Jestem świeżo po obejrzeniu tego filmu i prawdę mówiąc liczyłem na super kontynuacje (Trylogii Tolkiena ) poprzednich części zresztą super wykonanych i zrobionych. Ten film nie zaskoczył mnie niczym , orkowie osada ich byli 100000000 razy lepsi z poprzednich części niż ci w Hobbicie. Postacie odświeżone ale nie wiem dlaczego nie było , nie odniosłem już tej magii czarów tak jak pierwsze trzy poprzednie części , czegoś jej brakuje. Kiepskie efekty specjalne mało super walk i wo gule jakiś inny jest ten film. Być może jak pooglądam częściej jeszcze kilka razy go możne coś wycisnę z niego więcej ale wydaje mi się ze nie dorówna poprzednim ekranizacjom trzech części. Oceniam go na hot 9 - jak zarazie muszę się przespać z tym filmem ale oceny nie zmienię.
Te hot 9 dałem z sympatii do Tolkiena i poprzednich części ale gdyby nie to dałbym marne 4 lub 5. Pozdrawiam wszystkich fanów Tolkiena.
Kiepskie efekty specjalne? Prosze cie... I nie porównuj WP do Hobbita, bo to drugie jest historyjką dla młodszych, z mniejszym rozmachem i mniej epicką. Swoją drogą polecam przeczytać książkę, wtedy dowiesz się, że brak spektakularnych walk wynika z podziału na 3 części. W ostatniej będzie się działo...
Nie uważam żeby Hobbit - Niezwykła podróż był mniej spektakularny niż Władca pierścieni - Drużyna pierścienia. Jest więcej CGI co w przypadku porównywania z WP sprawia iż Hobbit jest mniej realny. To wszystko. Ja oceniam 8/10 a film uważam za dobry. Gdybym miał zdanie założyciela tematu nie dałbym więcej niż 6.5 a on narzeka a daje 9/10. Gdzie tu logika. Przecież 9 to prawie arcydzieło.
Hobbit jest zdecydowanie mniej monumentalny i wzniosły od władcy pierścieni, to o wiele bardziej luźna i radosna opowieść dla dzieci (jak to sam Tolkien zaznaczył), co nie zmienia faktu że jest świetną książką i filmem.
Ja piszę tylko o filmie. Poza tym może właśnie fakt że miało to być bardziej dla dzieci tłumaczy zastosowane w większej skali CGI. Obrazy generowane komputerowa, oraz postacie faktycznie wydają się bardziej bajkowe (w sensie nierzeczywiste). Orkowie czy gobliny wykreowani we WP za pomocą klasycznej charakteryzacji budzili odrazę i przerażali, a w Hobicie są już generowani co łagodzi ich wygląd. To porównanie nie dotyczy jedynie Golluma bo on od początku był cyfrowy. Jak chcesz pogadać o filmie zapraszam. Pozdro i narka. http://www.filmweb.pl/user/Rahabiel/blog/539216#komentarze
Troll poznaje widze innych ze swojego gatunku. Niestety teraz troll o nicku kamilxxx09 się pomylił.
Ja jeszcze nigdy nie widziałem takiego zaawansowanego stopnia dysleksji, wliczając to "wo gule". (trzeba się naprawdę natrudzić żeby napisać to w takiej samej formie jak założyciel tematu hehe)
Wg mnie źle podszedłeś do tego filmu. Jak wiadomo akcja hobbita toczy się przed tymi z LOTR, i tego się trzymajmy :) jak na razie widzieliśmy pierwszą z trzech zakładanych części. Tak więc jeśli chodzi o czary o których pisałeś: ( Gandalf znajduje się w obecnie w hierarchii czarodziejskiej "na poziomie wczesno szarym", niebieski kapelusz lecz szary strój, więc mniej w nim magii niż w szarym z Lotr, Galadriela jak zwykle mistyczna,i prześmieszny Radagast, a imienia zdrajcy nie wymienię :D hehe. Jeśli chodzi o orków, rozgranicz to w czasie, wyróżnij z czym mamy do czynienia, ze zniewolonymi i torturowanymi elfami, samodzielnymi władcami swej nowej rasy, czy stwórcami ulepszonej rasy "Uruk Hai" (krzyżówki z goblinami bodajże). Walk jest mało i zgadzam się z tym ale czy w drużynie pierścienia było ich więcej ?? WG mnie hobbita powinniśmy traktować jako przypomnienie, tego co widzieliśmy w LOTRze, opowieści Bilba (kamienne trole), przypomnienie lokacji (Azog na wichrowym wzgórzu gdzie został raniony Frodo) czy Rivendell, (nie jestem pewnie czy ta mroczna twierdza to Minas Morgul) gdzie spotykamy czarnoksiężnika z Angmaru, późniejszego "króla Nazguli". Ja bawiłem się świetnie mimo, iż co parę minut ze 100 % trafnością wiedziałem kto sie pojawi w historii: czy to orły, czy smigol czy Pani Galadriela. To właśnie prócz wątku głównego (krasnoludy vs orkowie czy smaug) sprawiło, że ten film jako retrospekcja dostał 10 i Ulu.