PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10061408}

Historia braci Menendezów

The Menendez Brothers
2024
6,6 4,5 tys. ocen
6,6 10 1 4525
7,7 3 krytyków
Historia braci Menendezów
powrót do forum filmu Historia braci Menendezów

Rysa na szkle

ocenił(a) film na 8

Cała ta historia jest dla mnie tak trudna do przeprocesowania i ciężko jest mi samej odpowiedzieć sobie na pytanie „gdzie jest prawda?”.
Oglądając zarówno dokument jak i serial nasuwa się myśl, że cała przedstawiona historia przez braci ma sens. Nie ujmuje ich winy, ale pokazuje drugą stronę medalu i przedstawia perspektywę ofiar, którzy w tamtych latach potraktowani byli z góry. Sam fakt, że w pierwszej ławie przysięgłych podział głosów ukształtował się tak, a nie inaczej w kontekście płci ławników, pokazuje, że ciężko mówić o poważnym traktowaniu przemocy seksualnej wobec mężczyzn.
ALE
Nie daje mi spokoju nagranie, na którym Lyle mówi wprost, że musieli wymyślić motyw. Co więcej, w dokumencie jego komentarz do tej sprawy to tylko tyle, że sąd przecież nie uznał tego dowodu. Faktycznie - sąd nie wziął go pod uwagę, tak samo jak zeznań rodziny w drugim procesie, co stawiane jest jako argument niesprawiedliwego procesu. Oczywiście się z tym zgadzam, jednak, jeśli chcemy mówić o pełnym obrazie sprawy nie powinny jednak być skonfrontowane w sądzie? Dorosły Lyle nie komentuje ich nawet jako zmanipulowanych czy wyrwanych z kontekstu (bądź po prostu nie zostało to przedstawione w dokumencie), więc dlaczego to powiedział?
Jest to ten szczegół, który nie pozwala mi w 100% uwierzyć w teorię obrony i całej historii braci.

Co myślicie na ten temat?

ocenił(a) film na 9
Wiixaaaaa

Badam dość dogłębnie sprawę braci Menendez od jakiegoś roku. Słowa Lyla również były dla mnie niepokojące jednak nie były w stanie podważyć ogromu innych informacji, które mnie przekonują, że bracia przeżyli piekło. Trudno jest mi ocenić jego słowa. Nasuwają się dwie wersje. 1. Lyle za wszelką cenę nie chciał mówić o nadużyciach, chciał kontynuować wizerunek ojca. Mógł się również wycofać ze względu na wstyd. 2. Lyle mógł mieć faktycznie inny motyw, dbał o swojego brata i kiedy dowiedział się, że Erik nadal jest ofiarą molestowania a ojciec z którym się skonfrontował zupełnie nie wziął sobie tego do serca tylko dał do zrozumienia, że nadal będzie kontynuował swoje zboczone zapędy, mogło coś w nim pęknąć. Na kilka dni przed morderstwami bracia dowiedzieli się również o tym, że ich matka przez cały czas wiedziała co z nimi robił, nigdy nie chciała ich chronić chociaż Erik chciał chronić ją. Reasumując. Postawa ojca i matki, otworzenie się ponownie jego zakopanych ran, sytuacja jego brata, która wydawała się bez wyjścia - to wszystko daje ogromny ładunek emocjonalny. Lyle był zawsze tym „lepszym” synem. Odważniejszy i twardszy, mógł już przestać bać się ojca. Nadal jednak nie wpływa to na motyw Erika, który był przedstawiany jako płaczliwy, wręcz histeryczny i słaby. Poza tym w jakimś wywiadzie Lyle dał również do zrozumienia, że nigdy nie wybaczył matce. Postawa Erika była i jest innna, motyw również mógł mieć inny, jednak bracia zawsze się wspierali i nigdy nie przerzucali na siebie winy. Tak czy inaczej obydwoje musieli mieć ogromnie zdewastowane umysły ze względu na swoje dzieciństwo. Bez względu na motyw to powinna być okoliczność łagodząca.