PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 422 tys. ocen
7,6 10 1 422246
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Szczerze, nigdy w życiu nie przypuszczałam, że Śródziemie tyle dla mnie znaczy. Siedząc w kinie i słysząc pierwsze dialogi, muzykę i zobaczywszy znajome Bag End najzwyczajniej w świecie się popłakałam! tak, mam świra i jestem nienormalna, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Film (mimo iż różnił się od książki) dostarczył mi niesamowitych wrażeń, powrotu w rodzinne strony i cudownie spędzonych godzin.

Nie warto myśleć nad tym dlaczego orły ich nie zaniosły wprost do Ereboru, skąd te kamienne olbrzymy i po co Azog - w filmie Jackson to ujął i już! Zamiast analizować każdą sekundę, po prostu się tym cieszmy! :)

asienka_amo

Dla mnie wzruszająca była przemowa Bilba o domu i później uścisk Thorina. Ale to i tak jest nic w porównaniu do tego co będzie w 3. Nie da rady bez pudła chusteczek i poduszki.

ocenił(a) film na 9
katie_17

oj zdecydowanie tak! Oglądałam film w Nowy Rok, dziś obejrzałam go po raz drugi i czułam się dokładnie tak samo jak za pierwszym razem - ucisk w sercu i w żołądku :D A co najlepsze, moja najlepsza przyjaciółka baaaaardzo długo broniła się przed Śródziemiem, jednak Bilbo i Thorin ją przekonali :D

asienka_amo

Ja za każdym razem jak idę do kina to nie mogę sie doczekać tak samo jakbym szla po raz pierwszy :) w sumie hobbit będzie tragiczniejszy od LOTR bo w LOTR poza Boromirem i Theodenem nikt nie zginął, a to nie były postacie do których można sie jakoś szczególnie przywiązać. Był jeden wielki happy ending a tutaj będzie też, ale zdecydowanie smutniejszy i gorzki. Normalnie mam żal do Tolkiena o to co zrobił.

ocenił(a) film na 5
katie_17

No, jak w książce Thorin mnie kompletnie nie poruszył tak moje oczy chyba się poddadzą po filmowej Bitwie Pięciu Armii. :(

4Signe

Ja mam identycznie. Thorin to w książce był dla mnie jak Boromir we Władcy. A teraz.... i jeszcze Fili i Kili. Jedne z najfajniejszych kransoludów w kompani :(

ocenił(a) film na 5
katie_17

W zasadzie każdy krasnolud, który miał okazję coś powiedzieć/pokazać jest całkiem interesujący:
Balin - prawdopodobnie najstarszy, najmądrzejszy, prawa ręka Thorina (scena z pokazaniem mapy Elrondowi).
Dwalin - twardy skurczybyk, widać już po pierwszym wejściu i tatuażach na głowie - świetna charakteryzacja.
Bofur - dość prosty, ale poczciwy (scena, kiedy Bilbo chce opuścić kompanię w jaskini).
Kili w zasadzie nic nie robił oprócz zastępowania Legolasa, ale radził sobie z tym świetnie.
Dori i jego maniery - jeden z niewielu elementów humorystycznych, który mnie rozśmieszył.
I to by było na tyle, reszta nie miała dużo czasu na ekranie, a część (Ori, Fili i Bombur) odstrasza samym wyglądem. :/

4Signe

No co ty. Fili jest tylko ciut gorszy od Kiliego :p mam nadzieje ze w następnych częściach będzie go trochę więcej. Bombur z tym warkoczem wygląda zabawnie, co do oriego to się zgadzam (wygląda jak jakiś mnich z ta fryzura). Ale za dużo go nie ma więc idzie przeżyć. Moi ulubieni to wszyscy których wymieniłaś poza Dorim, chociaz tez jest fajny no i plus Thorin. W ogóle te krasnoludy to im sie wybitnie udały :)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Dwalin jest dla mnie w takim samym stopniu twardzielem jak co najmniej Terminator :D
Fakt, Bombur to taka grubsza poczciwinka, ale jednak to kółko na czubku głowy mu za bardzo nie pasuje...
Mimo wszelkich obaw co do krasnoludów, od początku byłam pewna, że Peter zaserwuje nam cudowne widowisko.
A najbardziej rozwalił mnie tekst Bilba do Gandalfa: "a Radagast Bury jest wielkim czarodziejem, czy przypomina Ciebie?"
Padłam :D

asienka_amo

To było bardzo miłe z jego strony :)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Najlepsze będzie jak Bombur wpadnie do tego stawu w Mroczne Puszczy, zaśnie i będą go nosić, takiego grubasa ;D

katie_17

WIELKIE, ZAJEBISTE DZIĘKI ZA SPOILERY NT ŚMIERCI BOHATERÓW ;]]] jak spojlerujecie, to chociaż dajcie znać, że to spoiler nt KSIAŻKI, bo ogólnie wątki są o FILMIE. DO CHOLERY, LUDZIE

ocenił(a) film na 10
em71

Oj tam, oj tam. Nie przesadzaj. Film jest na podstawie książki, a tresć książki to nie tajemnica...

Mallena28

nie czytałam Hobbita i pewnie wiele oglądających osób też nie. Zwykła uprzejmość i odrobina kultury internetowej wymaga aby zasygnalizować spoiler, zwłaszcza taki spory.

ocenił(a) film na 9
em71

klikając na ten post byłeś uprzedzany o spojlerze :P

ocenił(a) film na 9
asienka_amo

*byłaś uprzedzana, sorki :D

asienka_amo

o spojlerze na temat FILMU. HOBBIT. CZĘŚĆ PIERWSZA. jeśli czujesz różnicę

ocenił(a) film na 8
asienka_amo

Ja też nie sądziłem, że tak się wzruszę, szczególnie, że mam swoje lata ;) ale w paru miejscach łza się mocno zakręciła. Mam kilka zastrzeżeń do filmu, ale ogólnie bardzo mi się podobał. Uważam, że oddaje ducha Tolkiena w dużym stopniu, niezależnie od zmian fabuły. Dzisiaj obejrzałem znowu "Drużynę Pierścienia" i muszę przyznać, że zupełnie inaczej mi się ogląda tę historię po filmowym "Hobbicie". Po wszystkich trzech częściach pewnie będzie jeszcze inaczej. Doczekać się już nie mogę :)

ocenił(a) film na 9
xtrend

Dokładnie! Teraz, kiedy książka "nabrała obrazu" (tzn. wiem, że w głowie każdego z nas nabrała go przy okazji czytania, oj wiecie o co mi chodzi), nic już nie będzie takie samo...
Co do uśmiercania, zgadzam się absolutnie! Nie wybaczę Tolkienowi uśmiercenia Thorina, Filiego i Kiliego w takim samym stopniu, w jakim wciąż nie wybaczyłam uśmiercenia Syriusza Blacka przez Rowling! :P

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

Spoiler alert! spoiler alert! :D
Tak na serio to mam podobne odczucia co ty. I nie rozumiem czemu Tolkien to zrobił.

ocenił(a) film na 9
adrian229

haha uprzedzałam :D Poza tym, ciężko mi sobie wyobrazić (chociaż wiem, że tacy ludzie jeszcze istnieją), nie przeczytanie tak krótkiej książki przed wybraniem się do kina :P

Za to, że ewentualnie kogoś uprzedziłam o zakończeniu najmocniej przepraszam! :)

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

Jak książkę czytałem aż za dużo razy. I dla mnie od dawna nie ma spoilerów.

ocenił(a) film na 9
adrian229

chodziło mi o możliwych innych odwiedzających, jeśli ktoś zabłądzi :D

adrian229

Podejrzewam, że Kili i Fili tez musieli zginąć bo gdyby zginął sam Thorin to któryś z nich zostałby królem. Skoro brat Thorina już dawno nie żył, a Dis pewnie z racji bycia kobieta nie mogła objąć władzy, następni w kolejce byli Fili lub Kili. Tylko, że to byłby fatalny pomysł bo oboje byli na taka odpowiedzialność zbyt młodzi. Dlatego nie pozostało nic innego jak ich uśmiercić, co jest okrutne :(

ocenił(a) film na 10
katie_17

Raczej masz racje albo po prostu chciał pokazać jak ważne u krasnoludów są więzy rodzinne dlatego oboje padli broniąc wuja jedno z dwojga.

ocenił(a) film na 9
adrian229

skłaniam się co do więzów rodzinnych. Poza tym jakoś trudno było mi sobie wyobrazić Kiliego bez Filiego i odwrotnie.

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

Oni są takim jednym człowiekiem w dwóch ciałach. Jak coś robią to tylko wspólnie. Nigdy się też nie rozstają więc ciężko by było też aby jeden królował a drugi nie więc lepiej aby oboje odeszli razem szczęśliwie.

katie_17

niech was szlag trafi za te chamskie spojlery

asienka_amo

Tak samo nienawidzę Rowling za uśmiercenie Syriusza. Zniszczyła mi cała radość z 5 części tym, a potem yates dołożył do pieca swoją "ekranizacją" :/

ocenił(a) film na 9
asienka_amo

Witaj.Powiem tak mnie się też zakręciła i to nie raz...Wybaczam Jacksonowi wszystko za to ze znowu mogłem się wzruszyc...Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
asienka_amo

Racja. Może ja nie uroniłem łez, ale jak już zobaczyłem znajomą czcionkę liter, nazwę producenta, studia to od razu ciary...a Thorin faktycznie rules:)

asienka_amo

Nie tylko tobie. Film rzeczywiście łapie za serce bardziej niż WP.

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

No to się przyznam. Za każdym razem jak oglądam scenę końcową jak Thorin prawie ginie, to płaczę. Kurcze nie wiem jak wytrzymam Bitwę Pięciu Armii, jak on już serio umrze. I właśnie na Hobbicie pierwszy raz płakałam na jakimś filmie. A teraz możecie mnie uznać za nienormalną. :P

ocenił(a) film na 9
_Myszaa_

Tak się cieszę, że nas nienormalnych jest więcej! :D

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

Też się cieszę. :D Wolę płakać na Hobbicie niż na Titanicu. xd

ocenił(a) film na 9
_Myszaa_

Nigdy nie płakałam na Titanicu. Ale zawsze ale to absolutnie zawsze na HP i Zakon Feniksa. Teraz Hobbit przez ten sentyment stał się dla mnie takim Zakonem... :)

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

Ja też nigdy na Titanicu nie płakałam. Tylko i wyłącznie płaczę na LOTR, HP jak umiera Syriusz no i na Hobbicie. :)

ocenił(a) film na 10
_Myszaa_

Ja płakałam na Titanicu, ale miałam wtedy naście lat. Możecie drzeć łacha;-) Lecz widzę wiele wspólnego między Jamesem Cameronem a Peterem Jacksonem. Wizja, umiłowanie spektakularności, efektów specjalnych i kolekcjonowanie statuetek oscarów;-) Żaden z nich nie kręci dużo, ale jak już to są to filmy przełomowe, które zarabiają straszną kasę.

ocenił(a) film na 10
asienka_amo

Też na początku się popłakałam jak zobaczyłam Shire i usłyszałam tą muzyczkę.

ocenił(a) film na 8
Vilusia

Odnoszę wrażenie że tylko dziewczynom Shire podoba się aż do łez.

ocenił(a) film na 10
tar_atanamir

No przecież to jest takie piękne miejsce. A i jeszcze po tylu latach znowu je zobaczyć...

ocenił(a) film na 8
Vilusia

Hobbici to mały wredny naród. Rivendell jest najpiękniejsze

ocenił(a) film na 10
tar_atanamir

No Rivendell też jest super. Ale dla mnie każde miejsce w filmie fajnie zrobili.

ocenił(a) film na 10
tar_atanamir

a mnie tam się Rohan podobał..no i Ithilien musiało być piękne przed zniszczeniem

ocenił(a) film na 9
Vilusia

Dokładnie! Nie ma to jak być znów w Bag End, w Rivendel...w Śródziemiu :D

ocenił(a) film na 9
asienka_amo

Racja! Ciesze się, że przed nami jeszcze dwie części. Tylko co będzie jak zobaczymy już całą trylogię Hobbita? Koniec świata... Powtórki, powtórki i powtórki.

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

Ja z tego wszystkiego zabrałam się za ponowne przeczytanie Władcy i Hobbita. Dodatkowo zakupiłam Sirmarillion i NIedokończone Opowieści :D
Mam świra... Ale to tak cudownie że nas, Hobbitów jest więcej :D

ocenił(a) film na 9
asienka_amo

Ja zrobię tak samo. Też się cieszę, że nie tylko ja jestem świrnięta i łzy mi lecą jak widzę Hobbita, albo słucham muzyki z trylogii.

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

To ja trzecia świrnięta. :D Ja po prostu cały dzień mogłabym nic innego nie robić, tylko gadać o Hobbicie. No i ciągle, dosłownie ciągle myślę o Thorinie. xd

ocenił(a) film na 9
_Myszaa_

Haha, a tym razem moje serce skradł Golumn ;D Tak pięknie pokazali jego mimikę i gesty, że mucha nie siada.

ocenił(a) film na 2
asienka_amo

nie ma czym się podniecać film to padaka niestety...