PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419153
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

O Goblinach

ocenił(a) film na 8

Gobliny z hobbita wygladaja zupelnie inaczeh niż te z WP. Osobiście bardziej klimatyczne i
bliższe moim wyobrażeniom o tej rasie były te z WP. Za to gobliny z Hobbita wyglądają jak
stwory chaosu rodem z Warhammera :-P

ocenił(a) film na 7
Gandalfnator

Coś w tym jest. Polecam książkę Kronika I - sztuka tworzenia filmu. Pokazane jest tam jak projektowali gobliny we wstępnej fazie robienia filmu, niektóre kreatury jakie tam wymyślili przypominają syf z Martwicy Mózgu. Piękna i chora rzecz :)

Gandalfnator

Wydaje mi się, że w Hobbicie były gobliny, a w WP orki, czyli dwie różne rasy. Musiały wyglądać inaczej. Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Gandalfnator

W filmach PJ to dwie różne rasy. Co i tak nie zmienia faktu, że gobliny z Hobbita są za bardzo inne i nieklimatyczne.

ocenił(a) film na 8
Banner

nom w hobbicie sa zupelnie różne od tych z WP i to mi sie wogle nie podoba :-\

Gandalfnator

Na początku napisałem "wydaje mi się" i byłem całkiem miły. W takim wypadku powstrzymaj się od takich opinii, które sugerują, że masz 12 lat albo ledwo co gimbus przestał Cię wozić albo dopiero zacznie.

Gandalfnator

kozak z ciebie

ocenił(a) film na 10
Gandalfnator

no nie do końca, bo Goblin było określeniem Orka używanego przez Hobbitów. W zasadzie to orkowie zamieszkiwali tylko góry(mówie tu o początku 3 Ery) chociażby prykładem jest Gundabag

lucwarchol

Wg mnie zostało to świetnie wytłumaczone przez MrBaggins'a:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Gobliny..!,2028791

Mimo to mam pytanie. Dlaczego zmienili wygląd goblinów, chociaż początkowo miały wyglądać tak, jak we Władcy Pierścieni? Wielki Goblin miał dość kiepski głos, wyglądał też niezbyt dobrze. Szkoda, że porzucili większość świetnych pomysłów:
http://www.thelandofshadow.com/the-hobbit-chronicles-art-design-and-indepth-look /

Propozycje Wielkiego Goblina- 18 sekund do końca filmiku.

ocenił(a) film na 8
Gandalfnator

Gobliny z Gór Mglistych mają poskręcane,zdeformowane ciała, charakterystyczna dla nich jest półprzezroczysta skóra i nierówna skóra i rzadkie włosy. Najwcześni9ejsze projekty goblinów nawiązywały do orków z trylogii, które jak pisał Tolkien "przypominały małpy z południa, krzywe nogi, długie ramiona, czarne i owłosione"

ocenił(a) film na 8
katedra

W Hobbicie stwory zrobione są bardziej baśniowo, widać to po goblinach, orkach a szczególnie po wielkich, niebieskich oczach goluma. Niektórych razi taka niezgodność, niektórzy są zachwyceni. Pan reżyser nie chciał powtarzać tego samego, wiadomo że krytyka jak i podziw mieszają się co do tego.

ocenił(a) film na 8
Gandalfnator

Nie wiem czy to będzie dobre porównanie:) ale spójrz na rasę ludzką ? mały , duży, czarny, biały , zółty, latynos etc itp itp. Podobnie jest z orkami, nie można ich na siłę szufladkować chodź w filmie PJ troszkę to uprościł.
Jeśli mnie pamięć nie myli to w książce występują :
- Orkowie z Mordoru
- Uruk-hai z Mordoru
- Uruk-hai od Sarumana,
- Orkowie z Mori (zwane goblinami)
- Orkowie z północnych gór