PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113008}

Harry Potter i Zakon Feniksa

Harry Potter and the Order of the Phoenix
2007
7,5 335 tys. ocen
7,5 10 1 334707
6,0 55 krytyków
Harry Potter i Zakon Feniksa
powrót do forum filmu Harry Potter i Zakon Feniksa

Czemu w książce nie zostały wymienione? Każda książke czytałam z 20 razy i chyba jestem ślepa albo faktycznie nic nie wspominają o ich urodzinach?

Mermi_2

wspominają. ale o co ci chodzi dokładnie?

ocenił(a) film na 10
matizik

No bo urodziny Harrego są że dostają prezenty, co sie tego dnia dziaje itd.. a o Ronie i Hermionie to może "coś" się pojawiło ale nie tak szczegółowo ;D I w którym tomie wspomianją?! Bo zaczełam od nowa wszystkie czytać z 6 tomów i zaczęłam 3 i nic nie ma.

Mermi_2

w 3 tomie chyba na 65 albo 67 jest ze hermiona ma urodziny we wrzesniu i zobaczcie tez w 6, tam bylo cos ze ron miał w marcu... sama nie wiem... musicie poszukac, ja czytałam kazda po 19,5 i napotkałam cos... :)

oliaa

w VI tomie są opisane urodziny Rona. tylko nie wim dokładnie w jaki dzień je obchodzi. Na pewno w marcu. Te urodziny są opisane bo to jego 17 ur. i w tym dniu zjadł kociołki z eliksirem miłości i został otruty w gabinecie Slughorna.

Pikulinki

Ron ma urodziny 1 marca. Jestem tego pewna. A Hermiona... Napewno w wrześniu. Chyba 19-tego. Natomiast Fred i George obchodzą urodziny 1 kwietnia:)

ocenił(a) film na 10
Araminta_2

1 kwietnia? W sumie mówili, że w kwietniu... To dzień przede mną!!!

Bloo

A Dracon obchodzi chyba 19 czerwca :P A co do urodzin to w szóstym tomie są urodzinki Rona xD

Araminta_2

ja mam urodziny 1 kwietnia:) pewnie mama rona ciagle mu mówie że był zartem :P moja mi tak mówi hehe

Mermi_2

No właśnie... Rowling chyba się zamotała... W 3 tomie Hermiona ma urodziny we wrześniu, a w 6 w pierwszej połowie roku, bo egzamin na teleportacje mogły zdawać te osoby, które mają urodziny do czerwca, a Hermiona przecież zdawała...

ocenił(a) film na 8
Mermi_2

Wspominaja w tym rozdziale co ron rozpakowuje prezenty a harry szuka czegoś w swoim kufrze i wyrzuca z niego czekoladki z eliksirem miłosci które je Ron. Potem Harry go prowadzi do profesora slughorna. NIEMA ZA CO

ocenił(a) film na 5
Czaki92

Hermiona ma urodziny 19 września, znalazłam to na stronie Rowling :-)

Mermi_2

Oczywiście, że wspominają o ich urodzinach. Np. w 6 tomie Ron obchodził je w marcu, co przez przypadek wziął czekoladki HARRY'EGO nafaszerowne eliksirem miłości. To CHYBA każdy powinnien zobaczeć zwłaszcza, że przeczytał ją około 20 razy;

Mermi_2

Ron ma urodziny 1 marca, ale czy faktycznie Hermiona ma we wrześcniu ??? przecież nie mogłaby zdawać teleportacji boby była nawet młodsza od Harry' ego, a mimo tego zdawała wraz z Ronem.

Honey_19

Hermiona jest najstarsza z trójki. Nabór uczniów do Hogwartu wygląda następujaco: wszyscy którzy ukończyli 11 lat do 1 września idą do pierwszej klasy. Czyli Hermiona rocznikowo jest starsza o rok od Harry'ego i Rona, ale ponieważ miała 12 urodziny we wrzesniu gdy była w pierwszej klasie zalicza się do grupy osób które maiały 11 lat przed 1 września. Jest to troszke skąplikowane, bo rózni się od systemu jaki mamy w Polsce dlatego na początku trudno zrozumiec dlaczego Hermiona mając urodziny w wrzesniu mogła zdawac egzamin na teleportację z Ronem, a Harry który urodził się w lecie mósiał poczekac. Ona jest poprostu starsza o rok od chłopców.

Honey_19

dokładnie:)O tym samym pomyślałam...Czyli kiedy Herma ma urodziny?:D

ocenił(a) film na 7
Dzierzba

Hermi ma urodziny 19 września! Ale mnie bardziej interesuje kiedy urodzinki ma Draco... :*:*:*
Wie ktoś?

Mermi_2

A tak a propos to czy ktokolwiek zauważył, że w "HPiKF" pokazują urodziny Harry'ego gdy owiedza go Hagrid. Cała scena ma miejsce z 31 lipca na 1 sierpnia a wiadomo, że Harry ma urodziny 31 lipca. Tylko że nie wiem jak to się stało, że na drugi dzień Harry jedzie do Hogwartu choć powszechnie wiadomo, że szkoła zaczyna się 1 WRZEŚNIA a nie SIERPNIA... Choć może się mylę... To co myle się, czy mam racje?? Powiedzcie

Finding_Neverland

heh faktycznie. przynjamniej w filmie tak bylo. Hagrid przysszedl w urodziny a nast dzien kupili wszytstko i jechal do szkoly. Chyba ze w ksiazce bylo troszke inaczej. musze to sprawdzic:)

kevinxp

Było troszke inaczej :) Harry miał urodziny 31 lipca, po zakupy poszli 1 sierpnia, ale nie od razu przybyli na Kings Cros. Dopiero po miesiącu. A więc się zgadza bo 1 września. W rozdziale Peron nr 9 i 3/4 na początku jest fragment:

"Ostatni miesiąc u Dursleyów był dość ponury..."