Ufff... Nie sądziłem, że to się stanie, ale znacznie podwyższam ocenę drugiej części Hobbita. Po pierwszym kinowym seansie wyszedłem dosyć wkurzony i choć wszystkie dotychczasowe filmy o Śródziemiu Jacksona oceniałem na 10 (wiem, że trochę na wyrost), to tym razem zdobyłem się "zaledwie" na 7. I była to jedyna część z dotychczasowych, na którą nie wybrałem się powtórnie do kina. Ponad rok później daję aż 2 oczka wyżej. Oczywiście nie zniknęły te wszystkie przesadzone i groteskowe sceny akcji (beczki, Thorin na nosie Smauga), ale jakoś je oswoiłem. W końcu we "Władcy..." też jest sporo scen, które drażnią mnie do tej pory. Pomogło jednak obejrzenie wielu godzin dodatków z płyt DVD oraz uważniejsze oglądanie. Poza tym chyba żadna część nie zyskała w wersji rozszerzonej tak dużo jak ta. Szczególnym zaskoczeniem było pojawienie się Thraina. Pomogło to jeszcze lepiej scalić obie trylogie - rzecz, którą przez całe życie próbował zrobić Tolkien, a co wychodzi całkiem nieźle Jacksonowi i co jest największą zaletą tej ekranizacji. Długo, by jeszcze pisać, ale niech to znaczne podwyższenie oceny mówi samo za siebie.
Mam podobne odczucia, po obejrzeniu wersji rozszerzonej z lektorem oceniam film wyżej.
W zeszłym roku z kina wyszłam z mieszanymi odczuciami, czułam niedosyt.
Duży plus za bardziej rozbudowany wątek z Beornem, w sumie tego chyba mi najbardziej brakowało w wersji kinowej.
Postać Thraina też na plus. Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczona edycją rozszerzoną :)
Teraz czekam na wersję rozszerzoną z lektorem ostatniej części. Żałuję, że w wersji kinowej jest do wyboru tylko dubbing i napisy. Dubbing psuje klimat, a napisy odciągają trochę uwagę od obrazu :)
Rozumie że w kinie nie ma możliwości obejrzenia wersji rozszerzonej/reżyserskiej ?
Wiesz może kiedy się pojawi wersja rozszerzona/reżyserska do kupienia ? I o ile będzie dłuższa ?
wstępnie chyba mówiło się, że jakoś po wakacjach będzie, ostatnio gdzieś mi się obiło o uszy że raczej jesień a może nawet koniec roku - tak czy siak parę miesięcy przyjdzie nam poczekać.
co do długości - nie mam pojęcia.
Do poprzednich dwóch części edycje reżyserskie wychodziły w listopadzie - podejrzewam, że i tu będzie podobnie.
h t t p : // stopklatka. pl / wiadomosci/-/141834395,-hobbit-bitwa-pieciu-armii-peter-jackson-mowi-o-wersji-ro zszerzonej
masz linka tylko usuń wszystkie spacje i wejdziesz w link
Niezwykłą podróż zaraz będę miał i obejrzę a Pustkowie Smauga niedługo będę miał i obejrzę.
a kupioną czy, z torrentów, masz? ja właściwie z chomik.u.j legalnie za transfer. Czekam na wersję rozszerzoną Hobbit Bitwa Pięciu Armii bo to ją się będzie bardziej opłacało kupić.
Mam tylko
Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia edycja rozszerzona na dvd
Władca Pierścieni Dwie Wieże Edycja rozszerzona na dvd
h t t p : // stopklatka. pl / wiadomosci/-/141834395,-hobbit-bitwa-pieciu-armii-peter-jackson-mowi-o-wersji-ro zszerzonej
usuń spacje i będziesz miał info ile będzie trwała edycja rozszerzona BPA, początkowo mówili że ma być w lipcu, ale to raczej spekulacje, niepotwierdzone, więc prawdopodobnie będzie w listopadzie.
W moim przypadku wersja rozszerzona nie wplynela na ocene. Ogolnie film mi sie podoba, ale pare rzeczy mnie drazni. Dodatkowe sceny niewiele zmienily w tej kwestii.
na bank zyska, i to ile, a jak poprawi odbiór filmu możemy się domyślać tylko.
Na pewno będzie sporo scen przemątowanych, wydaje mi się że Dol Guldur zostanie bardzo przemątowane, i konkretnie
więcej Beorna to już praktycznie mamy potwierdzone przez Philippe Boyens
pogrzeb Thorina Filiego Kiliego to już na 80% pewne no bo mamy zdjęcie
myślę że koronacja Daina też będzie, przewineło się mi gdzieś ponoć że ma być go więcej
Rozwinięcie wątku trzech pierścieni, tu Galadriela będzie miała swoje 5 minut ponoć.
Tyle co wiem a te 30 minut bardzo mnie cieszy ;)
Można kupić na DVD i BR w wielu miejscach, m.in. w empiku. Sprzedają też niektóre serwisy internetowe, np. iTunes.
jeśli chcesz kupić to w empiku, albo internetowo zamów, wersja rozszerzona Hobbit Niezwykła Podróż, będzie teraz tańsza 89 złotych gdzieś koło tej ceny. Natomiast jeśli chcesz obejrzeć tak to w internecie masz na cda
zgadzam się z tobą chociaż, jak zobaczyłem wersję reżyserską w listopadzie tego roku, chodzi o Pustkowie, czułem się poniekąd rozczarowany. Sceną śmierci Thraina, czy jeszcze nudniejsze sceny w Laketown, baranie jaja itd, ale ostatnio zrobiłem sobie przemyślenie całej trylogii Hobbita, i nie jest tak zle to znaczy, w tych scenach są dla mnie irytacją, ale jednak są takie co mają klimacik, i dają coś co czułem w Lotr
choćby więcej Beorna, tutaj chyba każdy się zgodzi, że jego wątek rozszerzony poprawił odbiór Pustkowia Smauga, ale niestety olano go kompletnie w Hobbit Bitwa Pięciu Armii ma 10 sekund, jak mogli go olać? tego nie rozumiem, przecież w książce zmienił losy Bitwy.
Mroczna puszcza niby rozszerzony wątek poprawia mi klimat, ale gdyby nie było tam tej sztuczności, czuć by było klimat scen Fangornu.
Thrain, jest ok do momentu ataku Azoga pózniej znów zalatuje sztucznością, i jeszcze jego śmierć WTF???
Laketown tutaj bez komentarza. Sceny rozszerzone to istna, komedia.
u mnie jest ocena niższa niż u ciebie czyli 8/10 a było 6. I pewnie by zostało, no ale trylogia Hobbita jako całość to dobre preludium do Lotra, i jako fantasy broni się.
Ps. widziałeś Bitwę Pięciu Armii, tutaj absurdy się wylewają, i tu niestety wersja rozszerzona będzie musiała ten film uleczyć.