PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117872
7,4 69 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Oczekuję więcej filmów o tym, że za holokaust są odpowiedzialni Polacy.
Że sędziowie, którzy skazywali wyklętych są "kimś".
Dzięki za znakomitą wizytówkę Polski za granicą.

ocenił(a) film na 8

Może byś jednak obejrzał film? Holocaust nawet nie jest wspomniany w filmie, podobnie jak Wanda nie jest w nim "kimś".

jak45

Swoją drogą ciekaw jestem, dlaczego "Ida" ma na Filmwebie niższą średnią ocenę niż "Kiler" i inne filmy na podobnym lub nawet niższym poziomie.

ocenił(a) film na 8
Trojden

Multikonciarze działają... Poza tym to nie jest film dla "wyznawców" popkultury.

jak45

Czyli że wyznawców popkultury twierdzących że poszczególne twory popkultury to arcydzieła lub rewelacyjne filmy jest więcej niż tych, którzy potrafią docenić sztukę filmową?

ocenił(a) film na 8
Trojden

Mówiąc brutalnie, pospólstwa jest zawsze więcej niż arystokracji.

użytkownik usunięty
jak45

Może byś jednak obejrzał film? Holokaust jest wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:

Ida: Jutro pojadę do Piasków. Chcę odwiedzić groby rodziców.
Wanda: Oni nie mają grobów. Ani oni ani inni Żydzi. Nie wiadomo gdzie są pochowani...

Knajpa w Piaskach. Wanda do barmana:
- Znał pan Lebensztajnów? Mieszkali tu przed wojną...
- Żydzi?
- Nie, Eskimosi... Róża i Chaim Lebensztajn...
- Pani, u nas Żydów to było od groma.

Wanda o sobie:

- Kim ty jesteś?
- Teraz to już nikim. Ale kiedyś byłam prokuratorem. Duże, publiczne procesy. Wysłałam nawet kilka osób na śmierć.
- Kogo?
- Wrogów narodu. Krwawa Wanda to ja.

ocenił(a) film na 8

Gdzie ten holocaust?! Czytanie ze zrozumieniem i takież oglądanie filmów coś szwankuje...

ocenił(a) film na 8
jak45

> Holocaust (gr. ὁλόκαυστος holokaustos „całopalenie”), również: Holokaust, Zagłada Żydów, Zagłada, Shoah, Szoa) – ludobójstwo około 6 milionów europejskich Żydów dokonane w czasie II wojny światowej przez III Rzeszę i wspierane w różnym stopniu przez uzależnione od niej państwa sojusznicze. <

użytkownik usunięty
jak45

Jasne. Nie mamy holokaustu. Nie ma obozów, więźniów ani pieców krematoryjnych. Zatem co mamy?

Spróbuję odpowiedzieć.
Mamy zapadłą wioskę gdzieś na głębokiej prowincji. W wiosce dom w którym mieszka polska rodzina Skibów. Mieszka w domu, który przed wojną należał do Róży i Chaima Lebensztajnów. Przy wiosce las. Po lesie spaceruje sobie Polak Skiba z dwiema Żydówkami. Zatrzymuje się. Kopie. Dosyć głęboko. Odkopuje szkielety. Wanda zabiera czaszkę małego dziecka i zawija w chustkę.

Może to faktycznie nie wygląda na holokaust. Ale na " ludobójstwo (...) europejskich Żydów dokonane w czasie II wojny światowej przez III Rzeszę i wspierane w różnym stopniu przez uzależnione od niej państwa SOJUSZNICZE" już raczej wygląda, co nie?

użytkownik usunięty

Chociaż nie. Nie dokonane przez III Rzeszę. Jak ktoś wcześniej wspomniał, nie ma tam ani jednego Niemca.

Dlaczego twoim zdanie taki cytat:

" Kim ty jesteś?
- Teraz to już nikim. Ale kiedyś byłam prokuratorem. Duże, publiczne procesy. Wysłałam nawet kilka osób na śmierć.
- Kogo?
Wrogów narodu. Krwawa Wanda to ja."

dotyczyć ma Holocaustu?

użytkownik usunięty
zweistein

Czemu myślisz, że ma dotyczyć ?

Może "temu"? ;)

"Może byś jednak obejrzał film? Holokaust jest wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:
Wanda o sobie:
- Kim ty jesteś?
- Kogo?
- Wrogów narodu. Krwawa Wanda to ja."

Serio nie masz pojęcia o czym pisałeś wcześniej?

użytkownik usunięty
zweistein

Mam pojęcie. Holokaustu dotyczyły dwa wcześniejsze cytaty, ten o grobach i ten z knajpy.

Natomiast ten, który powtórzyłeś dotyczy drugiej kwestii z mojego tematu, mianowicie >>że sędziowie, którzy skazywali wyklętych są "kimś"<<

No to przecztaj sobie swój cały wpis i zobacz, gdzie tam niby jest o tym,
>>że sędziowie, którzy skazywali wyklętych są "kimś"<<, ok? ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Przeczytałam. Faktycznie, fatalny błąd. Sędzia to zupełnie co innego niż prokurator.

No to jeszcze raz:

"Może byś jednak obejrzał film? Holokaust jest wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:

Wanda: Oni nie mają grobów. Ani oni ani inni Żydzi. Nie wiadomo gdzie są pochowani...

- Żydzi?

Wanda o sobie:

- Kim ty jesteś?
- Kogo?

Słowo w słowo. Gdzie tu jest sędzia albo prokurator?

użytkownik usunięty
zweistein

Ok. to jeszcze raz.

Gratulacje Panie Reżyserzu. Oczekuję więcej filmów o tym, że za holokaust są odpowiedzialni Polacy.
Że sędziowie, którzy skazywali wyklętych są "kimś".
Dzięki za znakomitą wizytówkę Polski za granicą.

Jak45: Może byś jednak obejrzał film? Holocaust nawet nie jest wspomniany w filmie, podobnie jak Wanda nie jest w nim "kimś".

(cytaty dotyczące holokaustu)

- Kim ty jesteś?
- Kogo?
(cytat dotyczący kwestii bycia "kimś" poprzez skazywanie na śmierć wyklętych).

Jeszcze coś wytłumaczyć?

No właśnie.
Piszesz jednoznacznie: "Holokaust jest wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:" - i wymienisz trzy cytaty - zgadza się, prawda? ;) Czy może się nie zgadza?

użytkownik usunięty
zweistein

Nie wiem jak mam ci to prościej wytłumaczyć, nawet ktoś o sporej niesprawności intelektualnej powinien zrozumieć.

Trzy cytaty - dwie kwestie.
Dwa cytaty dotyczące holokaustu.
Jeden dotyczący wymiaru (nie)sprawiedliwości.

"Holokaust jest wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:" - twoje słowa, czy tak?
A po nich wymienisz trzy cytaty - zgadza się?
No to ile jest 1+1? Dla ułatwienia dodam, że nie 3. ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Dla ciebie zapewne 4?

Ależ 2, zapewniam. A jak u ciebie z liczeniem? ;)
Holocaust "wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:" - twoje słowa, czy tak? ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Aha. Zawsze dopasowujesz fakty do swojej teorii? W tym przypadku, że wszystkie trzy cytaty dotyczyły holokaustu, pomimo moich wielokrotnych wyjaśnień i założeń z tematu?

Zoabaz:
Holocaust "wspomniany w filmie wielokrotnie w postaci takich kwiatków:"
Holocaust. Wspomniany wielokrotnie. W postaci kwiatków. A potem dwukropek i 3 cytaty.
Dwukropek - i wymieniasz cytaty.

Wszystko - przecież niczego ci nie dopisuję.

użytkownik usunięty
zweistein

Dobra, teraz widzę.

Tak. Może powinnam zrobić większy odstęp po dwóch cytatach. albo napisać: Uwaga! Teraz będzie o sędziach! i dać ten cytat "Wanda o sobie"?
Myślisz, ze Jak24 też się nie połapie o co mi chodziło?

Problem w tym, że ty sama dalej uważasz, że napisałaś bezbłędnie.

użytkownik usunięty
zweistein

Dobra idę to poprawić.

użytkownik usunięty
zweistein

Mam powiadomienie, że coś mi odpisałeś, ale nie widzę posta
:(

użytkownik usunięty
zweistein

Swojego też nie widzę, filmweb jest zepsuty, spróbuj jeszcze raz.

ocenił(a) film na 8

Nie, nie wygląda. To jedno z incydentalnych, wobec holocaustu, morderstw popełnionych w tych czasach. Motywem natomiast mógł być strach przed karą śmierci rzeczywiście wynikającą z praw holocaustu - tyle, że wtedy i ofiary i moderca są ofiarami tych praw.

użytkownik usunięty
jak45

Z pewnością tak było, ale nie ma tego w filmie.

ocenił(a) film na 1
jak45

do jaka..., kto liczył, ze wyszło 6 baniek? Wychodzi 1, 2 bańki na rok wojny, chyba ci odbiło z tymi 6 bańkami, gdzie zestawienia, np. Czerwonego Krzyża. po prostu 6 milionów to liczba kabalistyczna ! pisałem o tym wcześniej, ale może nie doczytałeś...

ocenił(a) film na 8
seamen

Następny cytat: > During the Second World War the Nazis sought to murder the entire Jewish population of Europe and to destroy its culture. In 1941 there were about 11 million Jews living in Europe; by May 1945 the Nazis had murdered six million of them. < (http://www.theholocaustexplained.org/ks3/what-was-the-holocaust/).

Co to za bezsensowne wyliczenia? Czyli 100 tys. na miesiąc; może jeszcze policzysz, ile na sekundę? Co ma do liczby ofiar h. liczba kabalistyczna?! Sugerujesz, że ktoś sobie wymyślił taką liczbę ofiar?

użytkownik usunięty
jak45

Ponieważ Pan DwaKamienie twierdzi, że mój post jest nieczytelny i mógłbyś go nie zrozumieć, wklejam poprawioną wersję:

- Żydzi?

To^ było o holokauście, a teraz będzie o sędziach. W sumie o prokuratorze. O prokuratorce, bo jeszcze jakieś kamienie mogą się przyczepić.

Wanda o sobie:

- Kim ty jesteś?
- Kogo?
- Wrogów narodu. Krwawa Wanda to ja.

Wreszcie. Czyli można, prawda?
To teraz inna kwestia: w filmie nie ma nic o tym, że to Polacy odpowiadają za Holokaust.

użytkownik usunięty
zweistein

Jasne. Bardzo ładnie jest pokazane, że to Niemcy zabijali. Siekierą. Kobiety, dzieci i bezbronnych mężczyzn. Żeby przejąć jakiś skromny majątek - dom, gospodarstwo czy coś.

No to pomału: to jednostkowe morderstwo nie jest wpisane w Holokaust. Mi nie musisz wierzyć, zajrzyj do źródeł, literatury, sieci.

użytkownik usunięty
zweistein

Widzom w Ameryce też dasz taką samą radę?

Chyba zapomniałem, że film należy dopasowywać do najgłupszego widza, prawda? ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Możliwe, jak zrobili sondę wśród uczniów po projekcji filmu U-571, to wyszło, że Bon Jovi rozszyfrował enigmę.

OK, ty wymyślaj filmy dla najgłupszych, a innym, nieco bardziej ambitnym twórcom pozwól na eksperymenty artystyczne nie skierowane do głupoli.

użytkownik usunięty
zweistein

Ok. A ty przypilnuj, żeby "ambitni twórcy" pokazywali swoje eksperymenty wyłącznie nie-głupolom.

Jest szansa, że głupole nie sięgną do artystycznych filmów. Ale zaraz -przecież już drzewiej sięgali... Np. do Felliniego, Bergmana, Tarkowskiego, Viscontiego. Efekt? Opinie w rodzaju: "nuda, pseudointelektualne, dłużyzny, przereklamowane...". Faktycznie - to chyba jasny dowód, że takie filmy po prostu nie mają racji bytu.
A ty jak sądzisz ;)

użytkownik usunięty
zweistein

A jak sięgną po eksperyment artystyczny "Ida" to będą mówić: "Nic się nie stało. Polacy, nic się nie stało".

Ale nie odpowiedziałaś... ;(

użytkownik usunięty
zweistein

Bo ze starych reżyserów znam tylko kilka filmów Hitcha.

O matko...

użytkownik usunięty

Filmweb wprowadził lajkowanie, ale nie pokazuje dislajków. Ten temat musi być bardzo niepopularny i dostał mnóstwo minusów, bo wylądował na końcu forum.

ocenił(a) film na 8

Oj, bardzo niektórych boli te ponad 60 nagród i nominacji! Zrobią wiele, żeby film zepchnąć w dół, z powodów "ideologicznych".