PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31419}

Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 317 tys. ocen
7,8 10 1 317400
7,4 48 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

soundtrack

ocenił(a) film na 9

Kupiłam sobie ostatnio muzyczkę do filmu - trudno byłą ją dostać, oczywiście w empiku nie ma co szukać... nawet nie wiadomo, czy wyjdzie na kasetach.

W każdym razie album prezentuje się dosyć ciekawie. Skomponował Hasz Zimmer, po raz piąty tworząc muzykę do filmu Ridleya scotta. Mamy tutaj 15 utworów, bardzo ładnych zresztą. W jedym z nich "J`Attends" śpiewa Lisa Gerrard (pamiętacie o.st.Gladiator?), zresztą mozna to akurat usłyszeć na końcu filmu, przy napisach. Przez muzyczkę przewija się dosyć ładny - nazwijmy to - motyw przewodni, na samym początku fil rytmy i śpiewmu mogliście go usłyszeć.
Sama muzyka jest taka jak w filmie, ale bez obrazu trochę inaczej się słucha. Mamy tu świetną mieszankę miłej dla ucha klasyki (czyli np. ten motyw przewodni), afrykańsko -... (mnie to kojarzy się z muzyką, jaką słyszałam będąc w Turcji) rytmy i śpiew oraz - hmmm, jakby to nazwać - brzmienia współczesne, czyli rytmy i dźwięki oparte na mocnej gitarze elektrycznej. Dziwne się wydaje, prawda?
Ale brzmi bardzo fajnie. Bardzo spodobała mi sie ta płytka, aż momentami trudno uwierzyć, że to ten sam Hans Zimmer (chociaż w Gladiatorze już były nuty afrykańskie, zresztą jak pisało w 'książeczce' płyty, on móiwl, że kontynuował pracę z afrykańskimi dźwiękami).
Dosyć dobry album.
To tak, jakby ktoś się interesował...