Witam. W jakiej kolejności mam oglądać filmy z serii komiksów marvela - iron man, avangers, kapitan ameryka, żeby wmiarę domykała się fabuła chronologicznie?
Też ostatnio miałam z tym problem, więc doszukałam się, że kolejność filmów powinna być taka:
Captain America: the first avenger
Hulk
Iron man
The incredible hulk
Iron man 2
Thor
Marvels the Avengers
Iron man 3
Thor: the dark world
Captain America: the winter soldier
no chyba nie.
ten hulk o ktorym piszesz jako o pierwszym filmie nie ma nic wspolnego z marvelowymi filmami.
po koleji
Incredible Hulk
Iron Man
Iron Man 2
Thor
Captain Amercia: T.F.A.
The Avengers
Iron Man 3
Thor: T.D.W.
Captain America: T.W.S.
Masz racje, pomylilam sie z Hulkiem, bo to stara wersja, ale reszta jest dobrze, miala byc taka kolejnosc, zeby fabula byla chronologiczna, wiec Captain America T.F.A na pewno jest pierwszy. Kolejnosc powinna byc taka:
Captain America: the first avenger
Iron man
Iron man 2
The incredible hulk
Thor
Marvels the Avengers
Iron man 3
Thor: the dark world
Captain America: the winter soldier
Pozwolę się nie zgodzić że pierwszy Hulk z 2003 to inna historia. Myślę że od tego trzeba zacząć oglądać Hulka, gdyż tam mamy do czynienia z napromieniowaniem Bannera przez promienia Gamma. W filmie z 2008 roku Banner jest już Hulkiem i trenuję panowanie nad agresją.
mozesz się nie zgadzać ile chcesz, ale Hulk z 2003 nie wchodzi w skład Uniwersum Marvela, było to oficjalnie powiedziane więcej niż 1 raz
Są dowody że hulk 2003 wchodzi w skład z uniwersum marvela
Nawet na kanale TVP 2 oglądałem Hulka a tydzień póżniej leciał Incredible Hulk
więc jakie są to dowody? strasznie ciekawy jestem :)
Skoro oficjalnie Marvel nie wpisuje Hulka z 2003 roku do tego uniwersum to znaczy że w nim nie jest, koniec kropka.
A tam to jakiś debil uznał że Hulk nie może mieć drugiej części a to jest świetny film i moim zdaniem powinno się oglądać po kolei tak: Hulk a potem Niesamowity Hulk koniec i kropka ja nie jestem takim debilem jak wszyscy na internecie ja mam swoje zdanie.
Iron Man (2008)
Niesamowity Hulk (2008)
Iron Man 2 (2010)
Thor (2011)
Kapitan Ameryka: Pierwsze starcie (2011)
Avengers (2012)
Iron Man 3 (2013)
Thor: Mroczny świat (2013)
Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz (2014)
Przyszłe
Strażnicy Galaktyki (2014)
Avengers Age of Ultron (2015)
Thor 3 (2016)
Kapitan Ameryka: Poległy syn (2016)
Seriale
Agenci T.A.R.C.Z.Y. (2013)
Luke Cage (2015)
Daredevil (2015)
Taka jest kolejność ale Agenci Tarczy oglądaj przed Avengers
Agenci Tarczy oglądać po Avengers, gdyż akcja się dzieje po wydarzeniach z tego filmu. Co jest często zaznaczone. Tylko jeszcze nie doszedłem do ostatniego odcinka to nie wiem czy należało by go oglądać przed Cap2 czy Iron3.
Ale zobacz
W Avengers Agent Coulson chyba w avengersach dedł (chyba że się mi coś pomyliło)
A w Agenci Tarczy Coulson żyje