No no niezły!!! Di Caprio świetnie zagrał i przekonałem się do niego, to nie ten sam aktor co
w Titanic'u... zakończenie mnie rozwaliło x)
Zgadzam się film naprawdę dobry, genialna obsada, a co do DiCaprio to juz dawno się do niego przekonałam np. oglądając Wyspe Tajemnic czy Incepcje więc nie dziwie się czemu Martin Scorsese wybiera go do swoich filmów! Polecam!
Takie pytanie oderwane od tematu, być może zawierające spojler. Co było w kopercie, Costigan dał swojej psycholożce?
no niestety to właśnie chyba największa zagadka Może wskazał dowody obarczające Sullivana i informację by skontaktowała się z Dignamem?
właśnie też się nad tym zastanawiałam, bo jeżeli poruszyli wątek tej koperty, to powinni go skończyć, albo chociaż napomknąć o tym, że ta psycholog sama nie otworzyła koperty, albo coś... I jeszcze jedno, jak DiCaprio dawał jej tą kopertę, to ona chciała mu coś powiedzieć, przypadkiem nie to, że jej dziecko może być jego?
Nie lubię jak są takie niedopowiedziane sceny, ale oprócz tego film naprawdę świetny :D
moim zdaniem chodziło o to, że w kopercie były dowody na to, że Sullivan był kretem. A gdy [SPOJLER] Costigan zginął, ona dała te dowody temu Dignamowi, który na koniec zabił Sullivana :)
zgadzam się z tezą Meloren Jak później się nad tym zastanowiłam, to przypomniały mi się te nagrane przez Franka (Nicholsona) rozmowy telefoniczne z Sullivanem, o których wspomniał Costigan w rozmowie z Sullivanem Może to one były w kopercie?
nieważne, już się nie dowiemy :/
Nie mieszaj, rozmowy przyszły pocztą w białej kopercie zaadresowanej do Sullivana. Tyle, że jego laska otworzyła tą kopertę, gdy on się kąpał. A żółta koperta przekazana własnoręcznie przez Costigana, to co innego. A co w niej było to sobie łatwo można rozkminić, bo film pozostawia tylko 2 kwestie niejasne:
1. Co było w kopercie
2. Dlaczego Dignam zrobił to, co zrobił
Połączyłem te dwa punkty ze sobą i wyszło jasno, że Madeline przekazała zawartość koperty Dignamowi. Na forum dużo osób wpadło na to samo, więc nie ma co główkować niepotrzebnie. To nie jest film z serii tych które zostawiają luki do interpretacji, wszystko jest jasne.
Tak, tylko że Wyspa Tajemnic i Incepcja to filmy z 2010 roku a Infiltracja jest z 2006 :D
wczoraj oglądałam na tvn i mimo bardzo długich reklam nie żałuję! naprawdę świetny film, a DiCaprio pokazał, że jest jednym z najlepszych aktorów w Hollywood! W sumie to nie wiedziałam, że jest aż tak dobry..
Dziecko zdecydowanie było Costigana, bez dwóch zdań mimo że w filmie nie jest to jednoznacznie wyjaśnione.
Ale jak na pogrzebie Costigana Sullivan pyta swoją dziewczynę "a co z dzieckiem" a ona idzie dalej i nie odpowiada, to tak jakby chodziło o to że to nie jego dziecko.
Moim zdaniem nie można być tego pewnym, taką pewność dałyby tylko badania DNA, o których też mowy nie ma w filmie. Może Scorsese chciał dać lekkie wskazanie na Costigana przez scenę w której Sullivan i Madeline rozmawiają o tym że Sullivan ma "problemy w łóżku". Jego problemy z potencją mogą być sugestią problemów z płodnością? Ale to już chyba jest ułańska fantazja i nadinterpretacja. :)
A dziewczyna nie odpowiada raczej dla tego, bo domyśla się że Costigan zginął za sprawą Sullivana.
moim zdaniem chodziło o to, że w kopercie były dowody na to, że Sullivan był kretem. A gdy [SPOJLER] Costigan zginął, ona dała te dowody temu Dignamowi, który na koniec zabił Sullivana :)