PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249612
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies — Original Motion Picture Soundtrack by Howard Shore:

http://www.moviesoundtracks.us/009103274482103/hobbitthebattleofthefivearmies//s oundtracks/
/60633190743002

1. Thrain's Arkenstone
2. Seven Dwarven Families (Bonus Track)
3. Fire and Water
4. Smaug's Revenge
5. Despair and Mourning (Extended Version)
6. Not at Home (Extended Version)
7. Into the Darkness
8. Witch-king of Angmar
9. Eye of Sauron (Extended Version)
10. Not at Home
11. Armory of Erebor
12. Dale Ruins
13. Song of the King Under the Mountain
14. Dwarven Greed
15. The Gathering of the Clouds
16. Iron Hill (Extended Version)
17. Difficult Decision
18. A Thief in the Night
19. I Will Have a War
20. I Sent You to Death
21. The Army of Evil
22. Dain Ironfoot
23. Rescue From the Sky
24. Thorin's Destiny
25. End of my Journey
26. Triple Burial (Extended Version)
27. Durin's Folk
28. New King
29. The Return Journey (Extended Version)
30. Bag End
31. Frodo
32. The Last Goodbye
33. There and Back Again

Tu jeszcze info o piosence końcowej:
http://insidemovies.ew.com/2014/10/24/lord-of-the-rings-bobby-boyd-hobit-credits /

i okładka soundtracku:
http://www.amazon.com/The-Hobbit-Original-Picture-
Soundtrack/dp/B00OIG3CAC/ref=as_sl_pc_ss_til?tag=variousmovi ew-
20&linkCode=w01&linkId=ZLOAPWFV6UJVJEL4&creative ASIN=B00OIG3CAC

:)

Imitation

oooo super!! Dzięki !!!

kamilxxx09

spoko :) a o co chodzi z tym "Extended Version"? Tych utworów nie będzie w filmie?

Imitation

Będą.

Imitation

Czyli będzie PROLOG!!! genialnie - i będzie dotyczył Arcyklejnotu oraz 7 krasnoludzkich rodów, o których mowa i w bag End i w prologu w Bree.
Ile spoilerów. I jeszcze będzie Frodo na końcu. Super super super.

kamilxxx09

No na to wygląda, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak ten prolog będzie wyglądał :) A jeśli chodzi o Froda to raczej go nie będzie (albo będzie pokazany jedynie jako małe dziecko) bo Elijah Wood powiedział kiedyś, że nie będzie go w 3 części :)

Imitation

Myślę, że jest to nawiązanie do ostatniego utworu Powrotu Króla — Elanor (imię córki Sama)

Imitation

Moze byc jako dziecko - to fakt.

kamilxxx09

Może będzie to ten sam chłopiec co grał małego Bilba w wersji rozszerzonej NP :)

Imitation

Pasowałby, ale wołabym żeby nie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ten prolog może być ciekawy... Moja ciekawość znów została wystawiona na próbę, dobrze że już tylko dwa miesiące :)

kamilxxx09

Prolog musiał być:)

obleh

Ba!

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Będzie się działo!

thorin3

Schemat będzie podobny co w Pustkowiu. Jakby podzielić film na 3 czesci to w 1 i 3 będzie przede wszystkim akcja, a w środku będzie budowanie napięcia, dużo dialogów, podejmowania decyzji itp.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Gdzie ty masz akcję w Pustkowiu oprócz spływu beczkowego który wg Ciebie ma by czasem gdzie jest budowanie napięcia itp. Po prostu wobec takich bzdur jakie wypoisujesz to nie da się p

JBridges

Skończ swoje durne prowokacje, znowu zaczynasz swój bełkot. Pisałes, zebym nie odpisywał na Twoje posty, a sam to hipokryto robisz.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Żadna prowokacja. W pierwszej części Pustkowia nie ma akcji na tyle by mówić, że ta część tego filmu jest nią przepełniona.

JBridges

Według moich obliczeń akcji w 1 i 2 czesci jest mniej więcej tyle samo. Zamierzam zrobić wkrótce o tym temat, podajac szczegółowe dane, ale to jak dokładnie oblicze.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

No problemo ale skoro twierdzisz, że w Puskowiu jest akcji w pierwszej i trzeciej czesci dzielac film na proporcjonalne czesci to wykaz to dokladnie. Jak dla mnie to tylko pająki w pierwszej czesci, w drugiej beczki w trzeciej zabawa w chowanego i kuznia ze smokiem. Sam widzisz ze w trzeciej czesci bedzie o wiele wiecej akcji, poczawsze od smauga, przez Dol Guldur a konczac na bitwie. Sumujac jakas minimum dobra godzina, w Putskowiu było to jakies 35 minut max.

JBridges

I połowa ucieczka przed Beornem, pająki, spływ beczkowy
II połowa - nic lub prawie nic
III połowa - akcja ze Smaugiem, akcja w Dol Guldur, walka z orkami w Laketown

To się odnosi do wersji kinowej.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Film trwa 2:55 bez napisów i żywe zdjęcia dzielimy na trzy czesci. Bo chyba nie wliczamy w to napisów bo to byłoby idiotyczne. Wychodzi trzy czesci po niecale 57 minut. Tak więc
I część (nie połowa jak u Ciebie, są tylko dwie połowy) - ucieczka przed Bornem to żadna akcja ale na siłe niech ci bedzie - niecała minuta, pająki - pięć minut to daje nam szesc minut no maxymalnie 7. pierwsza czesc trwa do 57 minuty
II część - beczki 7 minut ((ta cze3sc trwa 1:54h)
III część - niech będą Ci orkowie w Lake Town ale top kolejna bzdura Jacksona ktora przewijam - 2 minuty (ta cze3sc trwa od 1:54h), Dol Guldur 3 minuty, Smaug - około 17 minut licząc samą okację.
Także w pierwszej części mamy całe 7 minut max akcji - faktycznie nie ma co jak smaug i dol guldur tez tylko tyle beda trwaly to troche kiepsko bedzie
w trzeciej czesci filmu jest juz lepiej bo tam jest ok. 23 - 24 minut akcji.

W trzecim hobbicie bedzie z pewnoscia o wiele wiecej tych szybkich scen.

JBridges

W 3 będzie akacji najwięcej.
Co do podziału... ok, napisałem ci, ze czasowo tak jest, ale ja napisałem przede wszystkim o wersji kinowej.
Ja nie stosuję tylko i wyłącznie podziału czasowego

JBridges

Teoretycznie to spływ beczkowy jest tak pomiedzy. Mozna by go zaliczyć do 2 połowy z 3, tym bardziej w wersji EE, jednak ja zaliczam go do 1 połowy, bo sobie inaczej dzielę ten film. Nie do końca według czasu.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Wyżej rozpisałem Ci wyliczony sprawiedliwie podział.

ocenił(a) film na 7
Imitation

33 utwory w pustkowiu smauga było 28

realowiec

No właśnie trochę dziwne, ale w końcu 3 część obejmuje najwięcej rozdziałów z książki :)

ocenił(a) film na 7
Imitation

kocham muzyke Howarda Shore dobrze że tak dużo

realowiec

Poza tym utwór utworowi nierówny :) Niektóre mogą trwać 6 minut, a niektóre 1 minutę :)

Imitation

Ale najmniej stron z ksiażki. Jednak trzeba zauwazyc, ze np. Bitwa w filmie zajmie około 1/3 filmu bez napisów, zas w ksiazce to były jakieś 3 strony. No i w książce nie ma Białej Rady i Dol Guldur.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Tak na prawdę (co już setki razy powtarzałem), na 3 część zostawiono wszystko najlepsze (atak na miasto, zabicie smoka, rozstrzygnięcie spraw dotyczących Dol Guldur, BPA, pogrzeb, dużo śmierci, zakończenie wszystkich spraw no i powrót do domu :D). Trzeba mieć problemy ze samym sobą, by uważać że w przypadku ostatniej części nic już nie zostało ;-

Dokłądnie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Pisz poprawienie

realowiec

Aha. Wzajemnie.

ocenił(a) film na 7
realowiec

Możesz się w końcu odczepić od mojej osoby? Nie odpowiadaj na żadne moje posty.

Imitation

"Song of the King Under the Mountain" czy to będzie piosenka, którą śpiewał Thorin po przybyciu elfów i ludzi pod Samotną Górę? :) Oby było tak dobre jak "Misty Mountains" :)

użytkownik usunięty
Imitation

No i git.

ocenił(a) film na 4
Imitation

Na szczęście mamy potwierdzenie że Jackson nie zrobił głupstwa i SPOILERRR!! cała trójka krasnoludów umrze KONIEC SPOILERA :P będzie prolog, no i oby Song of the King Under the Mountain było tak dobre jak Misty Mountains ;)

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Za to nie ma potwierdzenia że zginie Tauriel... ;p pewnie tego to się dowiemy po premierze filmu.

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Wydaje mi się że nie zginie ;)

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Obyś się mylił... hehe :)

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Wątpię by zginęła, SPOILER kto nie czytał :P trojka krasnoludów ginie, wątpię by Tauriel też, chociaż bym chciał ;P

ocenił(a) film na 8
Joecrou

PJ uśmierca tolkienowskiego Haldira, a pozwala żyć takiej nietolkienowskiej Tauriel... Jako postać samą w sobie nawet lubię, jednak wolę by zginęła.

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Też bym wolał, tylko nie razem z Kilim :P

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Zmarła trójka- Kili Fili & Tauriel XD

Joecrou

Ja tez tak sądzę. Moze wymyślą cos ciekawszego ;)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Zobaczymy co tam wymyślili ;) Skoro orły mają nie ratować sytuacji pod koniec, to ciekawe czemu w soundtracku mamy taki tytuł i kto to zrobi jeśli nie one.

Joecrou

No orły. A kto powiedział, że nie będa ratowac sytuacji pod kniec? Nie rozumiem.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Sam wrzucałem artykuł w którym Jackson mówi że są częścią planu a nie wybawicielami w ostatnich chwilach.

Joecrou

No tak. Bo będą walczyły z nietoperzami w powietrznej Bitwie, więc na pewno nie zjawią się w ostatniej chwili.