Witam!
Czy ktos moglby napisac mi wszystkie piosenki, ktore sa spiewane przez aktorow na probie jaselek w obozie (cz.1) ??
Chodzi mi o piosenki typu - "Chodzcie chodzcie mnie was tutej potrzeba".......
Bardzo bede wdzieczny !!!!
Tytuł brzmi "LEGUNY W NIEBIE".
Ja za to szukam piosenki śpiewanej w obozie włoskim :D.."bella bella bella mare...jakoś tak :D"
Piosenka, ktora tam spiewaja, to przerobione nieco "Leguny w niebie". Leguny, tragikomiczna piosenka o zabitych Legionistach, ktorzy negocjuja ze Sw. Piotrem wejscie do raju, jest antybolszewicka, i nieprzerobiona nie mogla byc uzyta w filmie z lat 60-ych. Np. Jozek spiewa: chodzcie, chodzcie, mnie was tutej potrzeba (tak mowi niby Sw. Piotr do padlych polskich zolnierzy), a potem: by nie weszli hitlerowcy do nieba. W oryginale jest: by nie weszli bolszewicy do nieba, niechaj znaja syny czarcie, ze Polacy sa na warcie (ze teraz Polacy beda strzegli bram niebieskich razem z Piotrem). W google.co napisz: leguny w niebie, i bedzie link do oryginalnego tekstu. Uzycie tej piosenki w tym filmie jest jeszcze jednym dowodem jego niezwyklosci.
Witam, czy znalazłes te piosenke "bella, bella mare"? tez jej szukam. Bylabym wdzieczna za odpowiedź
Pozdrawiam
Renia
Cześć .napiście jak nazywa sie ta piosenka co dolas spiewa z zakonnikiem w klasztorze po rusku(3 część)
Jak się nie mylę to jest to piosenka pod tytułem: "Oczy cziornyje" w polskim wykonaniu śpiewa to np. pani Violetta Villas.