Jest podana gdzies jakas informacja dlaczego sa oni tak odmienni od innych orkow? Jezeli nie to jest to glupie ,ze przez tyle lat istnialy tylko 2 takie osobniki ;)
Tutaj można dawać różne pomysły, bo chyba nigdzie nie jest to napisane ale nie jest.to pierwsza taka sytuacja. Starczy zobaczyć na to, jak Aragorn musiał się namachcać mieczem, żeby zabić Lurtza. A w drugiej części mamy już helmowy jar, gdzie uruk-hai padają jak muchy. No wyjątkiem był berserker który który miał ogień pod miny podłożyć. Możliwe jest, że zarówno Azog jak i Bolg mają w sobie coś z trolla, przez co są też więksi i masywniejsi od innych orków :)
Nie mogło być napisane, bo wg Tolkiena, twórcy Śródziemia Azog zginął ponad sto lat przed wyprawą krasnoludów.
A Jackson już dość dawno pokazał, że zarówno swoich fanów jak i logikę swoich dzieł ma w odwłoku. :)
Wypowiedź może zawierać spoiler !! (zależy jeszcze od wizji artystycznej Jecksona) :)
wiem o tym, ale pytanie dotyczyło jednak Azoga i Bolga a nie myśli przewodniej Jacksona, dlatego nie chciałem się rozdrabniać nad prawidłowością jego wymysłu :) zresztą temat jest mimo wszystko trafiony, w końcu w III dodatku do władcy jest napisane "I wyszedł przed Morię Azog, ogromny ork, z żelaznym hełmem na głowie, mocarny, a pomimo wielkości - zwinny" chociażby to świadczy, że był on jednak potężniejszy od swoich pobratymców, niestety nie było nic napisane o Bolgu poza tym, że dowodził goblinami w bitwie pod Samotną Górą i zginął z ręki Beorna. Jednak jako syn Azoga mógł odziedziczyć po nim te monstrualne kształty :)
Użyłeś zwrotu "nigdzie nie zostało napisane" - no i nie zostało. Bo pisał Tolkien, a wg niego Azog poległ ponad sto lat wcześniej z ręki Daina Żelaznej Stopy. W książce Tolkiena Azog i [tym bardziej] Bolg są postaciami epizodycznymi i nie było potrzeby zagłębiania się w genetykę i genealogie orków. Dopiero rozsmarowanie tegoż wątku przez PJ uczyniło go kompletnie nieracjonalnym i właściwie wymagającym wyjaśnienia. Ale PJ niczego nie wyjaśnił, bo i po co?
użyłem tego zwrotu poprawnie, bo jednak Azog wgl istniał i był "inny" od reszty orków nie było jednak opisane dlaczego :) nie użyłem zwrotu "nigdzie w HOBBICIE nie zostało napisane" :)
Nigdzie nie napisałam, że BŁĘDNIE użyłeś zwrotu. :) Azog istniał i różnił się od reszty orków - stąd też zabicie go przyniosło Dainowi sławę na wieki.
Natomiast rotanimod pytał, czy gdzieś został wyjaśniony powód odmienności Azoga od jego pobratymców. I odpowiedź brzmi "Nie, nie został." Acz Pan Bóg raczy wiedzieć, co w tej kwestii wymyśli p. Jackson...
:D
Może ma... Ale Tolkien nic na ten temat nie napisał, a co wymyśli [i czy w ogóle] PJ Bóg raczy wiedzieć. :D
Przepraszam bardzo, syn Azoga? Oni się rozmnażali z jakimiś samicami orków? Są takie?
Możliwe, że rozmnażają się przez podział, albo pączkowanie, nie wiem dokładnie, jednak jest ewidentnie napisane, że Bolg był synem Azoga :)
He he :) mogą się też w sumie rozmnażać przez podział:) widok Bolga wyrastającego z np odciętej ręki Azoga też musiałby być zabójczy :)
tylko tyle,że Balin w I części "Niezwykłej podrózy" opowiadając o bitwie pod Morią wspomina o "najokrutniejszym z okrutnych" dowódcy orków - Azogu...być może jego przydomek Plugawy też jest związany z jego odmiennością co do reszty brzydali :)
Według Roberta Fostera - jednego z największych badaczy twórczości Tolkiena, należący do orków potężny Bolg był prawdopodobnie urukiem.
Niekoniecznie. Zgodnie z informacjami z WP Urukowie wywodzili się z Mordoru, a Saruman po prostu bawił się w ich dalsze modyfikowanie.