Jestem z pokolenia, które ma szansę rządzić kiedyś w Polsce, wtedy potwory zakompleksienia i wiecznego męczeństwa zamkniemy i zakopiemy na zawsze.
Historia Polski jest bolesna i trudna, są w niej piękne karty, są też takie, których musimy się wstydzić i tak jest w każdym narodzie, ale nie spotkałam się jeszcze z takim zjawiskiem jak tutaj, w polskim internecie. Żeby kameralny film o pojedynczych osobach, zrobiony w czarno-białym artystycznym duchu, skłaniający do refleksji nad kondycją moralną człowieka, nad granica między sacrum a profanum, tak utytłać w błocie zrobionym z toczonej na hasło - Żyd śliny i mętnych skojarzeń. Trzeba być PUSTAKIEM i to pokruszonym, którego należy posprzątać, bo tylko robi dym Polakom w świecie.
Najlepiej manię prześladowczą tych niby broniących ojczyzny przed materialnym krachem i zawłaszczeniem, oddaje komentarz wypowiedzi Pawlikowskiego na rozdaniu Oscarów. Kołtuństwo nie znające angielskiego nie pojęło żartu skierowanego przez reżysera, do swojej ekipy, (i wyraźnie akcentującego słowo crew, a zaraz potem dziękującego współpracownikom), natychmiast przeinaczając jego sena. Zart dotyczył świętowania przed telewizorem i opijania zwycięstwa, a jak go podsumowali obrońcy narodu, prawd historycznych, i czystości polskiej rasy, że obrażono wszystkich Polaków, to obrazuje całą absurdalność w czepianiu się IDY.
Zachęcam do lektury wpisów na zagranicznych portalach, tam jest mnóstwo artykułów pokazujących jak odebrał Idę normalny świat, choćby ten - http: // www.newyorker,com/culture/culture-desk/ida-a-film-masterpiece
a także do zamieszczania w tym temacie wpisów dotyczących filmu, tych krytycznych także, ale tylko merytorycznie się odnoszących do tego dzieła, bez projekcji chorej podświadomości wszelkich tropiących spiski.
Z góry uprzedzam wszelkich trolli i agresorów, że zostaną potraktowani przeze mnie z buta, więc niech się tu nie fatygują.
No i bardzo dobrze.
Niestety często spotykam się z postawą jaką reprezentował kiedyś jeden mój znajomy. Otóż wywodził niższość rasy czarnej z tego, że nie słyszał o żadnym wybitnym Murzynie. Za sprawą Mandeli już mu przeszło, ale bezrefleksyjnie. Jednak w Polsce powszechne jest mniemanie, że również Iran i Afganistan zamieszkują Arabowie. Z drugiej strony niedawno w rozmowie z moją córką pewien Amerykanin wyraził zdziwienie, że w Poznaniu nie mówi się po niemiecku, bo przecież jesteśmy jednym z landów. Zupełnie jakby mało było białych niedźwiedzi na ulicach.
Uprzedzenia i ksenofobia karmią się ignorancją...
Nie tylko; zauważyłem, że czasem wykazują sie szczgółową wiedzą w przedmiocie swego "chysia", oczywiście czerpaną wyłącznie z "zaufanych źródeł". Ostatnio jakiś taki udowadniał, że Żydzi sami się w holocauście wymordowali, używając do tego naiwnych nazistów; w dowodzie przedstawił mi, do zapoznania się, długą listę "dokumentów". jak być popieprzonym maniakiem, to na całego.
Rzecz w tym, że to nie są źródła w rozumieniu naukowym. Najczęściej powołują się na książki, których nie czytali, ale stali obok kogoś kto czytał i mają zaufanie na granicy pewności. Potem wtórują "Wodzu prowadź na Kowno", "syjoniści do Syjamu" czy "chcemy prezydenta, a nie agenta". Lata mijają, hasła są uaktualniane, ale najważniejsze jest że wskazano im obiekt nienawiści. Winnego niepowodzeń, tego że w życiu niewiele osiągnęli, złodzieja "naszych pieniędzy", nie-Polaka, sprzedawczyka na obcym żołdzie itp itd.
W pewnym sensie jesteśmy terapeutami - dajemy im możliwość wylania swoich frustracji i rozładowania kompleksów... Tylko co będzię, jak któryś przy okazji zawału dostanie?
Ad.1 Dlaczego? Bo Twoje pokolenie przykuje się na wieki do koryta, ustanawiając dziedziczność władzy?
Ad.2 Jest bolesna i trudna, co wcale nie znaczy nienormalna. Np. jest piękną kartą przetrwanie 123 lat starcia z map i zachowanie polskości, jest wredną kartą sprzedanie ojczyzny w czasie Targowicy.
Ad.3 Toteż wcale tak nie twierdzę, proszę z łaski swojej przeczytać mój wpis ze zrozumieniem, nie dotyczy ogólnie INNEGO myślenia, dotyczy konkretnie wstecznego i ksenofobicznego myślenia, oraz fałszywego patriotyzmu.
Ad.4 Sprzątanie w moim wydaniu jest pokojowe:) Porównywanie mnie do faszystów i komunistów źle świadczy o Twojej percepcji i poczuciu humoru. No chyba, że kpinę, wytykanie absurdów, tłumaczenie źle rozumianych tekstów, z angielskiego na polski, pokazywanie jak smakują epitety (używam ich w odpowiedzi na ataki ad personam), czyli formy edukacji są dla Ciebie taką traumą jak wojna.
Ad.5 Stoję po stronie prawdy historycznej.
Ad.6 Teoria spiskowa jest świetnie ujęta na nonsensopedii, polecam poczytać i zapamiętać, że ta nazwa ma zabarwienie pejoratywne, natomiast zawsze należy wyjaśniać wszystkie okoliczności danego wydarzenia, bo zamiatanie niektórych faktów pod dywan rodzi potwory w postaci teorii spiskowych!
1)Demokracja w Polsce jest taka jak w starożytnym Rzymie i Grecji-na papierze tylko. Popatrz SE na skład sejmu na przestrzeni ostatnich 20 lat, a zauważysz te same osoby.
2)Targowica jest tak samo dla nas nie chlubna tak samo jak prowokacja Gliwicka (liczę iż wiesz co to).
3)Dużo większym problemem jest kosmopolityzm i tak zwany nowoczesny patriotyzm w stylu Pana Palikota czy naszego obecnego prezydenta. Czym dla Ciebie jest fałszywy patriotyzm?
4)Nie świadczy źle gdyż faktycznie wspomniane przez zemnie lewicowe i po części agresywne narodowe reżimy stosowały podobne określenia co Ty i to jest fakt.
5)Udowodnij.
6)Władza od zawsze kłamała swoich obywateli
1. Taką mamy demokrację, na jaką nas stać. Jeśli ktoś głosuje głupio, w istocie przeciwko swoim interesom, lub, tym gorzej, nie głosuje wcale, to tylko długotrwała edukacja może to poprawić. Skłócony, niekompetentny Sejm, nieudolny, lawirancki rząd, koślawe prawo i chore sądownictwo to skutek działania ślepych mechanizmów demokracji. Oświecony, rozsądny i prawy naród zbuduje, tymi samymi mechanizmami, nowoczesne , silne i stabilne państwo.
3. Akurat globalna świadomość jest tym, czego Polakom brakuje. Fałszywy patriotyzm to nienajlepsze określenie - to się nazywa ksenofobia, nacjonalizm i klerykalizm; dorzuciłbym jeszcze ciemnotę... Mnie akurat poglądy Palikota, zwłaszcza w sferze obyczajowej, całkiem odpowiadają; w dziedzinie ekonomicznej on "pływa" między etatyzmem a liberalizmem (czego nie da się pogodzić).
4. Obawiam się, że kompletnie rozmówczyni w tym punkcie nie rozumiesz. Ona mówi, że jeśli ogórek nie śpiewa, to widać nie może i jeszcze że pewnie nie warto go śpiewu uczyć, tylko przerobić na mizerię albo zakisić...
5. W temacie "Idy" wielokrotnie udowadnialiśmy, że nie ma w tym filmie ani jednego kłamstwa historycznego (poza jednym - pod samochód z dwusuwem podłożono dźwięk czterosuwu; o ile to uznamy za znaczące dla nauk historycznych...).
6. Dlatego demokracja oddaje władzę w ręce obywateli. Jak ci nie potrafią z tej władzy skutecznie korzystać, to tylko ich wina.
PS: Pewnie chcesz być dobrym patriotą, więc, błagam, naucz się poprawnie pisać po polsku... Chyba, że pokażesz zaświadczenie o nieuleczalnej dysortografii i "dysstylistyce" (choć o takiej przypadłości nie słyszałem).
1)Taką mamy demokracje jaką nam narzucono i na jaką nas nie stać. Z uwagi na brak jednomandatowych okręgów wyborczych i chory system liczenia głosów nic się nie zmieni.
Oświecony, rozsądny naród tymi samymi mechanizmami nie zbuduje nowoczesnego, silnego i stabilnego państwa. Nie ma czegoś takiego jak rozsądny i oświecony naród (twierdzenie, że będzie lub gdzieś jest to utopia). Jedynym obecnie silnym, nowoczesnym i stabilnym państwem jest Szwajcaria gdzie jest pozwolenie na broń i gdzie demokracja bezpośrednia ma duże znaczenie
3)Problem w tym, że w Polsce mało jest ludzi o poglądach nacjonalistycznych i ksenofobicznych, ba tylko cześć z nich jest nastawiona agresywnie.
Kosmopolityzm jest obecnie dośc powszechnym zjawiskiem i bardzo niebezpiecznym dla Polski co zauważali min. romantycy w XIX wieku. Ba mogliśmy się o tym przekonać na wlasnej skórze, gdy byliśmy krajem komunistycznym. Lekceważenie tego zjawiska i zwalczanie opcji o przeciwnych poglądach jest działaniem antypolskim.
Klerykalizmu w Polsce nie ma.
Ciemnota i więźniowie popierają przedewszystkim partie liberalne i lewicowe to o czyms świadczy.
4)Najwyraźniej błędnie zinterpretowałeś moją odpowiedź.
5)Nigdzie nie udowodniałeś , bo nigdzie nie poparłeś swoich tez opracowaniami historycznymi, źródłami historycznymi.
6)Naiwność.
PS: Ostatnie wypowiedzi byłem zmuszony pisać na telefonie, co odbija się na jakosci moich wypowiedzi.
NIc Ci nie będę pokazywał.
1. Też jestem za jednomandatowymi okręgami, niemniej dotychczasowe procedury są wystarczające, aby wyrazić "wolę ludu". Ją właśnie krytykuję - ludzi, którzy głosują bez wiedzy i świadomości politycznej a zwłaszcza tych, którzy nie głosują.
3. Uważam, że się bardzo mylisz, co do ksenofobii i nacjonalizmu. To spory odłam populacji. Zgadzam się: "lekceważenie tego zjawiska i zwalczanie opcji o przeciwnych poglądach jest działaniem antypolskim".
Kosmopolityzm to pojęcie obarczone złymi konotacjami (tak, jak komuchowski "internacjonalizm") - ja pisałem o świadomości globalnej (akceptacji zjawiska globalizmu oraz homogenizacji cywilizacyjnej i przedkładanie interesów ogólnych nad partykularne - kłania się "globalna wioska" McLuhana).
Klerykalizm? Ależ jest największy w Europie i w dziedzinie obyczajowej prawie wyłącza nas z postępowej kultury Zachodu!
Odwrotnie - "ciemnota" głosuje na PIS i inne partie nacjonalistyczne (pozostałości po komunie faktycznie głosują na SLD, ale już na pewno nie na Palikota). Więżniowie oczywiście głosują przeciwko PIS-owi, bo ta partia ciągle wierzy w zbawcze działanie zaostrzania restrykcji karnych - wbrew wszelkim wynikom badań socjoprawnych.
4. Podtrzymuję.
5. Coś ci się pomyliło - obowiązek dowodowy ciąży na stronie oskarżającej. Karkołomne to by było: trzeba by udowodnić, że nigdy żaden Polak w czasie okupacji Żyda nie zamordował, nieważne, czy z nienawiści, czy ze strachu, czy dla zysku. Jeden taki fakt zaprzecza "zakłamywaniu historii" w filmie.
Co do "wybielania" Wandy, już wielokrotnie przytaczałem H. Arendt, która na przykładzie Eichmanna pokazała, że zło nie musi mieć wilczych zębów - wystarczy urzędas wykonujący "obowiązki służbowe" - taka właśnie była Wanda; trybik w machinie represji i zamordyzmu. Do tego popełnia samobójstwo - czyż to nie "kara za grzechy"?
6. Naiwnością jest sądzić, że jest coś lepszego od mechanizmów demokratycznych przeciwko deprawacji władzy. Inna sprawa, że naiwna jest też wiara w dostateczną skuteczność procedur demokratycznych (włączając w nie nawet wolne media). "Procedurą odwoławczą" od nich może być już tylko przewrót polityczny, rewolucja lub terroryzm.
1)Ja też krytykuje ludzi, którzy głosują bez wiedzy i świadomości politycznej.
3)Spory odłam? Pochodź sobie po Ulicy i zapytaj się ludzi co sądzą o Polsce.? Czemu Polacy stosują czesto pejoratywne okreslenie "polaczek", by kogoś obrazić?
A agresywni nacjonaliści i ksenofoby? Gdzie ich masz? Część choolsów być może. Policz sobie kluby w ekstraklasie i w 1 lidze pomnoż przez 100 i będziesz miał faktyczną liczbę szownistów.
Ta postępowa kultura zachodu cofa się mentalnie do średniowiecza. A prawda jest taka, żę są 4 filary czegoś takiego jak kultura Europejska-wiara chrześcijańska, prawo rzymskie, filozofia grecka, ludy romańskie, germańskie, słowiańskie.
Ciemnota głosuje na Partie , które najbardziej reklamowane są w telewizji(tak nakuzuje logika). Czyli nie na narodowe lecz na liberalne i lewicowe(tzn stosujące populistyczne hasełka).
4)Ja także
5)Obowiązek dowodowy spoczywa na osobie stawiającej twierdzenie. Skoro więc postawiłeś wcześniej jakieś tezy a ja je podważam to ty jesteś zobowiązany do udowodnienia ich.
Czy jak ktoś napisze (i poda źródła), żę w czsie II wojny światowej w latach 1939-1941 Żydzi na kresach wschodnich prześladowali Polakow, to automatycznie staje się antysemitom?
6)Nie jest naiwnością. Już takie osoby jak Arystoteles(z którym się zgadzam )czy Platon(z którym się nie zgadzam), zauważli problemy demokracji i znaleźli przykłady lepszych ustrojów.
3. Dla mnie to wszyscy, którzy głosują na agresywną, ksenofobiczną i nacjonalistyczną PIS (do tego populistycznie socjalistyczną w dziedzinie polityki społecznej). Chociaż... może najważniejszą jej cechą jest parcie do władzy za wszelką cenę.
Do średniowicza usiłuje nas cofnąć polski Episkopat i katoprawica, bardziej papieska od papieża - zwłaszcza Franciszka.
Ciemnota głosuje na partie, które jej obiecują "bogoojczyźniany" raj na ziemi (i po worku pierniczków) zaraz po likwidacji liberałów i socjalistów z ich tolerancyjnymi i proeuropejskimi poglądami oraz spełnieniu, właściwych ciemnocie, fundamentalistycznych, klerykalistycznych, kseno- i homofobicznych, antypostępowych oczekiwań.
Nie próbuj odwracać kota ogonem; ewentualnie mylisz ciemnotę z kreowanymi przez Prezesa tzw. "lemingami". Gdyby i "lemingi" i "ciemnota" głosowały na PO, miałaby ona 80% poparcia, jak Putin.
5. Dowód? Przecież podałem! Powtórzę: jeden fakt zamordowania Żyda przez Polaka, czy to z nienawiści, czy dla zysku, czy ze strachu zaprzecza "zakłamywaniu historii" w filmie. Być może żaden z sędziów stalinowskich nie popełnił samobójstwa, ale większość za Gomułki poszła "w odstawkę" i żyła w zapomnieniu/"zamieceniu" - gdzie jest "wybielanie"? Masz jeszcze jakieś zarzuty do "Idy" o kłamstwa historyczne?
6. Jeśli masz na myśli np. rządy elit czy klasy średniej, to mogę się z tobą prywatnie zgodzić (postulaty cenzusu majątkowego czy intelektualnego przy prawie do głosowania są nęcące), ale jako liberał nie chcę ulegać takim ciągotom - jednak demokracja powszechna jest najbezpieczniejsza i najsprawiedliwsza, choć ślamazarna i grozi pajtokracją (jak u nas za Leppera)...
"3. Dla mnie to wszyscy, którzy głosują na agresywną, ksenofobiczną i nacjonalistyczną PIS (do tego populistycznie socjalistyczną w dziedzinie polityki społecznej). "
Ty wszedzie widzisz antysemitów, ksenofobów, nacjonalistów, szowinistów.
Akurat mnie od Pisu najbardziej odciaga ich stosunek do obecnej sytuacji na Ukrainie (by pomogać Ukraińcom-toż to szczyt głupoty) i zbytnie uwielbienie dla Amerykanów.
"Do średniowicza usiłuje nas cofnąć polski Episkopat i katoprawica, bardziej papieska od papieża - zwłaszcza Franciszka."
Franciszek swoją polityką nawiązuje do Franciszkanów co faktycznie jest nawiazaniem do średniowiecza. Jednak w mojej opini wartości zakonu franciszkanów są całkiem dobre.
W jaki sposób "katoprawica" chce nas cofnac mentalnie do średniowiecza?
"Ciemnota głosuje na partie, które jej obiecują "bogoojczyźniany" raj na ziemi (i po worku pierniczków) "
Odpowiem w stylu liberalnego posła Niesiołowskiego. Dlaczego Kłamiesz?
Zanim sie kogoś do czegoś przekona to trzeba najpierw mu przekazać informacje, a większosc mediów( tzw media mainstreamowe) znajduje się w rękach de facto platformy.
"zaraz po likwidacji liberałów i socjalistów z ich tolerancyjnymi"
Z Czym? Bojówki antify są tolerancyjne?
" fundamentalistycznych"
Jak feministki czy zwolennicy "tęczowej rewolucji".
"klerykalistycznych, kseno- i homofobicznych"
Pełno frazesów mało faktów.
"antypostępowych oczekiwań. "
Raczej antyzboczeniowych działań
"Nie próbuj odwracać kota ogonem; ewentualnie mylisz ciemnotę z kreowanymi przez Prezesa tzw. "lemingami". "
Czyli jednak wierzysz w teorie spiskowe.
" Gdyby i "lemingi" i "ciemnota" głosowały na PO, miałaby ona 80% poparcia, jak Putin"
W Rosji zawsze był i będzie kult despotycznego wodza. Zauważ, że im gorzej Rosjanom się zyje tym Rosja jest potężniejsza.
5) Chodziło mi nie tyle o kłamstwa historyczne w Idzie, co o całą resztę z Jedwabnem, ksenofobią, kołtuństwem itd.
6) Pisałem jasno, że z Platonem się nie zgadzam. Zgadzam się natomiast z Arystotelesem w kwestii ustroju. Ich koncepcje nieco sie rózniły.
Cenzus majątkowy nigdy. Zatwierdzanie oligarchii w państwie byłoby niczym powtórka z lat 1666-1795.
Akapitami (włączając cytaty):
2. Na tym forum to większość, w populacji to jakieś 30%.
3. Mnie dokładnie odwrotnie (Ukraina i USA - OK).
6. Akurat nie wierzę, że nie wiesz, o co chodzi...
8. Ciemnoty z definicji nie da się przekonać. Popiera tych, którzy schlebiają jej poglądom, Kto zaczyna szukać informacji, szybko z ciemnoty wychodzi.
10. PIS obiecuje wszystkich posadzić do więzień.
12. Chyba nie rozumiesz tego terminu. Feministki i LGBT walczą właśnie z fundamentalizmem religijnym i obyczajowym o swoje prawa.
13. To są też ściśle określone terminy a nie jakieś frazesy.
...
Dalej nie odpowiadam, bo się kompletnie kompromitujesz niadekwatnością (co to za wyjeżdżanie z Rosją i Putinem?!) i niejasnością odpowiedzi (jakie teorie spiskowe?!). Wyszło mi tylko, że jesteś za monarchią (z tym Arystotelesem).
2 Widocznie się mylisz.
3 Popieranie Ukrainy, to narażanie się bez mozliwości uzyskania zysków. USA zaś realizuje swoją (nie naszą) rację stanu.
6)Jak mi wyjaśnisz to bedę wiedział czy wiem o co chodzi czy nie
8)No właśnie
10) Co prawda ta partia nie utożsamia moich poglądów. Mimo wszystko ciekaw jestem kiedy Pis obiecało wsadzić wszystkich do więzień.
12)Oczywiście, że rozumiem. Feministki prawa już dawno wywalczyły (dlatego w niektórych zawodach obecnie kobiety zarabiają wbrew propagandzie więcej od mężczyzn). Feministki, genderyści są fundamelistami i są agresywni (faktycznie nie teorytycznie ).
Fundamentalizm nie musi być związany z religią i w Polsce go nie ma.
13)Jak podasz dane i wyjasnisz jak je rozumiesz to uznam je za okreslone terminy.
"
Dalej nie odpowiadam, bo się kompletnie kompromitujesz niadekwatnością (co to za wyjeżdżanie z Rosją i Putinem?!) "
Z Putinem to ty zaczałeś.
Jak łądnie zacytujesz moje wypowiedzi to podan źródła swoich opinii
" i niejasnością odpowiedzi (jakie teorie spiskowe?!). "
No chodzi mi o tego prezasa co kreauje "lemingi"
"Wyszło mi tylko, że jesteś za monarchią (z tym Arystotelesem)."
Nie zbyt dokładnie szukałeś.
2. Być może - zgoda na 45%?
3. Kazdy realizuje swoją rację stanu. Nasza każe popierać Ukrainę i trzymać się USA, bo na innych znaczących z NATO nie można liczyć (może poza BRD).
6. Masz jeden bieżący przykład, z in vitro. Reszta to takie same próby cofnięcia nas do ciemnoty i zabobonów średniowiecza.
8. No właśnie - dlatgo głosuje na PIS.
10. Kiedy rządziło i teraz, przy każdej okazji.
12. Może jednak zobacz, co znaczy fundamentalizm. Feministki może i wywalczyły, ale ogół kobiet w Polsce nie.
Kaeolicki fundamentalizm obyczajowy kwitnie w najlepsze.
13. Za dużo byś chciał - sam sobie zobacz.
Jakie dane? Rozumiem je tak, jak są napisane.
Putin był do tych procentów, nic więcej.
"Lemingi" to w rzeczywistości inteligencja i klasa średnia, raczej bezmyślnie nie głosujący. Ciemnota to ludzie o prymitywnych, na ogół przejętych rodzinnie poglądach. niepodatni na edukację i nieposzukujący wiedzy, poza potwierdzającą ich przekonania i postawy życiowe. Cechuje ich nietolerancja, ksenofobia i totalny konserwatyzm (choć na ogół nie rozumieją tego terminu w jego encyklopedycznym rozumieniu). Autorytetem jest dla nich na ogół Kościół i populistyczni politycy.
Wiem, że Arystoteles akceptował trzy koncepcje władzy: monarchię, rządy elit i rządy klasy średniej. Szukać mi się nie chce.
W ogóle odechciewa mi się dalszej dyskusji - jest nieproduktywna...
Nie każda tradycja jest dobra: są np tradycje rodzinne kieszonkowców, kasiarzy, itp.. Myślisz, że nie ma "tradycyjnych" fatalnych poglądów?
"Bezmyślnie nie głosujący". Jasne, lepiej rozmyślnie głosować na tych, którzy cię robią w konia.
Nikt rozmyślnie na takich nie głosuje. Będę głosował nawet na postkomuchów, byle PIS nie wygrało.
1-No są te same osoby, które ludzie wybierają na zasadzie, jak mawia mój dziadek, lepszy przy korycie ten już nażarty, niż głodny, bo zagarnie podwójnie. Sztuka tak zmienić ordynację wyborczą, żeby nie faworyzowała dużych partii, bo wtedy ludzie na poziomie zaczną kandydować, teraz postrzegają politykę jako brudną międzypartyjną grę.
2-Zdecydowanie NIE, prowokacja gliwicka nie jest niechlubna dla nas, tylko dla Hitlera i nazistów, zresztą prowokatorzy się skompromitowali, a za Targowicę odpowiada w dużej mierze polska szlachta z jej liberum veto, z jej partykularyzmem, z niedostatecznym finansowaniem wojska, z beznadziejnym traktowaniem chłopstwa, wszystko to pomogło państwom ościennym w ich intrygach, a samego siebie przeszedł Stanisław August Poniatowski, który pozwalał carycy Katarzynie II na manipulacje.
3- Kosmopolityzm nie wiedzieć czemu jest tak źle pojmowany, przy czym dla mnie, na tym poziomie rozwoju społeczeństw, jest czystą utopią. Kosmopolitami mogą być pojedynczy ludzie i to tylko wtedy, gdy będą umiejętnie wybierać swoje miejsca pobytu, gdyż nieznajomość lokalnych praw i zwyczajów szybko ich wsadzi do więzienia i wyleczy z kosmopolityzmu. Palikot to przykład chorągiewki na wietrze, dla mnie jest całkowicie niewiarygodny i śmieszny. Obecny prezydent robi za granicą jeszcze gorsze wrażenie, niż w kraju, bo w kraju pełni rolę żyrandola, i co najwyżej zaśnie na jakimś koncercie, albo zrobi ze trzy błędy w jednym zdaniu, ewentualnie capnie kieliszek Królowej Szwecji, same gafy. Za granicą się ośmiesza, choćby głupim dowcipem opowiedzianym Obamie, czy ostatnimi wyczynami w Japonii, wtedy już się wstydziłam, bo wylazł z niego kołtun.
Fałszywy patriotyzm to gęba pełna frazesów o dbaniu o dobro Polski, a robienie rzeczy w to dobro godzących. Na przykład, atakuje Idę taki jeden z drugim, mówiąc, że pokazanie jak Feliks zabił Żydów obraża cały naród i pomija wszystko co nie pasuje do jego koncepcji, wzmacniając przekaz akcentowaniem żydowskości twórców i dorabianiem im tendencyjnej gęby. Takim działaniem szkodzi Polsce, gdyż prezentuje ksenofobiczne i wsteczne stanowisko, gdyż Ida to nie jest film uogólniający i propagandowy, tylko artystyczny.
Inaczej byłoby, gdyby ktoś nakręcił dokument, w którym zarzuca narodowi polskiemu mordowanie Żydów i pisze o polskich obozach śmierci przekręcając i zafałszowując historię, wtedy jest patriotyzmem walczyć o zaprzestanie zakłamań i sprostowanie nieprawdy, ale w przypadku Idy to jest fałszywy patriotyzm.
4- Jakie podobne określenia? Że jeżeli ktoś jest kołtunem i ksenofobem to robi dym, jak z pokruszonego pustaka i trzeba go posprzątać? Nie spotkałam się w dziełach przytoczonych przez Ciebie nurtów sarkazmu, dawaj cytaty! Bo oskarżenie w moją stronę poleciało mocne, ja rzuciłam śnieżką, a Ty kamień oblepiłeś śniegiem i celujesz w głowę, nieładnie, nieładnie, proszę Pana.
5- W jaki sposób udowodnić? Na przykład Jedwabne, uważam, że jakby Żydzi pozwolili dokończyć śledztwo mogłoby wyjść na jaw, że Polacy nie zabili tych Żydów, a tylko dobili i to pod Niemieckimi karabinami, ale Żydzi nie pozwolili i przerwali śledztwo. I takich przykładów jest więcej, nie tylko żydowskiego tematu dotyczą, dziadek mi opowiadał wiele o wyczynach Banderowców, tam zginęli członkowie mojej rodziny, mamy w domu opracowania, które są robione przez znajomego dziadka, on od lat jeździ i spisuje wspomnienia, żeby kiedyś cała prawda wyszła na jaw.
6- Za czasów komuny w Polsce była propaganda, jak teraz w Rosji i Korei Północnej, niewygodne fakty przemilczały i USA i Wielka Brytania, a także inne kraje. Wiadomo, że nie wszystko podaje się do publicznej wiadomości, ale prawda i tak wypływa prędzej, czy później. Tym niemniej nie należy tworzyć spiskowych teorii, bo one tylko pomagają w ukrywaniu i mataczeniu. Za przykład podam tragiczną katastrofę w Smoleńsku, po jednej stronie Anodina i ordynarny aparat propagandy, który w moich oczach odebrał jakąkolwiek wiarygodność śledztwu, a z drugiej liczne teorie spiskowe, które tylko ułatwiają manipulację śledztwem.
1) Własnie o to idzie, że ludzie nie wybierają ich lecz prezesi partii tworząc listy wyborcze. Inna sprawa, że obecne partie w sejmie doją kasę na kampanię z publicznych pieniędzy co też de facto powoduje, że nasza "demokracja" staje się oligarchią. Ordynacje jest bardzo łatwo zmienić wystarczy uchwalić odpowiednie przepisy, które już dawno zostały stworzone.
2)Konfederacja Targowicka została zostałą zawiązana w Rosji przez Magnatów zmuszonych (lub wprowadzonych w błąd lub przekupionych) przez Rosjan. I jej zadaniem było uprawomocnienie interwencji rosyjskiej (wszak konstytucja 3 maja w sferze prawnej była zamachem stanu). Innymi słowy cele konfederacji targowickiej były podobne do celów prowokacji Gliwickiej
"odpowiada w dużej mierze polska szlachta "
Za konfederacje tą odpowiadają Rosjanie i kilku magnatów a nie szlachta
"z jej liberum veto"
Przypomne Ci, żę do momentu gdy przestrzegano tej zasady na sejmach nigdy nie doszło do rozbioru Polski. Ba gwarantowało nam to pokój i bezpieczeństwo (patrz rządy Augusta III Sasa) dostatek. Dopiero próby reform wbrew sytuacji geopolitycznej doprowadziły do upadku państwa Polskiego. To tak jak byśmy wypowiedzieli dziś wojnę Rosji.
"z jej partykularyzmem"
Każdy człowiek kieruje sie przedewszystkim swoim dobrem. Gdy teraz rząd zwiększył podatki 10 krotnie to tez byś się buntowała. Ich zachowanie było całkowicie normalne.
"z niedostatecznym finansowaniem wojska"
Zadam Ci pytanie czy ty orientujesz się jak wygladał system wojskowości w Rzeczypospolitej Obojga narodów i w jaki sposób finansowano armie? czy tak sobie piszesz na podstawie podręcznika do historii? Podatki płacili u nas Ci co nie mieli poddanych, innymi słowy szlachcic dbając o niskie podatki dbał o interesy zwykłych szarych ludzi.
"z beznadziejnym traktowaniem chłopstwa"
Bzdura. Faktycznie tak w komuniźmie uczyli, ale historia poszłą do przodu i już wiadomo, że chłop w Polsce miał się dobrze (w porównaniu do sytuacji chłopów w innych krajach)
"wszystko to pomogło państwom ościennym w ich intrygach"
Intrygę zrobili Prusacy przekonujac nas byśmy reformowali i drażnili Rosje jednocześnie prosząc Rosję by zgodziła się na rozbiory.
3) Kosmopolitą dla mnie jest np ktoś kto bardziej czuje się Europejczykiem niż Polakiem.
4)ja Ciebie o nic nie oskarżam. napisałem tylko, że Nazizsci i Komunisci równiez "sprzatali" ludzi którzy dla nich byli "pustakami". Ci pierwsi Żydów i Słowian Ci 2 "faszystów" i "imperialistów".
5)Zwracam honor.
6)Teraz tez jest propaganda. Są dwie grupy mediów TVP, Polsat, TVN, Gazeta Wyborcza, Newsweek (lewicowo liberalne zdaniem innych antypolskie) i Trwam, Republika, Gazeta Polska (dla jednych patriotyczne prawicowe dla drugich nacjonalistycno ksenofobiczne). Ja oglądam/ czytam wszystkie i dochodzę do własnych wniosków. natomiast Ci co przeglądają 1 lub 2 grupe mediów ulegają propagandzie.
Odnosnie Rosji. To bardziej my sobie tłumaczymy, żę tam jest propaganda. W rzeczywitosci Rosjanie dobrze wiedzą co się dzieje i im to się podoba.
Wiesz co, mnie tak o Targowicy nauczyli w szkole (gimnazjum i liceum) w obecnej Polsce, na pewno moi rodzice pamiętają komunę (tata rocznik 55) i dziadek co ma 87 lat też świetnie pamięta, opowiada jak zafałszowywano historię, ale jakoś w wypadku Targowicy nie jest skłonny zdjąć całkowicie odium winy z polskiej szlachty i polskiego króla.
Moim zdaniem wielu przeciętnych Rosjan ulega niesamowitej propagandzie, a że w Polsce też wiele osób podlega manipulacji mediów, to widać świetnie na forum Idy, i to niestety bardziej po 'prawej stronie'. Ja uważam, że nie ma w Polsce dobrego dziennikarstwa, które potrafi przekazywać fakty w sposób obiektywny, zawsze można poznać jakie dany dziennikarz ma preferencje polityczne, dlatego ja zdanie sobie wyrabiam biorąc wielką poprawkę na wszelkie sensacje i sensacyjki, teorie spiskowe, czy łapania winnego bez twardych dowodów. Zbyt łatwe łykanie ściemy jest charakterystyczne dla młodych pelikanów.
Problem z Targowicą jest taki, że osoby które pod wpływem Rosjan zawarli ten związek działali w majestacie prawa, bowiem konstytucja 3 maja (główny powód 2 rozbioru Polski) była zamach stanu (naruszałą podstawowe prawa w Rzeczypospolitej i zostałą uchwalona pod przymusem przy nie pełnym składzie). Innymi słowy w sferze prawnej cała sprawa związana z Targowica i Konstytucją jest bardzo skomplikowana.
Bardziej naganna jest moim zdaniem postawa, który już po doprowadzeniu do uchwalenia konstytucji powinien do końca stać w jej obronie. Jak już się kości rzuciło to trzeba poniesć konsekwencje. O dziwo szlachta na sejmikach relacyjnych uznała tę konstytucje , a król wbrew narodowi, wbrew sobie, wbrew prawu dopuścił się zdrady.
"ale jakoś w wypadku Targowicy nie jest skłonny zdjąć całkowicie odium winy z polskiej szlachty"
Ile przedstawicieli szlachty do niej dołączyło?
"Wiesz co, mnie tak o Targowicy nauczyli w szkole (gimnazjum i liceum) "
Historia w gimnazjum czy w liceum (nawet jak się ma rozszerzenia) umozliwia uczniom w rzeczywistości poznanie tylko podstaw i posługuje się przy tym licznymi uproszczeniami, czy wrecz kreowaniem faktów. Dopiero podręczniki akademickie i zwykłe ksiazki historyczne umozliwiają poznanie (choć zawsze nie pełne) ówczesnych realiów.
"Ja uważam, że nie ma w Polsce dobrego dziennikarstwa, które potrafi przekazywać fakty w sposób obiektywny, zawsze można poznać jakie dany dziennikarz ma preferencje polityczne"
pełna zgoda
"dlatego ja zdanie sobie wyrabiam biorąc wielką poprawkę na wszelkie sensacje i sensacyjki, teorie spiskowe, czy łapania winnego bez twardych dowodów. Zbyt łatwe łykanie ściemy jest charakterystyczne dla młodych "
Teorie spiskowe nie biorą się znikąd. W mojej opini należy przeanalizować wszelkie mozliwości i dopiero potem udzielić ostatecznej odpowiedzi.
<Ile przedstawicieli szlachty do niej dołączyło?>, no jak to ile, całe mnóstwo, najpierw magnateria jako tuzy układające się z Rosją, a później na Sejmie Grodzieńskim z 1793 roku, agenci rosyjscy przekupili całe tabuny biednej polskiej szlachty na sejmikach, żeby głosowała na podstawionych posłów i żeby uchwalono akty normatywne, sporządzone przez Rosjan. Chyba ten cytat z Wikipedii nie jest podważalny, bo jest oparty o bibliografię <Sievers w liście do cesarzowej 1 czerwca 1793 roku, przesyłał gratulacje z powodu pełnego sukcesu na sejmikach i utrzymywał, że żaden jeszcze sejm nie kosztował tak mało jak ten i nikt jeszcze nie uczynił więcej w dwa tygodnie od niego.>
Wiesz sejm odbył się już po przegranej wojnie. Czyli już było po sprawie. Lepiej oddać część terytoriów i przywrócić dawny ustrój niż utracić całe państwo. Zwłaszcza, że naszoświecony król dołączył do Targowicy.
Odpowiedz sobie na pytanie co magnaci chcieli osiągnąć tworząc konfederacje, a co Rosjanie inicjując jej utworzenie.
Metoda kopiuj-wklej nie zadziałała. Niemniej, miło mi powitać "sprzątaczkęęę" w mistrzowskim duecie.
Te twoje liczne wpisy o takiej samej treści to jak rozumiem czkawka i wołasz o pomoc, bardzo proszę:
Musisz tą ręką, którą piszesz złapać się za nos i zacisnąć mocno jego skrzydełka, a drugą zatkać sobie usta i tak pozostać, aż czkawka nie minie.
Według nowożytnego, socjalistycznego słownika, Polactwo, to choroba umysłowa polaczków, wywołana wirusem idiotyzowania, pochodzącym z mediów głównego ścieku. Czasami odbija się czkawką.
"2)Targowica jest tak samo dla nas niechlubna tak samo jak prowokacja Gliwicka (liczę iż wiesz co to)."
Jaki ma związek jedno z drugim? - serio nie wiem.
On zawsze podstawia, zamiast Polaków, inne nacje. Krzyżaków do Polski sprowadził Żyd, Tadeusz Mazowiecki; Kościuszko, który przegrał powstanie, był, jak wiadomo, Amerykaninem, Targowica to wszystko zrusyfikowani Żydzi. PRL- em rządzili Rosjanie przy pomocy Żydów. Za wszystkie niepowodzenia Polski na przestrzeni dziejów odpowiadają cudzoziemscy prowokatorzy i dywersanci. Gdyby nie oni, Polska sięgałaby dziś od morza do morza. Od Śródziemnego do Beringa...
Niemcy; według niego, Targowica to rosyjska prowokacja - więc z Polakami nie ma nic wspólnego i nie może być dla nas niechlubna.
Mniej wiecej tak z tym, że nigdzie nie pisałem, że Targowica z Polakami nie ma nic wspólnego. Stwierdziłem tylko, że Targowica nie jest powodem do wstydu dla Polaków.
Konfederacja(związek) Targowicka zostałą zresztą związana w Rosji. Pozostałe powody wymieniłem wczesniej
"Krzyżaków do Polski sprowadził Żyd, Tadeusz Mazowiecki; Kościuszko, który przegrał powstanie, był, jak wiadomo, Amerykaninem, Targowica to wszystko zrusyfikowani Żydzi. PRL- em rządzili Rosjanie przy pomocy Żydów."
Nigdy nic takiego nie pisałem
"Za wszystkie niepowodzenia Polski na przestrzeni dziejów odpowiadają cudzoziemscy prowokatorzy i dywersanci."
Proszę o cytaty z moich wypowiedzi
"Gdyby nie oni, Polska sięgałaby dziś od morza do morza. Od Śródziemnego do Beringa..."
Nie. Nigdy nic takiego nie twierdziłem
Smutne, że poważnie odpowiadasz na ironię...
Nie miałem cię za aż tak "sierioznego" i naiwnego.