PODZIWIE dla ojczyzny, gdy: "te brudne dworce gdzie spotykam ją, te tłumy które cicho klną"?
Ale po co te podziały? Musisz koniecznie komuś dowalić? Ja mam bardziej lewicowe poglądy a mimo to swoją ojczyznę kocham bardzo. Życzę więcej rozsądku w wygłaszaniu opinii.
Moze i film słaby ale za to potrafi poruszyc i zmusic widza do przemyslen ... nawet tych najbardziej zatwardzialych zwolennikow opinii ze Polska to kraj słaby ktory ciagle sie osmiesza! Moze po jego ogladnieciu dostrzezemy wreszcie wspaniała historie odwagi, miłości solidarnosci i walki o to aby nastepne pokolenia mogly marzyc i wierzyc!
najlepsze jest to że cześć niemców uczciła rocznice wojny faszyztofskimi manifestacjami:| co za naród przez tyle lat sie niczego nie nauczył...powinno powsatać więcej takich filmów
Nie rozumiem osob(tym bardziej młodych), którzy nie czują sie dumni z bycia Polakami. W naszym kraju są poteżne możliwości rozwojowe, w większości miast młodież może bez problemu znalezć dobrze platną prace dorywczą. Trzeba pamiętać przez ile lat był komunizm oraz ile w Polsce jest obszarów naprawde zacofanych(Podlasie, Podkarpiacie). Ludzie z takich regionów przez długie lata będą zachowywali się bardzo zachowawczo. Pamiętajmy jednak iz na skale europejska jestesmy dużym krajem i nie bedziemy sie tak szybko rozwijać jak Łotwa czy Estonia. Co do ludzi pozbawionych ambicji(lewusy z piwem przed blokami) to musze stwierdzic iz w zdecydowanej wiekszosci są oni sami sobie winni, naprawde cięzko komuś wbic do głowy okreslone zainteresowania, a zawsze idzie sie zając jakims sportem, mówicie ze nie ma boisk, a biegać tez nie ma gdzie? Jasne ze jest tylko ze prosciej jest wypic piwo pod blokiem. Jakos pokolenie powojenne tez nie miało boisk itd, cała Polska była jeszcze zniszczona , a ile wspaniałych bokserów, lekkoatletów itd z nich wyrosło? Narzekac i krytykowac potrafi kazdy głupek, ale konstruktywna krytyka nalezy juz do rzadkości...Kto chce pracowac w Angli niech sobie pracuje na zmywaku przez lata, tylko gdzie tu jakakolwiek ambicja? Apel do Polaków: opamiętajmy się, nie narzekajmy się , nie kłócmy się , tylko zacznijmy aktywnie działać!!
a ja sie cieszę bedąc Polką mam 16lat i umiem docenić mój kraj z tak piękną historią bo mimo wojen i zaborów Polska istnieje nadal i nawet najczarniejszy moment histori nie byl w stanie zniechcecic Polakow do wali o swoja prawdziwa tozsamosc!
Powiem tak. Mam 19 lat i studiuję na PWST. I mimo że nadal jestem nastolatką kocham Polskę. Ja doceniam to co zrobili dla nas dziadkowie, zawsze to doceniałam. Mimo ze zawsze byłam zbuntowana to kochałam i kocham historię Polski i ją samą. Ten film świetnie ukazuje życie młodych ludzi przed wojną. Często babcia czy prababcia, opowiadała mi właśnie takie oblicze wojny, pełne młodzieńczego patriotyzmu. Historia Polski jest przepiękna. Warto zauważyć, że Polacy zawsze walczyli, ciekawe, czy kogoś eraz byłoby stac na takie poświęcenie,
"Ciekawe, czy kogoś teraz byłoby stac na takie poświęcenie?"
Jak wynika z naszej burzliwej historii, Polacy są zdolni do zrywów wyzwoleńczych.
Film wydaje mi się pod tym względem nieco "abstrakcyjny": tam młodzi ludzie chcieli walczyć, umieranie za Polskę było czymś oczywistym. To było niesamowite. Dzisiaj, kiedy sobie wyobrażę taką sytuację i zastanowię się, co ja bym zrobiła... mówiąc szczerze, nie mam pojęcia. To chyba by zależało w dużej mierze od tego, jak by się żyło, jak by nas traktował okupant itp.
Może młodzi kolumbowie nazwaliby mnie tchórzem, ale wydaje mi się, że nie chciałabym ginąć za mowę polską.
A może niewola rozbudza w człowieku tak wielką desperację, że jest gotowy zmierzyć się ze wszystkim?
To tyle mojego teoretyzowania.
Pozdrawiam:)
No tak, ale opinia zmienną jest. Teraz mówimy 'nie', ale podejrzewam, że część polaków ruszałaby w bój gdyby przyszło co do czego. Jednak to jest moje zdanie. Przynajmniej taką mam nadzieje, że szara rzeczywistość nie dokońca przyszłania nam tą prawde, prawde o przodkach... może i jest optymistką, ale wierze w ludzi. Przynajmniej w niektórych.
Być może wiele ludzi nazwie mnie beznadziejną idealistką ale dla mnie Polska to nie jest to co widzę codziennie w telewizji czyli: polityka, skorumpowani urzędnicy, trudności w zdobyciu jakiegokolwiek kąta do życia. Trudno opisać za co kocham ojczyznę, ale kiedy rozglądam się wokół to czuję sie przywiązana do najmniejszego skrawka ziemi. Najbardziej odczułam to kiedy ostatnio byłam w Niemczech, niby u nich wszystko lepsze: domy, drogi, zagospodarowanie przestrzeni ale gdy tylko przekroczyłam granicę to jakoś cieplej się na sercu zrobiło. Tak sobie myślę, że przecież ludzie wysiedlani w Polski nierzadko nie tak bardzo troszczyli sie o to co zdobyli przez życie, ale starali sie zabrać ze sobą chociaż woreczek polskiej ziemi. Zgodzę sie z niektórymi wypowiedziami, że butny patriotyzm nie jest nam potrzebny. Kochajmy ojczyznę bo do niej przynależymy, powinniśmy chyba jednak skupić się na robieniu czegoś zamiast ciągle narzekać, że w Polsce jest tak źle. Polska to my.
Nie gniewaj się na mnie Polsko, nie gniewaj się
Ja naprawdę kocham cię, naprawdę kocham cię
Więc wybacz mi Polsko, że spóźniłem się
Więc wybacz, że na spotkanie spóźniłem się
Dokąd pójdziemy Polsko, dokąd pójdziemy
Poprowadź mnie za rękę, poprowadź mnie za rękę
I opowiadaj co słychać u ciebie, co słychać opowiadaj
Nie wstydź się mnie Polsko, nie wstydź się
Już dobrze zgaszę światło i będę szukał w ciemnościach ciebie
Będę szukał w ciemności ciebie, będę szukał twoich ust
Będę szukał twoich ust
a ja kocham Polskę bo kocham swoja matke
jaka by nie była to matka a matce miłość się należy
czy jest pijana, czy upadła, czy bezrobotna, czy oschła, bez dowodów miłości
To moja matka
Ta przynależność do Polski do jej historii do jej dokonań buduje moja tożsamość, jest duża częścią mnie moich decyzji mojego życia. Ja jestem Polską i Polska jest mną. I to jest prawdziwe piękno