PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133046}
7,4 32 tys. ocen
7,4 10 1 32338
7,9 24 krytyków
Jak działa jamniczek
powrót do forum filmu Jak działa jamniczek

Ale o co chodzi ?

ocenił(a) film na 1

Jak wy zrozumieliścię ten 'film' ?
Co on w ogóle miał przedstawić ?
Dla mnie jest totalnym,idiotycznym,pseudo-inteligentnym,nieciekawym czymś

ocenił(a) film na 9
adult

Dobrze. <głaszcze>
Soczku?

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 9
adult

No czy soczku chcesz.

ocenił(a) film na 1
PanJapko

A jaka ma być odpowiedz ? :) pewnie to jakiś 'test' .....

ocenił(a) film na 9
adult

Szczera.

ocenił(a) film na 1
PanJapko

a jaka twoim zdaniem odpowiedz będzie szczera ? ;)

adult

a ja, to myślałam, że prawda to prawda... głupia ja, eh.

ocenił(a) film na 10
pokus_hokus

Kiepski ze mnie recenzent, ale gdybym pozwolił sobie na wolną intepretację to powiedziałbym, że przesłanie animacji jest w stylu "jestem jamnikiem i nic co jamnicze nie jest mi obce"

ocenił(a) film na 8
KrisM

Artysta apeluląc o nieniszczenie bohatera filmu i ukazując jego budowę wewnętrzną w detalach, nawiązywał ewidentnie do słów wieszcza: "Miej jamniczka i patrzaj w jamniczka".

KrisM

Znalazłam i się uśmiechnęłam :)

ocenił(a) film na 8
pokus_hokus

Ewarest jest zły. Dlatego nie wolno go nasladować. Każdy kto czyni jak Ewarest bedzie zły i niedobry.

adult

To ta część twórczości Antonisza, która skierowana jest do najmłodszych, pobudza ich wyobraźnię za pomocą niestandardowych technik przekazu. Z resztą mnóstwo tam nawiązań do techniki, urządzeń mechanicznych i elektrycznych , które fascynowały twórcę i które sam sobie konstruował.

ocenił(a) film na 8
mnmlny

Jak by mi ktoś puścił taki film jako dziecku to bym miał w nocy koszmary (Ewaryst depczący jamniczka!). Jest świetny, ale na pewno nie dla małych dzieci.

ocenił(a) film na 9
mnmlny

Mój siedmioletni syn powiedział, że nie lubi tych momentów gdzie widać krew, pracujące serce i takie tam. Ale nie o tym chciałam pisać. Czy postać Ewarysta jest prawdziwa czy całkiem przypadkowo zostało dobrane takie imię? Z tego co znalazłam w sieci to jedynie Ewarysta, który był ministrem transportu ale tutaj daty się nie zgadzają. Wiecie coś na ten temat? Chyba, że niepotrzebnie doszukuję się jakiejś symboliki....
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
kaszolek

Tu chodzi o postać malarza Fobiana Ewarysta Dobdziaka, którego poznasz w pierwszym filmie Antonisza pt. Fobia.

ocenił(a) film na 8
adult

No nie wiem, ja w tym filmie widzę chęć ratowania tego co żyję (czyli na przykład jamniczka), ponieważ wszystkie żyjątka teraz są wypierane przez maszyny i twórca opisując budowę jamniczka tak jak na początku maszyn właśnie to przedstawia.

adult

A co tu rozumieć? Film o działaniu jamniczka...

ocenił(a) film na 10
adult

"Ostatecznie wszystko co działa, w środku ma jakąś kiszkę" :))))

ocenił(a) film na 10
chemas

oczywiście "wszystko co żyje"

adult

Kpina z wzniosłych tematów, dopracowanej, przerośniętej formy, zabawa, awangarda i poczucie humoru, a wszystko to skupiło się na jamniczku. Sympatyczna psina z kiszką, może być smutny, żałosny, zniszczony przez diabła Ewarysta, a pomiędzy tym zostaje wciśnięta babka, która boi się utyć tu i tam, silnik mięśniowyi fotodioda. Nie ma co rozumieć, trzeba się napić i enjoy!

ocenił(a) film na 3
rock_dream

zjarać chyba.