PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204578
6,7 57 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Jestem laikiem w temacie zespołu i Pana Magika, ale mam pytanie. Wiele mówi się, że zrobił wiele dla polskiego rapu/hip-hopu, to dla mnie dosyć abstrakcyjne pojęcie, jak "zrobił wiele dla rocka/popu/muzyki poważnej/badań nad ewolucją kory drzewnej" no i co z tego? Chciałem zapytać co konkretnie uczynił DLA LUDZI, co DOBREGO/ZŁEGO zrobił, że jest przez część młodych ludzi tak UBÓSTWIANY?

David_Ames

pokierował młodych ludzi. Teksty które pisał są idealnie wpasowane w młodzież. On pomógł mi i wielu moim kolegom i na pewno wielu innym młodym Polakom. Piosenka "Jestem Bogiem" tam jest tekst "Jestem Bogiem
Uświadom to sobie sobie
Ty też jesteś Bogiem
Tylko wyobraź to sobie sobie" Jak się wgłębicie bardziej w tekst zrozumiecie, że chodzi tu o to, żeby wierzyć w siebie, że potrafimy wiele rzeczy i na wiele nas stać! To jest świetne. Dużo ma takich tekstów.. Ale poza słuchaniem trzeba je rozumieć. Dla mnie był kimś wielkim, ale nie narzucam nikomu słuchania jego muzyki. Choć warto spróbować :)

ocenił(a) film na 4
Niedzielan69

Napisał Jesteś Bogiem o wierze w siebie, w swoje możliwości, i skoczył z okna... Więc albo w siebie zwątpił albo za bardzo w siebie uwierzył.. może myślał, że poleci i przeżyje...
Słaby wzór do naśladownia. Wole tych co potrafia stawic czoło problemom i życiu, niz tych co stworzyli parę utworów i zabijli się zostawiając bliskich.

Mloda_Sowa

Dokładnie... uwierzył że jest Bogiem i skończył jak skończył...

ocenił(a) film na 10
David_Ames

Co uczynił ? A mianowicie już kilkanaście lat temu potrafił to co większość nie potrafi do dzisiaj. "Kinematografia" według mnie była pierwszą płytą polskiego rapu na tak wysokim poziomie. Ogólnie cała twórczość Magika wyrobiła sobie dobrą opinię już dawno temu, jeszcze przed jego śmiercią a wiele osób słucha jej do dziś.

ocenił(a) film na 6
szm007

E tam. Ok płyta, ale zdarzały się teksty o niczym. W 2000 roku lepiej spisały się "Światła miasta" Grammatik'a i "3:44" Kalibra.

Saichan

Tutaj się z toba zgadzam bo wielu artystów było lepszych od Kalibra 44 czy tez Paktofoniki na przykład Trials x,Stona bms,Koligacja gie ka,Mad rappaz,Banita,Ostry czy tez Pih są dobrzy i to sto razy lepsi od Magika,a propo Eldo to ja lubie Grammatik najbardziej te utwory z Epki z 1998 roku bo to klasyka,a co to jest za tekst ,,o rany rany jestem niepokonany haipehaope bez resztek oddany prze ....ny potencjał nie wyczerpany chyba w dna on był mi dany'' to jest strasznie słabe jak to ludzie mogą takim czyms sie zachwycać.

ocenił(a) film na 6
hubi1994

Mad rappaz, trials x? To słyszałem, śmiem się nie zgodzić. Dla mnie Księga Tajemnicza z 1996 roku jest czymś niesamowitym, gdyby Dab, Joka i Magik wydali to dzisiaj, to myślę, że mogliby konkurować z całą sceną. 1996 rok, a takie teksty, takie bity!

Saichan

Co ty gadasz ze Mad rappaz i Trials x to słabe zespoły hahahah za to te pajace z Kalibra 44 są dobrzy Mad rappaz zajebistą płyte wydali w 1996 roku najlepszy ich utwór to Tyle dróg ,,Pokonuj przeciwnosci i bariery życiowe w najgorszym przypadku mozesz zaczac zycie nowe lecz do ku...nędzy nie odbieraj sobie zycia jeszcze tyle przed tobą jeszcze tyle masz do zdobycia'' w tym utworze oni przestrzegają ludzi przed popełnianiem samobójstw i to jest muzyka a nie bełkot jakis naćpanych pajaców a słyszałes Trials x -Fekalia oni rapują o komunie w Polsce i ty twierdzisz ze to słabe hahahahha.

ocenił(a) film na 6
hubi1994

Widziałem też inne ich kawałki. Nie zachwycają.

Saichan

Bo ich teksty są dla myślących ludzi .A propo powiedz co ci sie w tekstach Mad rappaz czy Trials x nie podoba? przeciez oni są bardzo dobrzy.A jezeli chodzi o rap psychodeliczny to tez zespół Banita wydał płytę Droga do gwiazd i to duzo lepszą niz Kaliber 44,a propo zacznij słuchac normalnej muzyki a nie tego co wszyscy słuchają bo to co wszyscy słuchają nie musi byc wcale dobre.

ocenił(a) film na 6
hubi1994

"Bo ich teksty są dla myślących ludzi "
A, to ok, czyli mogę słuchać, bo wcześniej nie wiedziałem czy aby na pewno.
Później przesłucham dokładniej kawałki mad rappaz i trials x, porównam je do K44.
I absolutnie nie słucham tego co wszyscy.

Saichan

A Banite też słyszałęs?

ocenił(a) film na 6
hubi1994

Nie.

David_Ames

"Posłuchaj tego czegoś w moich tekstach zawartego".

meszi

Głębokie...

David_Ames

Teksty Magika, Paktofoniki, Kalibra 44 są teraz analizowane w szkołach. To nie są trywialne kawałki o imprezach, du**** i ćpaniu. Nie tylko ich, podobnie Eldoka i Molesta - teksty trafiły do podręczników szkolnych języka polskiego. Analizowano też Fisza.
Rap jest głęboki. Tylko trzeba dobrze trafić. Fokus do tej pory ma teksty, w których przenosi do innego świata. Ma też kilka kawałków typowo imprezowych, to jasne... Po prostu trzeba się zagłębić w temat.

ocenił(a) film na 8
Nevileo

Zajebiście. Dzięki za info o j. polskim. Fajne czasy nastały.

ocenił(a) film na 6
Nevileo

A właśnie że Pfk zdarzały się kawałki o niczym. Ok zespół, ale żadna legenda...

ocenił(a) film na 7
Saichan

przyklady poprosze

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Powierzchnie tnące, Na mocy paktu, C.D kinematografii, zwrotka Fokusa w jestem bogiem, w ja to ja 2....

ocenił(a) film na 7
Saichan

Zacznijmy od tyłu :
4.Zwrotka fokusa utrzymuje się w konwencji całej piosenki "ja to ja"
Nie jest trudna w intepretacji więc nie wiem o co Ci chodzi
"...Jest pewien Smok, który nie jest gadem
Podąża śladem serca, a nie za zasadem
Jego skronie ozdabia tkany wolnością diadem ..."
Fokus śpiewa o wartościach , które kreują jego własne "JA"
...
oraz o umjętnościach , które są dla niego indywidualne - dykcja
"...Zalewa jak ulewa lub zasypuje gradem
Chcesz czy nie jesteś dla niego obiadem
Robię to co kocham, to nikomu nie szkodzi
Robię to no bo to lubię i wiem że wiesz o co mi chodzi
Robię to no bo chcę to robić a wiem że to mi wychodzi... "

Jest pewien siebie - z tego tekstu wynika jego JA

3.C.D kinematografii

Przede wszystkich - istotne jest to na jakim krążku pojawił się ten kawałek ...
A pojawił się na "Archiwum kinematografii" , która to miała być uzupełnieniem "Kinematografii"
Więc co dla Ciebie jest tu nie zrozumiałe ?
Że ich zajawka miała ciąg dalszy ?
Że można nagrać kawałek na temat "nieprzemijającej pasji" - wtedy sporo się mówiło o tymczasowej modzie na HH
Totalnie nie rozumie czego się czepiasz

2.Na mocy paktu - obrazuje jak powstała PAKTOFONIKA

1.Powierzchnie Tnące
Coż może i ten kawałek nie opowiada histori rodem z holywood ale napewno nie jest o niczym...
Fokus popisuje się dykcją ... wyzywa innych MC na pojedynek , nie koniecznie 3stylowy ....
Tak to już jest pojedynki na rymy to element tej kultury.

REASUMUJĄC : Nie wiem czego się czepiasz . Gdzieś na tym forum wychwalałeś Kaliber 44 podczas gdy fakasz na PFK ... Oba składy są LEGENDARNE i nie ma sensu umniejszać ich znaczenia .

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Kaliber 44 to moim zdaniem legenda i kropka.
Kawałki o niczym, nawet ok, czemu nie, tylko niech to nie polega na tym, że Fokus w co piątym utworze się przechwala...
Może i zmienię zdanie, wiadomo, nic nie jest trwałe. Żeby nie było, że jak debil odcinam się od argumentów/

ocenił(a) film na 7
Saichan

Jak to kawałki o niczym ?

ocenił(a) film na 6
Saichan

O niczym wzięte w cudzysłów. Tak właściwie to nie mam pomysłu, co konkretnie ma być pod hasłem "o niczym", ale tak czy siak, uważam, że niepotrzebne jest robienie kawałków, w których stale chwali się własną osobę.

Nevileo

Ten fragment tekstu Paktofoniki jest tak słaby ze juz słabszego nigdzie nie widziałęm .

Nevileo

Eldo jest dobry Fisz też w 1999roku grał w grupie Rhx skład,ale Molesta ewenement jest bardzo słaba nie wiem co widzisz w ich tekstach dobrego to nie znaczy ze oni są dobrzy tylko dlatego ze ich inni ludzie zachwalają dla mnie Molesta ewenementjest kiczem.

David_Ames

Nie o 'głębokość' tej frazy mi się rozchodziło, ale o to, żeby zanim zabierzesz głos w dyskusji o Panu Magiku trochę poszperać i zapoznać się z jego twórczością. Natomiast co do ubóstwiania Magika to chyba trochę mylisz pojęcia. Nie wydaje mi się żeby którykolwiek z fanów składał ofiary i wznosił modły do specjalnie zaaranżowanego ołtarza ku jego czci. Bardziej odpowiednie wydają mi się określenia szacunek, podziw, uznanie lub ich brak jeśli do kogoś jego przekaz akurat nie trafiał. Pytasz czy zrobił coś dobrego? Myślę, że jeśli słuchacz odbiera pozytywny przekaz i to jak najbardziej tak.

David_Ames

Powiedzmy, że był bardzo dobry jak na tamte czasy i zainspirował innych. A ubóstwiają go dlatego, że zmarł. Ja sobie cenię jego twórczość, ale jak dla mnie całe PFK, a nie tylko sam Magik zasługuje na uznanie.

ocenił(a) film na 8
ankaaaa

dokładnie, Paktofonika to również Fokus i Rahim, którzy wciąż tworzą. Ale ich kariera zaczęła się od Kinematografii, nagranej na komputerze Rahima. Oni pokazali, że z niczego można stworzyć arcydzieło.

David_Ames

dla mnie to jakaś paranoja nie teksty, pisane na haju, w szkołach analizowane teksty piosenek???? chyba w zawodówkach...... jakaś kpina normalnie normalna totalna komercha....ktos musiał ich wydać....zmanipulowali mlodych podatnych na rap/hip-hop ludzi....sorry ale ja niczego w tekstach piosenek nie widze....dla mnie grupa nie warta krecenia filmu, na ten film pojda osoby ktore słuchaja takiego rodzaju muzyki z 60% wulgarnych słow ot co rewolucja w muzyce....

ocenił(a) film na 6
r_kaczor

Fakty mówią same za siebie, wulgaryzmy w tej kulturze świadczą o aspekcie buntu. Do tematu dochodzą naprawdę głębokie teksty ekipy PFK. Nie wystarczy przesłuchać, trzeba się zagłębić. Bity na płycie również są na wysokim poziomie. Co do warstwy tekstowej to z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nawet dziś wielu mainstreamowych raperów nie osiągnęła takiego poziomu. Do dziś robi się cuty z Kinematografii. Tragiczna śmierć nie ma tu nic do rzeczy - przecież wielu słuchaczy ocenia te wydarzenia negatywnie a mimo to uważa się za odbiorców PFK. O jakiej manipulacji piszesz? To czysty przekaz prosto z serca.

joker_skater

lepsze teksty miał towarzysz Gomułka...wsłuchaj sie w jego przekazy jest to jak poezja ;)))

ocenił(a) film na 9
r_kaczor

A pamiętasz Jana Chryzostoma Paska...
on balował jak szlo, opisał to w swoich pamiętnikach a w ogólniakach to czytają i analizują...

printorator

nie kupuje tego dlatego słucham od zawsze elektronicznej muzy....

ocenił(a) film na 6
r_kaczor

elektroniczna muza haha zero tekstu sensu i przekazu. zwykłe odmóżdżone umcyk umcyk. tam nie trzeba sie zgłebiac bo nie ma w co. pusta muzyka dla pustaków

makaveli_86

Rozumiem, że słuchasz rapu jeżeli obrażasz muzykę elektroniczną ale to co napisałeś nie ma zupełnie sensu i jedynie obraża kulturę hip-hopową - wyobraź sobie, że wielu "ignorantów" uważa, że rap jest muzyką dla pustaków a ty wielu ludziom udowadniasz, że mają rację twierdząc, że muzyka nie ma sensu chociaż jej nie slyszałeś. Kawałek/Piosenka nie potrzebuje tekstu żeby była głęboka. Sam słucham rapu, głównie starych kawałków ale staram się być otwarty na inne kultury i rodzaje muzyczne. Nie oceniaj jeśli nie wiesz o czym mówisz, pis joł

r_kaczor

idź stąd

ocenił(a) film na 4
jasio88thc

Z reguły tak mamy, że jak ktoś umrze, dostaje +100 do fajności. Smutne. Magik fajnie rapował, to wszystko.

printorator

nie mieszajmy gówna z twarogiem (Jan to twaróg)

ocenił(a) film na 9
r_kaczor

Ta,bo muzyka elektroniczna gównem nie jest...ale nie bede takim noobem i ignorantem jak ty,żeby wrzucac wszystko do jednego wora. To czy są wulgaryzmy czy nie,to jest hipokryzja. Klnie każdy. Tak jak w Biblii,jeśli jesteś niewinny to rzuc kamieniem,jeśli nie,to zamknij morde i nie graj świętoszka.

Co do tego co tego,co zrobił Magik czy PFK dla nas młodych,to tak naprawdę nie mogę na to pytanie jednoznacznie odpowiedziec. Na pewno dał muzykę którą można słuchać w każdej chwili w każdym wieku. Poza tym jego teksty miały prawdziwy sens. Np. "Plus czy minus",fani K44 powiedzą że świetny kawałek i wgl,ale tak naprawdę nie zrozumie go nikt kto nie miał takiej sytuacji. Miałem takie same obawy i Magik też o tym śpiewał. Nie da się opisac tego uczucia.

A co do samej istoty pytania,to o to samo możesz zapytac samego siebie,co ci dali twoi ulubieni artyści. Każdy coś znajdzie.

ocenił(a) film na 8
r_kaczor

Posłuchaj sobie tego http://www.youtube.com/watch?v=di825vsrhFg
Ten powyższy utwór był analizowany na religii. Lecz czy tak naprawdę chodzi o Boga..? :) Interpretuj jak chcesz.

Piter78

Zaznaczam, że nie oglądałam jeszcze filmu(ale obejrzę na pewno), ale czytając posty niektórych, aż mnie rwie żeby coś dopisać. Na początek co do pytania autora co Magik zrobił dla polskiego rapu? Hmm... Moim zdaniem należałoby się cofnąć jeszcze do czasów K44, który był stylem jednak całkiem odmienny od PFK i tu widać jak na dłoni co wniósł... takiego stylu w polskim rapie nie było(i moim zdaniem do dziś trudno o coś podobnego). Wystarczy posłuchać "Księgi tajemniczej.Prolog". Nie umniejszając zasług Joki i Abradaba Magik miał całkowicie odmienny sposób rapowania i to dodawało tej "inności", nowości w rapie. Oczywiście myślę, że nie każdemu to może się podobać, ale fakt jest faktem, że wniósł do rapu wiele.
PS: do r_kaczor: to, że nie kupujesz rapu to nie znaczy, że musisz nazywać tą muzykę bądź ich przedstawicieli gównem. Ja tak samo mogłabym nazwać muzykę elektroniczną, (bo z kolei ja jej nie kupuję) bo nie ma w niej nic oprócz tandetnych dźwięków bez sensu.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
r_kaczor

Pozwól, że cię oświecę teksty Magika i PFK nie są naszpikowane przekleństwami. To nie peja. Niosą przesłanie pokazują aby się nie poddawać, są dobre i złe momenty, ale trzeba z tym żyć. Cóż przekonywali innych sami się nie przekonali pewnie powiesz. Śmierć Magika była nie spodziewana, ale w każdym momencie możliwa problemy, które się u niego na piętrzyły po prostu go przerosły. Był idolem wielu ludzi jego popularność była liczona w setkach tysięcy może milionach, ale go nie było stać aby kupić choćby prezent synkowi na gwiazdkę, żona wniosła pozew o rozwód, wmawiał sobie chorobę psychiczną aby nie pójść do wojska to go przerosło. Bardzo proszę aby mądrzy ludzie zachowali szacunek dla Magika i nie pisali o nim ćpun. Propsy dla Raha i Foka niech dalej tworzą bo ich teksty są świetne i są przedstawicielami starej dobrej polskiej szkoły Rapu.

ocenił(a) film na 7
zolnierz1234

"Jeszcze oszaleją wszystkie piz**dy "
"Pier**dolę cię "
"Mam jedną pier***dolną schizofrenię "
"Bez reszty oddany
Przej***ebany "

rzeczywiście

ocenił(a) film na 10
katedra

on powiedział iż teksty nie są NASZPIKOWANE przekleństwami co nie oznacza, że w ogóle ich nie ma. Czytaj ze zrozumieniem

ocenił(a) film na 7
rm1001

nie są naszpikowane? to wyżej jest wszystko w jednej zwrotce, ba w jednym wersie

ocenił(a) film na 10
katedra

w takim razie pokaż mi owy jeden wers gdzie wykorzystane są wyżej wymienione przekleństwa ?

ocenił(a) film na 7
rm1001

http://teksty.org/paktofonika,jestem-bogiem,tekst-piosenki

w sumie wersy są krótkie więc można to uznać. Co nie zmienia faktu, że cała zwrotka na tym się opiera

ocenił(a) film na 10
katedra

to, ze są w niej przekleństwa nie znaczy, że zwrotka sie głównie na nich opiera ^ ^

katedra

Wybrałeś tylko jeden kawałek. Proszę posłuchać albo chociaż przeczytać tekst np. "Ja to ja", "Chwile ulotne", "Priorytety".... Gdzie te teksty naszpikowane przekleństwami ? ;)