PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=500891}

Incepcja

Inception
2010
8,2 641 tys. ocen
8,2 10 1 641217
7,9 87 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Film nie zasłużył na żadne ZŁOTE GLOBY, gdyż nie jest to arcydzieło na miarę social network. Oscary Incepcja dostanie za montaż i NIC WIĘCEJ. Jednym słowem nie podcinajcie sobie żyłek jak Incepcja skończy z 1 Oscarem;). Wielkimi zwycięzcami gali będą Social Network i Fighter, wszystko co związane z muzyką zagarnie SN oraz daft punk za soundtrack do tronu 2.

Też liczę na Incepcję, ale po pojawieniu się filmu Finchera straciłem nadzieję na najważniejsze statuetki dla Nolana

pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
BigDadddy

Bla bla bla, fanem Incepcji nie jestem, ale to ciekawszy obraz od TSN, który arcydziełem raczej nie jest.

ocenił(a) film na 10
BigDadddy

no sorry, ale nie wiem co was zachwyca w social network ;/

hagal224

Powiedzmy to sobie szczerze Incepcja nie jest najlepszym filmem w dorobku Nolana zarówno 2 części Batmana jak i Prestiż to lepsze filmy ale to tylko moje zdanie szanuje poglądy innych.

ocenił(a) film na 7
madmax707

Według mnie jeśli TDK nie otrzymało Oscarów, plagiatorska Incepcja nie powinna dostać statuetek

użytkownik usunięty
BigDadddy

Film Nolana jest plagiatem? Pierwsze słyszę. Może jeszcze napiszesz, że to plagiat Matrixa. Według mnie Incepcja zgarnie ze trzy (cztery?) statuetki w kategoriach technicznych. Za scenariusz film ten raczej nagrody nie zdobędzie (o wiele lepsze Memento zakończyło swoją drogę po Oscary na dwóch nominacjach).

BigDadddy

Brawo, brawo.

Zmieniłbym może jednak ilość, bo sądzę, że może zgarnąć i 3-4 techniczne, ponoć ma spore szanse na scenografie i dźwięk czy jego montaż.

No ale tak czy inaczej - ja po prostu nie chcę nawet widzieć co tu się będzie działo w okolicach oscarów, nie zdziwię się, jeśli średnia świetnego TSN spadnie poniżej 7.0 przez licznych desperatów.

"Incepcja" jest znakomita, ale sam bardzo się wygłupiłem mówiąc tu w wakacje o arcydziele, nie przetrwała nawet próby kilku miechów, chyba już wolę TDK. Co nie zmienia faktu, że to i tak jedna z moich ulubionych superprodukcji i top 3-4 2010 roku.

Black Swan i TSN for the win.

ocenił(a) film na 7
Galadh

Powtórka z rozrywki dzieci zaczną TSN walić 1 a incepcji z multikont 10
Rok temu to samo było z Hurt Lockerem i Avatarem ;(

BigDadddy

Było.
Tylko pytanie brzmi - co jest tegorocznym Avatarem, a co THL? Bo odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta.

Galadh

Wręcz przeciwnie, odpowiedź jest oczywista: tegorocznym Avatarem jest Incepcja i pisałem o tym już pół roku temu.
Oba te filmu to proste efekciarskie historyjki dla mas, bardzo przyjemne filmy do popcornu.
Typowe kino komercyjne - dialogi są po to, żeby były... Oba te filmy mają naiwny, prosty scenariusz - nie jest to wada, a raczej cecha charakterystyczna "gatunku".

ocenił(a) film na 1
BigDadddy

niestety, szczylernia wywindowała tego pretensjonalnego mierniaka na 11. pozycję w top wszechczasów.

ocenił(a) film na 7
grezyl

a Social Network wyrzucą na 500 pozycję zapewne;(

Galadh masz rację że nic tak rewolucyjnego jak avatar nie było oczywiście nie fabularnie ;D

użytkownik usunięty
BigDadddy

"The social network" jest dużo bardziej pretensjonalny niż "Incepcja". Nie wiem jak można poważnie traktować film oparty na chamskich gadkach jakiegoś dzieciaka. Ten film jest oczywiście dobry, ale nie oszukujmy się że jest Oscarowy. Timberlake? Serio?
"Incepcja" nie zasługuje może na Oscara za najlepszy film, ale już scenariusz czy muzyka? Ale najchętniej zobaczyłabym w nominacjach "Wyspę tajemnic" która bije oba filmy na głowę.

ocenił(a) film na 7

Racja przez ten wyścig szczurów kapitalna WYSPA TAJEMNIC została pominięta min. w Złotych Globach

No Timberlake, Timberlake. Niektórzy patrzą na niego z przymrużeniem oka i nie potrafią traktować go poważnie, ale w TSN spisał się solidnie, więc chyba jednak nie potrzebujemy uprzedzeń, co?

ocenił(a) film na 7
Galadh

Incepcja Oscara za film nie zdobędzie, Akademia S-F nie lubi. Więc jeśli nie Incepcja to niech to będzie TSN bądź Prawdziwe męstwo albo Winter's Bone, chociaż wątpię, aby zdecydowali się na te dwa ostatnie tytuły. Mam nadzieję, że nie wygra Black Swan, bo to co najwyżej niezły film, ale tego jestem pewien, że nie wygra:)
Tak naprawdę o statuetkę za najlepszy film będzie walczyć TSN oraz Jak zostać królem.

użytkownik usunięty
Galadh

Pojawiła się opinia że 'Incepcja' jest pretensjonalna na co odpowiedziałam zapytaniem o Timberlake'a - dla mnie właśnie to jest pretensjonalne. Uprzedzeń tu nie widzę, co nie znaczy że wierzę że Timberlake został zatrudniony z innego powodu niż wywołanie sztucznego szumu : )

ocenił(a) film na 8
BigDadddy

Czym zachwycił Cię Social Network? Dwie godziny nudnego gadania o robieniu stron internetowych i bełkot informatyczny.
Ale o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie 6 za SN i 9 za Incepcje.

ocenił(a) film na 10
karolek101

Odpowiedź jest prosta. Nagrody zgarnie Social. Mark Zuckerberg zapłacił akademiom :D

ocenił(a) film na 7
BigDadddy

W Globach musiała być jakaś korupcja bo "TSN" dostało Glob za scenariusz, który jest po prostu zrzynką z rzeczywistości, a Nolan "Incepcję" musiał długo i namiętnie wymyślać...

ocenił(a) film na 7
trojan706

Jednak za scenariusz Oscara dałbym WYSPIE TAJEMNIC

ocenił(a) film na 9
BigDadddy

Oglądałeś kiedyś "Angels Heart" ? Jeśli nie, to nie dziwię się, że "Wyspa Tajemnic" wg Ciebie powinna dostać Oscara za scenariusz.

Kolbe

Incpecja ma natomiast scenariusz banalny, niepotrzebnie zagmatwany i naiwnie udający wielkie dzieło, którym nie jest.

To co mnie najbardziej irytuje w Incepcji to to, że film ten próbuje z całych sił udawać coś, czym nie jest. Główna tutaj wina właśnie scenariusza.

użytkownik usunięty
Kolbe

Ale Oscar za scenariusz jest przyznawany za dany rok, nie za najlepszy w całym kosmosie. Nie wiem więc po co takie wypowiedzi, byle gadać?

ocenił(a) film na 10
Kolbe

@Kolbe
Wyspa Tajemnic jest oparta na powiesci D.Lehane'a a film jest niemal identyczny jak ksiazka wiec watpie by Wyspa skopiowała coś od jakiegoś filmu.