PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=472258}
5,4 44 tys. ocen
5,4 10 1 43971
4,9 24 krytyków
Iron Sky
powrót do forum filmu Iron Sky

Świetny

ocenił(a) film na 10

Nie rozumiem niskich ocen. To satyra. Czarna komedia. Chociaż końcówka poważna... Mi się meeega podobał. Tego filmu nie można traktować poważnie!

ocenił(a) film na 10
emillo97

Końcówka z Wojną atomową właśnie dawała najwięcej do myślenia :) Reszta faktycznie jest totalną parodią. chociaż nowe ciuchy Renaty były niesamowite, B&H czy ONR powinno je podłapać :)

ocenił(a) film na 10
Muzyk_Tygrzyk

Wiem końcówka jest extra :)

ocenił(a) film na 3
emillo97

Czarna komedia, satyra ... gdzie ? Czekalem z nadzieją ...i po raz kolejny zwiastuny dobre, bo tyle filmu co w zwiastunach, kompletna porażka, to nie był czarny humor tylko żenujący brak poczucia humoru autorów. Pomysł w miarę oryginalny ,a film całkowicie skopany . Juz lepiej było zrobic z tego SF jako rzeczywista wojna, a nie takie glupoty ... całe wprowadzenie do zaczęcia inwazji pożal się boże na poziomie dzieci z podstawówki ... szlga trafił 20 zł i 1,5 h :(

ocenił(a) film na 10
dominik76

Polak zawsze narzeka. Humor był śmieszny i tyle. Czego ty się spodziewałeś?

ocenił(a) film na 3
emillo97

czekaj , czekaj ...sekunda ...czego to ja sie mogłem spodziewać po komedii ... hmmm a ... sekunda jeszcze ..a tak .., że to będzie komedia ? Wiem ..za dużo wymagam ...

ocenił(a) film na 3
dominik76

Też się spodziewałem czegoś więcej po nim. Fakt, akcja z Washingtonem na początku dobra, ale reszta filmu dno.

ocenił(a) film na 7
dominik76

Dominiku76 jeśli nie wiesz gdzie w filmie była czarna komedia to najwyraźniej nie rozumiesz co oznacza ten gatunek. Film jest po prostu genialny, przez seans nie schodzil mi lekki usmieszek z ust. No i te porównanie do filmu "Upadek" po prostu mistrzostwo!!! Stroje nazistów, ich sposób zachowania, cały plan, technologia - pastisz w czystej formie! Ale na brawa zachowuje szczególnie zachowanie Pani Prezydent i rozmowy z radą przy okragłym stole, brak mi słów, to było po prostu rewelacyjne, dawno tak sie nie usmiałem. Teksty mistrzowskie!!! Mysle, że kazdy w miare oczytany i orientujący sie w wydarzeniach ubiegłego wieku będzie zachwycony tym filmem. No a reszta cóż zawsze pozostaje mniej wymagające kino.

ocenił(a) film na 3
genin

Czarna komedia ...tak ... to chyba po strojach tak ją nazywasz ... czytaj dalej ...i ups ... może też oglądniesz jakies czarne komedie , szkoda, że zacząłeś od tej "komedii" ....

genin

Swietny klimat! Cos w stylu steam-punka...
A przy okraglym stole - najlepsze motywy z Korea Pln. i Finlandia ;)))

ocenił(a) film na 9
genin

Zgadzam się z Tobą, świetny film :D Naprawdę było kiedy się pośmiać :) a dominiczek widzę to zwykły hejt i gimbus i niech spier*ala na kwejka.

ocenił(a) film na 5
genin

wymagające kino!!!! he he he. Głupawe dowcipy z wybielaczem, dialogi drewniane, aluzje czytelne i zgrane. Ty to nazywasz inteligentnym i wymagającym kinem?! Do przedszkola chłopie. Zacznij od disneya, a potem stopniowo, stopniowo wyżej. I zrozumiesz czym jest czarna komedia, prawdziwa czarna komedia, kiedy zobaczysz "Dr Strangelove" Kubricka. Iron Sky to jest jakiś mizerny surogat komedii

ocenił(a) film na 9
dominik76

Gówno sie znasz, dzieciaku. Wracaj do teletubisiów.

ocenił(a) film na 5
emillo97

Łał! Naprawdę nie powinienem traktować go poważnie? Dzięki, a ja głupi myślałem, że to film oparty na faktach, i to w dodatku autentycznych.

ocenił(a) film na 9
emillo97

Dokładnie, jestem zbulwersowany tak zmasowanym atakiem na tak wyśmienity film. No ale chyba taki los niekonwencjonalnych filmów. Rozumiem, że komuś się może nie podobać, ale jest tyle naprawdę debilnych filmów, że moglibyście się od Iron Sky oddwalić, bo on zawiera przynajmniej jakąś refleksję.

Anczej

Dokladnie! Jesli ktos daje tej komedii ocene 1/10 to polecam rosyjska produkcje "Hitler Kaput". Natychmiast srednia "Iron Sky" pojdzie w gore ;)

ocenił(a) film na 7
emillo97

Ja również nie rozumiem dlaczego tak wiele osób wyraża się o IronSky negatywnie.

(dla tych, co nie oglądali uwaga, ponieważ to co dalej napiszę może zepsuć wam zabawę z oglądania tego filmu)

Dla mnie film miał kilka genialnych momentów:
- reakcja nazistów na fakt, że zły szpieg z ziemi jest murzynem;
- wybielenie go, przez co miał stać się aryjczykiem;
- postać pani prezydent idiotki, dla której ważna jest tylko reelekcja;
- fakt, że na czele floty broniącej Ziemi staje kobieta od PR;
- fakt, że najsilniejszy statek amerykanów, nadzieja ludzkości, nazywa się USS George W. Bush;
- reakcja przedstawiciela Korei Północnej na przybycie floty nazistów;
- fakt, że paktu o niewprowadzaniu na orbitę okołoziemską broni przestrzegała tylko Finlandia;
- przedstawiciel Rosji, który jest dumny z tego, że stacja MIR okazała się silnie uzbrojoną jednostką;
- na koniec konflikt o minerał, o którym istnieniu prezydent nawet nie wiedziała.

Naprawdę nie dostrzegacie komizmu tych elementów?

Natomiast samo zakończenie - oglądając te wydarzenia odczułem pewną ulgę.

ocenił(a) film na 9
c3pw

Dokładnie tak jak piszesz, chociaż jeśli chodzi o pokłady minerału na księżycu to nie wiem czy nie mignęło mi na początku, że Washington wyruszył na księżyc tak naprawdę po to, żeby sprawdzić czy Hellium tam jest.

ocenił(a) film na 10
Anczej

Mi się też tak wydaje

użytkownik usunięty
c3pw

Dokładnie.
I jak już wspomniał genin - przerewelacyjny pastisz memu z "Upadku" - genialnie odegrany i dopasowany do fabuły.

c3pw

Dodać można jeszcze fakt, że dla pani od PR ważniejsza była zemsta na kochanku niż życie kobiet i dzieci.

ocenił(a) film na 8
c3pw

Ja bym dodał jeszcze:
- imiona dzieci nawiązujące do tetralogii Wagnera "pierścień nibylungów" (Sigfrid i Brunhilda)
- Kwesta "do zobaczenia w Valhalli
- ostatni statek floty nazistów na księżycu nazywał się "Gotterdammerung" czyli "Zmierz Bożyszcz" co też jest nawiązaniem do Wagnera

użytkownik usunięty
emillo97

Mi najbardziej podobały się różne smaczki - szczególiki wyjęte z klasyków sci-fi. Pastisz w słownikowym znaczeniu.
[SPOILERY]
Jak np. akcja z rozwaleniem części księżyca, żeby cel szybciej znalazł się w zasięgu (sławetne niedopatrzenie z Gwiezdnych Wojen), czy chociażby fryzura kapitan Janeway ze Star Trek'a w wydaniu głównodowodzącej statkiem Ziemian, ujęcia kamery na statek rodem z Battlestar Galactica, itp..., itd.... można wyliczać i wyliczać...
Takie delikatne, acz widać dogłębnie przemyślane przez twórców elementy do wyłuskania - zabawa stworzona przez fanów dla fanów.

I ta końcówka dająca do myślenia... Zresztą wiele zdań było mocnych jak chociażby tekst "co z tego że tam są kobiety i dzieci, USA nie dyskutuje z terrorystami, ognia!" albo "jakim prawem nas okłamujecie, co prawda my też ciągle kłamiemy, ale zawsze tak robiliśmy, taki mamy styl". Satyra jadąca po wszystkich i wszystkim. Bez wyjątków - obiektywnie. Szacuneczek.

Nie oceniam wyżej tylko dlatego, że film nie trafia bezpośrednio w moje poczucie humoru (co poradzić) - nie zaśmiałam się ani razu, co nie znaczy że innym odbieram to prawo (jak niektórzy nazi-filmwebowcy mają w zwyczaju). ;)
Za to obejrzałam z prawdziwą przyjemnością, co dla nieśmiesznej komedii jest nie lada wyzwaniem!

ocenił(a) film na 10

Te smaczki nadają charakter temu filmowi <3

ocenił(a) film na 8

W moje "poczucie humoru" trafił idealnie(akurat czegoś takiego - momentami głupkowatego i niewymagającego intelektualnie, lecz niegłupiego - potrzebowałem)... Jednak zdecydowanie - film nie dla każdego. Zdecydowanie nie dla niby-wyuczonych "łowców logiki" w takim kinie.
No i Laibach....

ocenił(a) film na 8
Hanss

Ten film totalnie świecił głupotą i totalnym bezsensem. Ale w tym wlanie byl caly sens i mądrość filmu. Faktycznie, genialne zakonczenie. Swietna muzyka, podobal mi sie motym z puszczeniem na ksieżycu tylko fragmentu "Dyktatora" i zawód pani Richter po obejrzeniu całości. A propo humoru to dla mnie geniusz. Bylem ze znajomym, i w momencie gdy [UWAGA SPOILER!] Adler zasalutował i trafił w lampę [KONIEC SPOILERA] zaczął się śmiać na całą salę, a ja z niego. Było dużo śmiesznych momentów. Mam wrażenia że film jest troche parodią dnia niepodległości. Jak dla mnie to chyba film roku :D I bajeczne efekty, choc znalazlem kilka niedopracowań. A najśmieszniejszy moment to jak doktor mówił o kablu USB

użytkownik usunięty
szmylc3

Taaak, USB było dobre.
Może się nie śmiałam, ale uśmiech prawie nie schodził mi z twarzy.

użytkownik usunięty
Hanss

Poczucia humoru się nie wybiera, m.in. dlatego "o gustach się nie dyskutuje". Nie ma złych i dobrych, są tylko różne.
Inaczej świat byłby nudny, a fora FW nienaturalnie kulturalne.

Osobiście - nie rusza mnie czarny humor, zacapslockuj mnie na śmierć. :*

ocenił(a) film na 9

Ja muszę powiedzieć, że mimo że się śmiałem, to dowcip w tym filmie jest tak gorzki, że jest to śmiech mówiący, że ten świat jest tak chory, że można się tylko z tego śmiać. Dla mnie mistrzowski był motyw z przejściem od przemowy nazistki, do przemowy pani prezydent

ocenił(a) film na 10
Anczej

Widzę również dużo dobrych ocen a średnia ocena leci w dół.... Ale na IMDB ten film ma lepszą ocenę...
Choć też spadła...
http://www.imdb.com/title/tt1034314/

ocenił(a) film na 9
emillo97

Bo ten film jest nietypowy i nie dla każdego, ale został tak rozreklamowany, że poszły na niego masy z nadzieją na lekką papkę. Połową sukcesu w filmie jest moim zdaniem określenie grupy docelowej i trzymanie plebsu z daleka, bo plebs nie zrozumie i zmiesza z błotem.

ocenił(a) film na 9
Anczej

plebs nie jest tu problemem. Przeintelektualizowane buce już nim są. Pomacha taki znajomością Ojca chrzestnego i już wielki wymagający kinoman. Połowy filmu nie zrozumie więc jest be i w ogóle syf i malaria. Później taki pseudointeligencik próbuje na siłę wszystkich zainteresować tym swoim syfem i malarią obrzucając wszędzie gdzie się da film gównem niczym rozzłoszczona małpa w klatce. Dąży się tu do mechanizmu "inteligent mówi be, więc jeśli też powiem be to znaczy tysz jezdem yntelygend". Jak głosowanie na pewną partię.

ocenił(a) film na 9
inquisitores

Zgadzam się. Nie rozumiem czego innego się można spodziewać po filmie o nazistach z Księżyca. Jak można w ogóle myśleć, że taki film będzie poważny? Dla mnie Iron Sky jest rewelacyjny, nie zawiodłem się czekając na niego od 2008 roku.

ocenił(a) film na 8

Kurcze ja sama nie wiem co myśleć o tym filmie, ale mi również wydaje się, że chodziło w nim zwłaszcza o symbole. Jeden z głównych - mamy nazistów, a z drugiej strony USA, które tylko z zewnątrz wydają się demokratyczne! [SPOILERY] Chyba najbardziej uzmysławia to przemowa Renate, która nagle ... staję się idealna na prezydent USA, aby zdobyć wyborców i wygrać kolejne wybory. Albo gdy jej doradca siedzi ze swoimi pracownikami i wyzywa ich od kretynów trzęsącą ręką ściągając okulary - to jak Hitler w bunkrze. Z wybieleniem czarnoskórego - niby, że rasa aryjska, ale w zasadzie każdy z nas chce dopasować "innych" do siebie, nie jest tak? Myślę, że wątki komediowe miały wyłącznie złagodzić dramatyczny wydźwięk filmu, przecież on pokazuje, że niczym się w zasadzie nie różnimy od tych złych Niemców! Tak samo jak naziści rozpoczynali atak na Europę, również na forum kłamali, że nic złego nie robią, a Europa im wierzyła, tak w filmie jak na forum światowym przedstawiciel USA mówi, że nie wie co to Helium 3 i on o niczym nie wie, a wszyscy mu wierzą. Dopiero, gdy na jaw wychodzą katastrofalne skutki, kłamstwo wychodzi na jaw, ale wtedy jest już za późno, tak jak gdy zaczynała się II wś. Film pokazuje, że krytykujemy coś co kiedyś było, ale w dzisiejszych czasach - niczym się nie różnimy. "Poważne" zakończenie jest tylko następstwem całej fabuły, która może choć śmieszna w scenkach, to jednak bardzo nieśmieszna w swoim przekazie. I zapewne podobieństwo do Palin było jak najbardziej zamierzone.

użytkownik usunięty
maugoha

Ja bym była ostrożna z szafowaniem symboliką. Bo to już grubszy kaliber i nie sądzę, by twórcy mieli na celu ukrywać prawdę objawioną pod płaszczykiem prześmiewczości. Niby po co? Ustrój by ich zgnoił? Nie róbmy nadinterpretacji, to żadna epopeja narodowa.

Komedia celnie i błyskotliwie punktuje obłudę i zakłamanie (a wszędzie go pełno). Ot tyle. :)

emillo97

Zgadzam się . To czarna komedia i totalny łach z Ameryki. Pewnie nie będzie miał tam sukcesu komercyjnego hiihiihih .
Świetny film !!! Scena rozliczenia współpracowników przez panią od PR porównanie do sceny rozliczenia Hitlera w bunkrze swoich generałów. Pamiętacie tyle razy była przerabiana przez internautów . GENIALNY FILM

ocenił(a) film na 10
sin69

ta scena z upadku powinna dostać Oskara

ocenił(a) film na 8
gulewiczbaka

Wg mnie ten film jest totalnie niedoceniony bo ludzie znajdują w nim tylko debilizm i glupotę, a w tym filmie jest tak na prawde sporo całkiem mądrej symboliki. Poszlem do kina z nastawieniem na kolejny glupkowaty sci - fi powielający schematy.. i faktycznie był głupkowaty, co filmowi wychodzi na plus, i powielał schematy, ale w taki sposób, ze je parodiwal i laczyl je w taki sposob, ze z tego co juz wszyscy znamy na pamiec utworzono cos, czego nigdzie indziej nie zobaczymy. Film jak najbardziej oryginalny. A przeróbka Upadku - masakra... geniusz :D . Jak laska dowodząca statkiem amerykanów zaczela ostrzeliwac bunkier i pozabijala te kobiety i dzieci to sasiad w kinie krzyknal "i kto tu jest nazista" xD

ocenił(a) film na 10
szmylc3

takie rzeczy amerykanie wytlumaczą drobną pomyłka na polu walki

emillo97

Podobał mi się. Moim zdaniem jest to dramat czarnokomediowy science fiction i tak należy go traktować. Podobno ma być kontynuacja. Jak ktoś doczekał napisów końcowych to powinien wiedziec gdzie będzie się działa akcja

emillo97

Niskie oceny bo ta satyra jest po prostu słaba. Jest zbyt naiwny, nieśmieszny i nieciekawy. Ocena z pewnością jeszcze spadnie.

ocenił(a) film na 9
_Rayearth

jak zawsze humor jest kwestią gustu, ale czyż nie można było ośmieszyć metod wyborów polityków lepiej niż sceną awansu sekretarki na dowódcę floty słowami:
"- OK, zostajesz dowódcą!
- Ja? Ale ja nie wiem...
- ... nie wiesz jak się ubrać? Wymyślisz coś"

ocenił(a) film na 10
zmechu

u nas za AWS ormitolog zostal szefem Stoczni Gdańskiej....

ocenił(a) film na 6
emillo97

Troszeczkę montaż kuleje, ale całościowo film jest naprawdę niezły. Jak na mały budżet i tyle problemów ze sponsorami, to jest świetna, nie tylko wizualnie, produkcja. Osoba odpowiedzialna za efekty specjalne niedługo będzie miała ciekawe oferty pracy ; )

ocenił(a) film na 6
emillo97

Black to the moon ? YES she CAN ! ;D
Jak dla mnie rewelka. Gustuję raczej w dramatach ale jak na "taki" film, mocna 6 to wg mnie dużo.
Muzyka, ktoś zwrócił uwagę na genialną muzykę ? Te tanie brzmienia z syntezatora bardzo fajnie się wpasowały.

ocenił(a) film na 10
upior_w_kosciele

Jaja z Obamy/Palin, polityki międzynarodowej, po prostu film na czasie :)

ocenił(a) film na 7
Muzyk_Tygrzyk

Miało to być prześmiewcze i było. Jeślio ktoś nie dostrzegał już wcześniej zakłamania, obłudy i innych przywar kasty rządzącej (chociażby w Polsce) to będzie mieszał ten film z błotem. Tutaj co prawda mamy pokazane Stany Zjednoczone jako przykład ale spokonie można przenieść niemal wszystko pokazane w filmie na nasz grunt i nadal będzie aktualne co niestety nie napawa optymizmem. Tutaj mamy panią prezydent chcącą za wszelką cenę wygrać wybory a my mamy naszego Herr Tuska który kiedyś wypowiedział takie zdanie: "Raz zdobytej władzy nie oddamy" Oczywiście nie miało to pójść w eter i wydostało się zupełnie przypadkiem ale każdy dzięki temu może zobaczyć czym się charakteryzuje władza na świecie. Niby tematy polityczne się pojawiły ale jak mogły się nie pojawić skoro pokazuje się ludziom w przystępnej formie drogę do zmian a beton nadal betonem pozostanie i będzie głosował w wyborach nie na tego który rzeczywiście może coś zmienić w danym kraju tylko "głosuję na innego bo ma ładny głos i miło się go słucha jak przemawia". To się nazywa demagogią i niestety coraz częściej ludzie się dają na to nabrać.

ocenił(a) film na 6
emillo97

Nie rozumiem niskich ocen he dobre ... a TRAGICZNE efekty specjalne ... na mnie po kilkunastu minutach zadziałały tak że to wyłączyłem bo nie da sie oglądać coś tak sztucznego i nie realnego z tak kiepską fizyką błeeeee

ocenił(a) film na 10
rafal_szczepanski

Tragiczne? A ty założyłeś może okulary?

ocenił(a) film na 8
emillo97

Kiedys jeszcze odpisywałem na takie głupkowate posty, ale już mi się nie chce...
-film jest zajebisty, ale dzieci ''marvelwood'' tego nie łapią. 10/10

ocenił(a) film na 10
kini0

Mam nadzieję że dzięki takim ludziom średnia tego filmu wzrośnie. Ten film zasługuje na minimum 8,0.