PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 326940
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Bolg

ocenił(a) film na 8

Którą wersję Bolga wolicie?

• pierwotną wersję ucharakteryzowanego Conana Stevensa
http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20130709130955/lotr/images/thumb/b/b0/Bolg1.j pg/640px-
Bolg1.jpg

• czy ostateczną, pożal się Boże, komputerową wersję, w którą wcielił się Lawrence Makoare
http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20140219132937/lotr/pl/images/thumb/8/86/Bolg 2.jpg/640px-
Bolg2.jpg

Lonelier

Error piszę w linkach

ocenił(a) film na 8
wort801

No właśnie wiem. Dałem dobre, ale jak zwykle na Filmwebie robią nas w ch*ja z tymi linkami :\ Ale myślę, że większość osób kojarzy jak wyglądają te wersje Bolga:)

Lonelier

Też tak miałem nie raz z linkami

użytkownik usunięty
wort801

Wejdź w te linki i na końcu dopisz resztę którą ,,zostawił" Filmweb.

ocenił(a) film na 8

No tak trzeba robić (:

użytkownik usunięty
Lonelier

Nie wiem co ten Filmweb robi że są takie linki ale to jest wnerwiające.

ocenił(a) film na 8

:/

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Ja oczywiście wybieram pierwszą wersję z Conanem Stevensem. Nie wiem co PJ-owi strzeliło do głowy, żeby go zmienić..

Lonelier

Juz było mówione, dlaczego to zmienili. Ja tez wolałem tamtego Bolga (który miał być na poczatku Azogiem), ale ten nowy Bolg też jest spoko. Nawet odziedziczył pare cech po starym. I co wazne - jest podobny to ojca.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

"Juz było mówione, dlaczego to zmienili"

No niby łatwiej mu się było poruszać i odgrywać sceny w czasie walki. Ale są to bzdury, czego dowodem jest chociażby Lurtz z Drużyny Pierścienia.

"Ja tez wolałem tamtego Bolga (który miał być na poczatku Azogiem)"

Z tego co wiem to na początku Azog miał zdechnąć w bitwie pod Morią tak jak w książce, a kompanię Thorina miał ścigać Yazneg, a później Bolg.

"ale ten nowy Bolg też jest spoko"

Szanuję Twoje zdanie, ale według mnie jest tragiczny..

Nadal uważam, że Azoga powinien zabić Dain (ewentualnie Thorin) w bitwie pod Morią, a Bolg powinien ścigać kompanię i poprowadzić wojska na BPA :)

Lonelier

Nie wiem. Ja tutaj nic tragicznego nie widze:
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20140219132937/lotr/pl/images/8/86/Bolg2.jpg

kamilxxx09

I Bolg w niczym nie ustępuję Lurtzowi według mnie:

http://2.bp.blogspot.com/-xtoq-5S4K3I/ToUIX8ZuQ_I/AAAAAAAAHNk/hCrU06LlDjk/s1600/ LordOTRingsFellowship_290Pyxurz.jpg

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Za Lurtzem też nie przepadam, ale i tak jest o wiele lepszy. W dodatku jest ucharakteryzowany, a nie to gówniane CGI..

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ja widzę. Debilny ma ten pysk :\

Lonelier

Wiesz, tu już bardziej chodzi o gusta niz o wykonanie. Bo Lurtz jest świetnie ucharakteryzowany, a Bolg jest znowu świetnie zrobiony komputerowo. Dwa różne światy, których nie powinno się porównywać. Ja lubie obu, ale i tak moim ulubieńcem jest Azog.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Zgadzam się, to kwestia gustu :) Ma prawo Ci się podobać komputerowy Bolg, a mi ma prawo się nie podobać :)

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Goście z Weta byliby genialni w tworzeniu gier, ciekawi mnie dlaczego nie skuszą się ku temu. ;)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

A to na którą wersję Bolga oddajesz głos? :) Żebym wiedział jak będę podliczał głosy :)

Lonelier

No na tego pierwszego. Ale to i tak miał być Azog, a zresztą to kwestia gustu a nie wykonania.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

I gustu i wykonania. Jednemu podoba się takie wykonanie, a drugiemu inne.

A poza tym ostatecznie to miał być Bolg: http://www.filmweb.pl/news/FOTO%3A+Oto+przera%C5%BCaj%C4%85cy+ork+z+%22Hobbita%2 2-90050

Tak miał wyglądać wtedy Bolg. Warto zwrócić uwagę na to, że news był wstawiony półtora miesiąca przed premierą pierwszej części. Widać ile mieli czasu na dopracowanie Azoga..

Lonelier

Ale to chyba był błąd, bo to miał być Azog. Tak wynika z filmów w EE.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

nie wiem nie oglądałem materiałów dodatkowych z EE. Są gdzieś na necie?

Lonelier

Nie wiem. Nie szukałem.

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Rekin z wodogłowiem.

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 7
Lonelier

Zdecydowanie pierwszy Bolg, wersja CGI to jakiś kiepski żart.

ocenił(a) film na 8
straightlines

No dokładnie! Czekałem bardzo na tego Bolga w 2 części hobbita i strasznie się zawiodłem.. :c

Lonelier

Charakteryzacja ponad wszystko! Pierwotny Bolg najlepszy.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

Teraz widać, że to była mocna zmiana w fabule, która wpłynęła na zmiany także w 2 części filmu. Wszystko tak naprawdę zaczęło się od zmiany Yaznega na Azoga i w drugiej części Yazneg miał być jak teraz Bolg, a Bolg miał być jak obecnie Azog. Prostując Yazneg prawą ręka Bolga. Teksty także uległy zmianie, nikt jednak nie wytłumaczył się dlaczego tak duża zmiana. Według mnie pierwsza wersja była o wiele, wiele lepsza.

ocenił(a) film na 7
Lonelier

Oczywiście charakteryzacja miażdży wersję CGI. I jeszcze dodam, że w sumie teraz uważam, że Weta jest w porządku. Spójrzcie na świetne CGI z LOTRa. Hobbit jest słabej jakości (chodzi mi o CGI, nie obraz) nie z ich winy. To Jackson dodał im tyle pracy, to scenarzyści bez przerwy coś zmieniają, przekręcają i trzeba na szybko nowe efekty robic. GDyby tych efektów było mniej do zrobienia, gdyby kręcono w 24 fps (bo tak to 2x więcej roboty) byłoby genialnie. Chęc "rewolucji technologicznej" zniszczyła film. Hobbit to Śródziemie, "klasyczny" świat. Na tym sie nie eksperymentuje.

Banner

Nie musisz przecież oglądać 48 fps. jest też wersja 24 fps. Jaki problem?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Jaki problem? Taki, że przez to jest 2x więcej klatek do obrobienia. Czyli potrzeba 2x więcej czasu na zrobienie jednej sekundy niż przy filmie kręconym w 24 fps. To przez decyzje Jacksona efekty są słabe. Wiadomo, że jest wiele filmów z o wiele, wiele gorszym CGI, ale to superprodukcja z ogromnym budżetem i oczekiwaniami. Rozumiem, że dla Ciebie komputerowe drzewa niczym z gry wyglądają fotorealistycznie, ale nie każdy musi to akceptowac. Ładne (rzekłbym nawet piękne) jest to ujęcie jak elfy prowadzą krasnali po moście, ale czemu do cholery Jackson chciał je w całości komputerowo? Nie można było zrobic jak z Fangornem? "Zbudowac" trochę lasu i tylko tło dorobic cyfrowo?

ocenił(a) film na 7
Banner

Stary to ma sens. Przecież technika poszła do przodu przez tą dekadę. Nie powinniśmy mieć żadnych zastrzeżeń do efektów specjalnych, a takowych jest od groma. Jackson niestety spartolił niemiłosiernie sprawę z tymi efektami. Nie dziwne że nie starczyło im czasu na wszystko. Wyobraź sobie co by było gdyby utrzymali datę premiery trojki te lipcowa....to moglaby byc sromotna porazka.

Lonelier

Ja też wolę Bolg pierwszego

ocenił(a) film na 10
Lonelier

Mi bardziej się podoba ten nowy bo bardziej oddaje klimat Dol-Guldur. A ten Stary ma taką Rudą brudkę.
Ale broń Bolga strasznie przypomina wierze Effila.