PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689459}
6,2 116 tys. ocen
6,2 10 1 115663
4,9 25 krytyków
Inferno
powrót do forum filmu Inferno

Zakończenie zmienione całkowicie...Książkę czytałam 2 lata temu. Myślałam coś jest nie tak, albo ja nie doczytałam, albo zmienili super zakończenie. Ale znalazłam sobie książkę, sprawdziłam i to ja mam racę.
1. Postać Sienny pod koniec umiera BZDURA
2. Jej motywy całkowicie spłycone i jest ukazana jako propagatorka zarazy. BZURA
3. Wirus nie wydostał się. BZDURA i to do kwadratu. To co najlepsze w tej książce to właśnie końcówka kiedy okazuje się co to za wirus i że " wydostał się" tydzień temu.
4. Szefowa WHO jako była miłość Langdona BUHAHAHA.
Cytuję ostatnie fragmenty książki:
" (...)– Bertrand bardzo często mówił o takim wirusie – dodała Sienna zniżonym głosem – nie przypuszczałam jednak, że kiedyś spróbuje go stworzyć, nie mówiąc już o tym, że jego prace zakończą się sukcesem. Gdy dostałam list, w którym chwali się swoimi dokonaniami, byłam w szoku. Zrobiłam wiele, by go odszukać. Zamierzałam błagać, by zniszczył wirusa. Niestety spóźniłam się jak i wy.
– Chwileczkę – przerwał jej Langdon, w końcu odzyskując głos. – Jeśli wirus wysterylizuje nas wszystkich, nie będzie następnych pokoleń i ludzkość zacznie wymierać w przyśpieszonym tempie.
– Zgadza się – przyznała. – Jednakże Bertrand nie zamierzał wyniszczyć ludzkości. Wręcz przeciwnie. I dlatego stworzył wirusa uaktywniającego się losowo. Inferno wejdzie w skład genomu każdej istoty ludzkiej, począwszy od tego pokolenia, lecz nie uaktywni się u wszystkich. Innymi słowy, choć wszyscy jesteśmy zarażeni, tylko część z nas stanie się bezpłodna.
– Jaka... część? – Robert usłyszał swój głos, nie wierząc, że właśnie zadał to pytanie.
– Zapewne słyszałeś, że Bertrand miał fioła na punkcie czarnej śmierci, zarazy, która wybiła jedną trzecią populacji Europy. Wierzył również, że natura wie, jak radzić sobie z zagrożeniami. Z tego powodu był bardzo poruszony, gdy prowadząc wyliczenia, odkrył, że stosunek jeden do trzech, identyczny jak w wypadku dżumy, jest najoptymalniejszy także przy zmniejszaniu przeludnienia.(...)"

Jednak moim zdaniem to najlepszy film tej serii. Może dlatego, że na podstawie najlepszej książki o Langdonie.

użytkownik usunięty
Paulinamaciuszek

Kompletnie nie pojmuje czemu filmy zawsze maja zmieniona fabule! Robia z nich calkiem inna histori!

ocenił(a) film na 5
Paulinamaciuszek

Nie czytałem książki i ten naciągany plan ekscentrycznego miliardera, na którym przecież opierał się cały film był dla mnie jego najsłabszym punktem. Po przeczytaniu fragmentu, który tu przytoczyłaś nabiera on jakiegoś sensu i dziwię się, że zrezygnowano z umieszczenia tego w filmie.

ocenił(a) film na 5
mario_ka

Właśnie.

ocenił(a) film na 5
Paulinamaciuszek

Dzięki za ten wpis - teraz to wszystko trzyma się kupy tzn. cały zamysł tej afery bo wg filmu wszystko jest totalnie spłycone.
Książki nie czytałem stąd moje wielki rozczarowanie tak niby wielką intrygą po obejrzeniu filmu a szczególnie końcówki.

ocenił(a) film na 6
Paulinamaciuszek

Co to za książka? Poprzednie części również mają swoje książki?

ocenił(a) film na 5
DaVi0

Tak. Wszystkie filmy z Robertem Langdonem mają swoje pierwowzory w książkach Dana Browna - Kod Da Vinci, Anioły i Demony, Inferno :) Są świetne, polecam serdecznie, bo są niesamowite

DaVi0

Jest jeszcze 'Zaginiony Symbol', który przypada przed 'Inferno'. Niestety film nie powstał, może dlatego że książka opowiada o tajemnicach masonerii ;] albo też dlatego, że przygotowania trwały bardzo długo i zdążyło już ukazac sie 'Inferno', którego fabuła jest bardziej 'epicka'.

ocenił(a) film na 5
mutant6

Zaginiony symbol powstanie, po prostu filmy są kręcone na odwrót. Wpierw była książka Anioły i Demony, jednak Kod da Vinci wyszedł wcześniej na ekrany. Co do filmu to też mnie mocno zabolała tak duża zmiana, o ile w Aniołach i Demonach zmienili sporo to nie miało to jakiegoś większego wpływu na odbiór filmu, tutaj niestety tak się stało. A szkoda, bo Inferno to moim zdaniem zdecydowanie najlepsza część, Zaginiony Symbol najsłabsza, wiec ciekawe co z nim zrobią.