PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249603
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Wersja rozszerzona hobbita 3 ma wyjść już w lipcu 2015 :)

http://collider.com/the-hobbit-3-extended-cut-details/
http://e-reviever.com/peter-jackson-interview-hobbit3-extended-edition/hobbitthe battleofthefivearmies/

ocenił(a) film na 4
Imitation

No super, tylko jeszcze zwykłej nie widziałem.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

torrenty.aus na yahoo i znajdziesz !

użytkownik usunięty
Imitation

Jakby tak jeszcze powiedział co ma się w niej znaleźć to zastanawiałbym się czy w ogóle pójść do kina.

Ponoć ma być pogrzeb Thorina, pożegnanie Bilba z krasnoludami, odwiedziny Balina w domu Bilba i dużo scen łączących Hobbita z Władcą Pierścieni :)

użytkownik usunięty
Imitation

Ale oficjalnie gdzieś tak powiedziano?

pierwsze trzy informacje są niepewne, ale ostatnia już jest potwierdzona przez Jacksona :)

Imitation

Oby to byla prawda. Tylko wtedy film nabierze sensu i jakos bedzie sie bronil bo poki co informacje o fabule wersji kinowej sprawiaja, ze mam ochote kupic karabin i wpakowac w Jacksona serie albo dwie...

MrBaggins

Ja całe szczęście nie czytałem całego opisu filmu, znam tylko niektóre spoilery :p

Imitation

Idac na seans wez nerwosol - dobra rada. Jesli znasz ksiazki i podobal Ci sie LOTR to sie wkur**sz na maxa. Uwierz mi...

MrBaggins

Kurde :/ Serio jest aż tak źle? :c

Imitation

Mnie najbardziej bola 4 kwestie:
- watek smierci Filiego i KIliego a dokladniej okolicznosci ich smierci... totalna porazka
- brak w kinowce pogrzebu Thorina
- brak koronacji Daina i fakt ze jego postac zostala zrobiona podobno calkowicie w CGI
- brak sensownego pozegnania ze Srodziemiem jesli chodzi o postac Bilbo tzn brak powrotu do Rivendell, brak jaskini trolli, brak Balina w odwiedzinach, brak jakiego fajnego pomostu z LORTem...
Co z tego, ze owe watki maja/moga byc w wersje rezyserskiej? Dla mnie jest to niekompletny i pelen chaosu film bedacy beznadziejnym pozegnaniem ze Śródziemiem. Nie moge pojac jak Jackson mieniacy sie znawca uniwersum i wielkim fanem Tolkiena pozwolil na tak drastyczne i tragiczne w skutkach dla fabuly filmu zmiany w scenariuszu wzgledem ksiazki.

ocenił(a) film na 4
MrBaggins

Plus Beorn mający aż 15 sekund filmu. :P

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

I podobno Legolas na nietoperzu... ale mam nadzieje że to akurat jakieś żarty "internautów"

Aha no i Boyens potwierdziła, że będzie więcej Beorna i Daina :)

użytkownik usunięty
Imitation

Daina? Tego wymoczka z CGI? Bez Connolly'ego nie oglądam.

Ja go nie widziałem, więc nie oceniam :D Może będzie drugi Gollum :P

użytkownik usunięty
Imitation

Ludzka gęba z CGI. No wątpię.

Krasnoludzka. Krasnoludzka.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

To Billy Connolly jest krasnoludem? Nie wiedziałem.

A Andy Serkis Gollumem? Myślałem, ze człowiekiem.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ja myślałem, że Dain jest krasnoludem a tu niespodzianka! Billy też!
Reasumując. Po co komu krasnoludzka gęba z CGI? I dlaczego Billy nosił na planie pełny krasnoludzki kostium i był specjalnie do tej roli ucharakteryzowany? Zmasakrowali go jak Bolga!

Dowiemy się, jak obejrzymy film. Może były takie sceny, w których starszy aktor by sie nie sprawdził dobrze. Zresztą o ile wiem, po jednym ze spotów pod koniec października, wszyscy sie nim zachwycali. A jak już ich ktoś uświadomił, to nagle co: beznadzieja? Nie. Zachowajmy powagę, bo takie gadanie, że CGI jest złe, ze to, że tamto jest po prostu jak ciagłe gadanie, że Cyganie to złodzieje, a wszyscy Rosjanie - alkoholicy.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Spot w słabej jakości, Dain półsekundowym kadrze - no tak jest się czym zachwycać...

Ale ludzie sie zachwycali. Znajdę temat, to Ci udowodnię.

Popatrz na to i przeczytaj opinie:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Trzy+nowe+spoty.+-+nowe+uj%C4%99cia,2555085

Ja tu widze same zachwyty osobą Daina i jego pojawieniem się. Nikt by sie nawet nie spodziewał, ze ta postać bedzie CGI. To tylko świadczy o kunszcie Petera i jego wielkiej odwadze. Skoro nie widać tego, ze Dain jest komputerowy, to znaczy, ze musi sie prezentować świetnie. Nawet w zagranicznych recenzjach nie spotkałem sie z opinią, by wyglądał słabo. Sa tylko fakty, ze jest z CGI - żadnych narzekań.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Z tej jakości ciężko cokolwiek wywnioskować. Jest to w HD czy FullHD?

Nie, ale jest chyba inny spot w HD z tą samą sceną. Jak znajdę, to wkleję.

Nietety, nie znalazłem, ale mozesz za to podziwiać Galadrielę w HD w nowym spocie IMAX:
https://www.youtube.com/watch?v=4kcA_5TbJNo

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Z tym zachwycaniem to chyba za dużo powiedziane...

ocenił(a) film na 7

Jakiś producent powiedział że to dość skomplikowana sytuacja. Ale w skrócie to oni się coś z Billem nie dogadali i odmówił im zagrania jakiś scen to go całkiem z filmu usunęli. I dlatego Daina jest mniej niż chciał PJ.

arturs66695

Masz jakieś źródło? Przecież wszędzie jest napisane, że to Bill gra Daina motion capture...

http://www.movieweb.com/hobbit-battle-five-armies-photos-dain-ironfoot

ocenił(a) film na 7
Imitation

Oj już nie pamiętam gdzie to czytałem. Chyba w jakimś linku na The One Ring.net ale nie jestem pewien.

ocenił(a) film na 8
Imitation

Więcej Beorna to mnie cieszy

ocenił(a) film na 4
Imitation

"Ponoć ma być pogrzeb Thorina, pożegnanie Bilba z krasnoludami, odwiedziny Balina w domu Bilba i dużo scen łączących Hobbita z Władcą Pierścieni :)"
"pierwsze trzy informacje są niepewne, ale ostatnia już jest potwierdzona przez Jacksona :)"

Dziwne, bo ja słyszałam, że są potwierdzone właśnie te trzy pierwsze. Zaś po raz pierwszy słyszę, że ma być dużo scen łączących Hobbita z Władcą.

Belief

No takie sceny chętnie bym zobaczył ......

ocenił(a) film na 4
wort801

Które? te łączące? Ja też ale o nich nigdzie nic nie wyczytałam.

Belief

Tak te łączone

Recenzje 3 części są różne, ale niemal każda zachwala prolog ze Smaugiem, bitwę i niezwykle emocjonalne zakończenie. Myślę, że warto iść dla nich do kina :)

użytkownik usunięty
Imitation

Byłoby świetnie nie czekać cały rok.

użytkownik usunięty

Mnie to dziwi, że wersję rozszerzoną dopiero co będą montowali zamiast od razu w postprodukcji a potem wyciąć paręnaście minut do obiegu kinowego. Tak byśmy mieli EE już w marcu / kwietniu 2015.

użytkownik usunięty

Tak pojawi się w lipcu ale, na amazonie tak jak to było w tym roku przedpremierowo niestety, znając naszych polskich dystrybutorów będzie na około pazdziernika jeśli takowo wyjdzie w lipcu u nich ja to tak rozumiem. Nie napalał bym się na 100% Jak widzisz. Jackson mówił że ta cżęść będzie epicka a spoilery wskazują na zupełnie, odwrotną sytuacje.

użytkownik usunięty

Ale w tym roku też było w lipcu tyle że na amazonie. Więc może być podobnie zresztą znając polskich dystrybutorów może być na około pazdziernika. Zresztą, 100% bym się nie sugerował tym co Jackson mówi, mówił też że BPA będzie epicka, a spoilery wskazują na odwrotną sytuację...... więc ja to tak przynajmniej rozumiem. Choć, było by fajnie gdyby była w lipcu ale no coś czuję że odpadnie ten termin. Prace dopiero ruszają nad EE w przyszłym roku

Wersja EE Pustkowia pojawiła się dopiero w październiku :O Wcześniej nigdzie jej nie było ;)

użytkownik usunięty
Imitation

Drugi link albo nie działa albo już wycofali termin EE. Bo w pośpiechu podali

Imitation

Ale tam nie ma informacji, że będzie w lipcu, tylko że w lipcu zakończą pracę nad wersją EE. Poza tym ja juz to wkleiłem 4 dni temu.

kamilxxx09

"Thus, the director's cut can we expect in July 2015"

Imitation

Zobaczymy.

użytkownik usunięty
Imitation

drugi link mi nie działa :(

ocenił(a) film na 4
Imitation

Przepraszam, ale to są tylko spekulacje. Tam jest napisane, że umieszczanie tych scen powinno Jacksonowi zająć od 4 do 5 miesięcy po powrocie do domu. A gdyby to wyszło wersja powinna pojawić się w połowie roku 2015. Tam nigdzie nie ma, że wersja EE pojawi się w lipcu. Równie dobrze może pojawić się w październiku. Przedwczesna radość.

użytkownik usunięty
Belief

problem w tym że ja drugiego linku nie umiem odczytać bo mi nie działa