co wy macie z tymi gestapowcami, wszędzie wpisujecie w obsadzie gestapo, Emil Karewicz czy Andrzej Gawroński grali rolę oficerów SS, gestapo nie nosiło mundurów a tym bardziej odznaczeń z trupią główką, trochę więcej rzetelności, bo wszędzie robicie błąd gdzie pojawiają się SS-mani podpisujecie ich jako gestapo.
Tak w filmie byli tylko oficerowie SS żadnych gestapowców nie widziałem. Dla laika nic to nie znaczy dla znających się tak.
powiem jedno, ogólnie zauważyłem tendencje do robienia ss-manów w filmach na siłę, mundur typowego żołnierza wermachtu, a na kołnierzu symbol ss i na wszelkich okryciach głowy trupia główka, ale mieszanie gestapo z SS to już jednak duży błąd, chyba że poprawność polityczna to nakazuje żeby czasami nie urazić szkopów.
No nie... Emil Karewicz zdecydowanie grał gestapowca. Właśnie oglądałem pierwszą część filmu i pamiętam przynajmniej dwa momenty, kiedy zostało to wspomniane
Tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=-b-5VV-Rgq8#t=05m25s
I jeszcze tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=-b-5VV-Rgq8#t=08m32s
Ja tam się nie znam na mundurach i może się mylę (na pewno się mylę), ale chyba symbolem SS były dwa pioruny, a gestapo właśnie trupia czaszka? Jak wpisuję w Google Grafika "gestapo", to mundury mi się zgadzają z tymi w filmie.
gestapo to była tajna policja, nie mieli mundurów a skórzane płaszcze, ewentualnie szare mundury galowe, SS miało pioruny i czaszki z piszczelami na wszystkich nakryciach głowy, tylko i wyłącznie w kolorze czarnym, chyba że były to oddziały frontowe to kolory dopasowane do otoczenia.
Właśnie poczytałem trochę na ten temat na anglojęzycznej Wikipedii. Chyba wiem już o co chodzi. Okazuje się (choć Ty pewnie już o tym wiedziałeś), że gestapo w pewnym sensie jest częścią SS. To znaczy nie jestem pewien, czy wchodziło w jego skład, ale na pewno było przynajmniej administrowane przez Schutzstaffel. Gestapo należało do urzędu RSHA, kierowanego przez SS, tak więc każdy kto należał do gestapo, również nosił symbole zarówno błyskawic, jak i czaszek.
A jeśli coś pokręciłem, to jako awaryjny argument dodam, że gestapo owszem, chodziło w mundurach, ale w głównej siedzibie RSHA, tak jak cały personel, nosili jednakowe mundury. Tutaj to wszystko wyczytałem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gestapo
z tego co pamiętam Gestapo podlegało bezpośrednio Himmlerowie, jeśli mnie pamięć nie myli
Gestapo posiadało mundury i były one podobne do tych z ss
mundur funkcjonariusza gestapo, czyli Sichercheitsdienst, również był koloru trawiastozielonego... nazwijmy to. Patka lewa, ta która w wss miała wyhaftowane runy czy emblemat dywizyjny, była po prostu czarna, na prawej noszono odznakę stopnia. elementem charakterystycznym był romb z literami SD na lewym przedramieniu, ewentualnie opaska - armelband bez żadnego haftu. Panowie z SD najczęsciej paradowali w bryczesach i długich butach o lepszym fasonie niż saperki żołnierskie, posoatałe elementy umundurowania jak dla ss, które ewoluowało w toku działań wojennych i zmian regulaminowych, stąd na przedstawionych fotkach duża różnorodność wzoró od najwcześniejszych (furażerka kierowcy samochodu, czy obszycia kołnierza plecionką dwukolorową)