PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10030782}
5,9 2,9 tys. ocen
5,9 10 1 2865
4,5 16 krytyków
Here. Poza czasem
powrót do forum filmu Here. Poza czasem

Bez owijania, na początek opinia. Zemeckis w pełnej zemeckisowej formie. Jak ktoś lubi jego styl to spedzi miło czas. Mi się podobało.

Ale zdaje sobie sprawę że z filmu chyba niewiele wynika i jest to raczej opowieści dla opowiadania. Może się wielu ciągnąć i być dla nich nudne - zwłaszcza że film trwa ponad 1.5h. Jednak Zemeckis ma ten sznyt. Jego sposób opowiadania mimo wszystko mi odpowiada. Zgrabne łączenie wielu opowieści. Ciekawe choć lekko stereotypowe postaci. No i moim zdaniem zabieg z statyczną kamera się udał. Choć pewnie pogrążłby wielu reżyserów. Ale w rękach Zemeckisa to niejako my widzowie stajemy się kamera dzięki paraleli jej statyczności z naszą statecznością w kinowym fotelu. Ładne Robercie. Montaż poszczególnych planów czasowych ponownie mimo iż lekko kiczowaty pod czujnym okiem Zemeckisa nabiera pewnej glebi... i cieszy, choć mógłby wprowadzać chaos.

A bez filozofowania to alternatywny Forest Gumpp, gdyby urodził się normalny i spędził życie z Jenny (nawet aktorzy ci sami). Tyle że jest mniej śmiesznie i bardziej rozczulająco. Ale nie dajcie się zwieść Zemeckis umie też w poważne tematy, a i humor się zdarza trafny. A piórko stało się kolibrem... Tyle odniesień.

grzegorzhp

Byłem dziś na pokazie dla posiadaczy CinemaCity Unlimited. Podobał mi się, chociaż w trakcie zastanawiałem się czy by jednak nie wyjść wcześniej ;)
W sumie to nie wiem o czym on jest, brak konkretnej akcji, bardziej seria scenek dających pogląd na całą opowieść.
Pomimo niepewności, uważam że AI dała radę i młody Tom Hanks wygląda doskonale, jak w Forreście Gumpie. Nie zauważyłem, żeby młodsze wersje były jakieś "sztuczne". Nastąpił postęp w stosunku do Indiany Jonesa, który był niezły, ale jednak jakiś taki nie do końca prawdziwy. Pomysł z przenikaniem okienek świetny, film dziwny, ale oceniam go bardzo pozytywnie.
Dinozaury zbędne, efekt dobry, ale wyrzuciłbym je. Zbyt dawno.

pixel70

Dobrze, że wszyscy wiedzą, że masz kartę CC Unlimited. To kluczowa informacja.