PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204568
6,7 57 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

historia magika 

ocenił(a) film na 10

witam po obejrzeniu filmu mam ciagle niedosyt jego histori. myslalem ze bedzie
wyjasnione dokladnie co sie stalo. a wy jak uwazacie co sie stalo?
Moim zdaniem glownym powodem byla jego żona. Byl zakochany na maxa i tak samo
ostatnie ujecie jak dzwonil do niej, ojciec poszedl to nadal dzwonil nie bylo pokazane co
sie stalo czyli mozna sie domyslec ze albo nie odebrala albo odebrala i mu powiedziala
ze to koniec. Nie wytrzymal presji. pozatym w filmie nic nie bylo o dragach, jeden moment
jak plyte dawal kolesiowi to tak wygladalo ze za narkotyki. nabawic sie mogl schizofremi
od trawki. jak jechal z marketu mozna odebrac ze byl nacpany , jak zapomnial zakupow i
te plakaty. pozatym w kalibrze byli rycerzami mari czy jakos tak w wywiadzie mowili ze
chca legalizacji. Narkotyki tez napewno w jakims stopniu mialby wplyw na to co sie stalo.
Magik byl perfekcionista i nie mogl zniesc mysli ze nie bedzie z ta swoja i nie wytrzymal.
Brak oparcia zrozumienia u bliskich musial naprawde byc samotny i trzymac w sobie
wiele bolu ze sie odwazyl to zrobic.
To sa moje przemyslenia jakie odebralem po filmie. tak naprawde nikt chyba nie wie
czemu tak sie stalo. Piekno filmu jest w tym ze nawet po filmie sie o nim mysli, a jestes bogiem zalicza sie napewno do jednych z najlepszych filmow. Ja napewno mam zamiar zkupic plytke tylko szkoda ze nie mam
pewnosci ze kasa idzie dla ziomali a nie do frajerow.

użytkownik usunięty
q124

dużo tak naprawdę było o narkotykach, cała długa scena była poświęcona temu z jakimś kawałkiem w tle, chyba 'gdyby', tyle że nie było to tak dokładnie pokazane, a bardziej do interpretacji widza. twórcy filmu nie chcieli skupiać się na przyczynach samobójstwa. co do ostatnich słów zgadzam się, o tym filmie szybko się nie zapomina i też raczej kupię płytę ;))

ocenił(a) film na 6
q124

"nabawic sie mogl schizofremi
od trawki."
Błagam, poczytajcie trochę literatury specjalistycznej przed wyciąganiem publicznie takiech bezsensownych wniosków! "Nabawił się schizofrenii od trawki" - nie ma ani jednego takiego przypadku;) Poważnie.
Z resztą, ani w biografii Magika, ani w filmie nie ma żadnych informacji, które mogłyby świadczyć o tym, że cierpiał on na jakieś zaburzenie psychiczne (schizofrenia to choroba, która pisząc kolokwialnie "zjada" komórki mózgowe odpowiedzialne za wyższe procesy myślowe takie jak rozumowanie). To, że Magik w pierwszych wersach "Jestem Bogiem" twierdzi, iż ma "jedną, pier****ną schizofrenię", nie oznacza, że sam wiedział czym tak naprawdę jest to schorzenie. Wydaje mi się, że zastosował je po prostu jako metaforę.
Magik czuł się samotny, izolował się, miał poważne problemy emocjonalne, może nawet zaburzenia w strukturze Ja, ale z pewnością nie urągające do miania psychozy. Problemy emocjonalne a psychiczne się jednak między sobą różnią;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
ScarlettOHara

heheh wiedzialem ze do tego sie ktos doczepi, ale jednak moglo to miec jakis wplyw(mniejszy lub wiekszy) na jak to opisujesz problemy emocionalne, reasumujac cala jego historie. pozatym ogladalem dokument o trawce no i jednak sa takie przypadki sorki raczej ty jestes niedoczytana ;) w wywiadzie z rahimem byl tekst ze sciemnial przed WKU ze ma schizofremie ale powiedzial mu ze jednak to co wymyslal stalo sie jego przeklenstwem. pozatym to tylko gdybania. pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

ocenił(a) film na 6
q124

Może to nie wynika z mojego niedoczytania a z bzdur publikowanych w dokumencie, który oglądałeś? I raczej nie jest to oczytanie, a doświadczenie, z racji zawodu, który póki co praktykuję. Marihuana nie uzależnia człowieka fizycznie jak papierosy czy alkohol, a psychicznie. Nie można się fizycznie uzależnić od trakwi. Można się za to uzależnić od tzw. "twardych" narkotyków, takich jak chociażby amfetamina. Marihuana nie powoduje żadnych większych zaburzeń w sferze psychicznej, bo gdyby tak było, to co drugi polak na ulicy krzyczałby, że gonią go faszyści i miewał stany psychotyczne, zupełnie oderwane od rzeczywistości. Być może w programie, ktory oglądałeś mówili o innych narkotykach pod kątem marihuany, ale po prostu tego nie zauważyłeś. Trawka może co najwyżej potęgować zaburzenie u osoby chorej psychicznie, ale nigdy nie wywołała jeszcze tak poważnego schorzenia jakim jest schizofrenia.
"ale jednak moglo to miec jakis wplyw(mniejszy lub wiekszy) na jak to opisujesz problemy emocionalne", zdecydowanie.
"byl tekst ze sciemnial przed WKU ze ma schizofremie ale powiedzial mu ze jednak to co wymyslal stalo sie jego przeklenstwem", bo pewnie wiedział o schizofrenii tyle co przeciętny Kowalski, który myśli, że każde halucynacje i omamy to objawy wyłącznie tej choroby.
Gdyby Magik miał schizofrenie to niebyłby w stanie nagrywać ani występować. Uciekałby nagle ze sceny, bo miewałby stany owładnięcia przez siłę zewnętrzną (twierdziłby, że ktoś go prześladuje, że w jego ciele znajduje się demon, rozmawiałby sam ze sobą, bo ciągle słyszałby w głowie głos krytykujący wszystko co robi) Siedziałby w pokoju i gadał do ściany, ujmując to kolokwialnie. Jeżeli uważasz, że trawka nieodwracalnie niszczy komórki mózgowe odpowiadające za wyższe procesy myślowe, to tak, uważam, że jesteś w błędzie.

ocenił(a) film na 10
ScarlettOHara

no dobrze skoro sie tym zajmujesz to mozna stwierdzic ze schizofremie i uzaleznienie od trawki mozna skreslic. przeciez mi o to chodzilo, zeby kazdy powiedzial to co wie.