Witam, na zdjęciach i zwiastunie jest taki krasnolud chyba co się zwierzętami opiekuje,
czytałem hobbita (kilka dni temu skończyłem) ale czytałem go ze dwa miesiące i nie kojarzę w
ogóle postaci Radagast'a.
Jest ona w książce? jak tak to który rozdział?:D jeśli ktoś wie oczywiście:)
byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Aha! dzięki wielkie:) właśnie kojarzyłem samo imię ale za nic nie mogłem sobie go znaleźć gdzieś po drodze w tej opowieści:)
A pamiętasz może o czym w tedy rozmawiali? pewno o strażnikach lasów itp.?
Rozdział "Dziwna kwatera"
Jakaś piąta strona tego rozdziału.
Gandalf przedstawia siebie i Bilba Beornowi:
" -To jest pan Baggins, hobbit z bardzo szanownej rodziny i cieszący się jak najlepszą reputacją — odparł Gandalf. Bilbo ukłonił się. Nie mógł zdjąć kapelusza, bo go nie miał, boleśnie też odczuwał brak guzików. — Ja jestem czarodziejem — ciągnął Gandalf — i słyszałem o tobie, chociaż moja sława do ciebie nie doszła; ale może wiesz coś o moim bliskim krewniaku, Radagaście, który mieszka niedaleko południowego brzegu Mrocznej Puszczy."
łał:) szukałeś czy znasz te niewątpliwie genialną książkę na pamięc?:) niemniej jednak dziękuję za pomoc.
Z trollami to ja na tym forum mam do czynienia od prawie 2 lat przyzwyczaiłem się.
Aż kipisz inteligencją z główką wszystko w porządku. W domu wszyscy to patologia czy tylko ty.
Było sporo mówione o Istarich, w Niedokończonych Opowieściach albo Silmarillionie z komentarzami. Aiwendil - Radagast Brunatny był jednym z pięciu wysłanych do Śródziemia Istarich, razem z Olórinem - Gandalfem Szarym, Curumo - Sarumanem Białym i dwoma niebieskimi czarodziejami Allatarem i Pallando - Morinehtarem i Rómestámo. Niebiescy czarodzieje prawdopodobnie odeszli na wschód, Sarumana opętała żądza władzy i zazdrość wobec Gandalfa, natomiast Radagast poświęcił swoje życie zwierzętom i roślinom.
Jak już wspomnieli koledzy, imię Radagasta pojawia się w rozmowie Gandalfa z Beornem. Więcej o tej postaci z pewnością znajdziesz we Władcy Pierścieni. Jest o wiele bardziej rozwinięty wątek :)
tak??? hmm w pierwszym tomie go nie ma na prawie 100%:)
to pewno w drugim:) tam dużo o lasach jest;p tzn entach głównie...skoro w hobbiecie nie ma za wiele o nim to po jakie licho go wcisnęli do tego filmu?:)
Jak długo siedzisz na tym forum? nie długo to widać w pisz sobie w szukajcie biała rada resztę znajdziesz sam.
A po jakie licho miałbym czytać wszystkie wypowiedzi na forum jednego filmu?:) ja czekam na film a nie na nowe posty jeśli coś mnie zaintryguje to się udzielam. Jak czegoś nie wiem to szukam/pytam o to:D
Ja od dwóch lat czytam większość postów i żyje ;P A Rradagast będzie w białej radzie tak jak Saruman i Galadriela jak nie wierzysz to poczytaj na necie lub na forum jak wolisz.
Ależ ja nie neguje tego że Radagast jest w białej radzie:) i że się pojawi w ekranizacji...w końcu czymś musi jackson wypełnić tę trylogię;) także czekam z niecierpliwością!
Nie nie nie:) ja nie neguje twojej wiedzy na temat białej rady w tym i radagasta:) widocznie źle mnie zrozumiałeś...albo nie wiesz co to znaczy negować:p oczywiście obstawiam pierwszy wariant;)
Mylisz się. Radagast jest właśnie wspomniany w Drużynie. Rozdzaiał "Narada u Elronda".
uuuuu ma wiedza mnie smuci, a raczej jej braki, moje ulubione uniwersum a takie luki mieć...cholera! trzeba będzie raz jeszcze chyba przeczytać władce od początku:D
w drugiej części???:)
Hmm to w takim razie do którego momentu trwać będzie pierwsza część filmu???:)