PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 363 tys. ocen
7,7 10 1 363053
6,7 63 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

ile zarobi na swiecie hp i dlaczego

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

Wypowiem się jako pierwszy, bo jestem jedną z najlepiej zapoznanych w temacie BO na FW.

pierwszy weekend: 145-150 mln$ w USA (27 mln$ z pokazów północnych) | ok. 250 mln$ poza USA

przychody z USA: 340 mln$
+ z reszty Świata: 750 mln$
= ogólne wyniki: 1,090 mln$

W USA film powinien powalczyć o pierwsze miejsce w tym roku. Jest to finał 10-letniej serii, której ostatnie 4 epizody zarabiały średnio 290-300 mln$. Jednak to finał, w dodatku po raz pierwszy w 3D (droższe ceny biletów). Film także zyskuje na czasie trwania (im krótszy, tym więcej seansów, a to jest najkrótsza część serii). Dlatego obstawiam, że HP7.2 mierzy w trzecie, może nawet drugie otwarcie w historii USA, a końcowy wynik powinien uplasować się w granicach 330-345 mln$ (tylko "Transformers 3" może go pokonać).

Poza USA seria cieszy się gigantyczną popularnością, a 3D najbardziej wpłynęło właśnie na rynek zewnętrzny co świetnie obrazują ostatnie 2 lata i tegoroczne hity. Np. "Piraci z Karaibów 4" jako 3 film w historii przekroczą poza USA granice $800M, przez co HP może nie powrócić na tron rynku zewnętrznego, z którego spadł w 2007 roku ("Zakon Feniksa" wtedy przegrał z "Piratami 3"). Ale jako 5 film w historii powinien przekroczyć 700 milionów i uplasować się na 2 pozycji w tym roku.

Jako ostatni i pierwszy HP powinien przekroczyć miliard i być numerem #1 w tym roku. Sądzę, że może powalczyć o pobicie wyniku "Powrotu Króla" (1,119.1 mln$), ale nie lubię być optymistą. Za to czwarte miejsce w światowym rankingu i pobicie "Skrzyni umarlaka" (1,066.2 mln$) jest jak najbardziej możliwe. Dokładną prognozę odnośnie pierwszego weekendu w Stanach podam w dniu premiery...

ocenił(a) film na 10
Juby_

fajna opinia ale poteromaniaki pójdą 2 razy nawet 3

ocenił(a) film na 7
znajocywszysko12

Właśnie. Dlatego film zarobi dużo kasy. Z resztą i tak byłoby tego dużo, nawet gdyby każdy poszedł tylko raz. Tak ja wspomniał Juby, na filmach 3d zarobią dodatkowo (droższe bilety).
A dlaczego? Bo jest wielu fanów, z których część jak zauważyłeś pójdzie więcej niż raz. Filmy o Harrym nie są jakoś wybitnie skomplikowane, a kto nie lubi rzeczy łatwych, prostych i przyjemnych? Oczywiście ostatnia część może być dobra, na to składa się wiele czynników. Poza tym reklama robi swoje. A saga o Potterze była jednak dobrze reklamowana.
Książki też są dość dochodowe, wielu ludzi lubi fantasy, a Harry Potter jest dość 'lekki'. Nie znaczy to oczywiście, że saga jest kiepska ani jakaś specjalnie prymitywna (moim zdaniem głownie postać Severusa radykalnie podnosi poziom książki). Autorka miała dobry pomysł i dobrze go wykorzystała ;) Napisanie dobrej i wciągającej książki też raczej nie jest prostą sprawą. Na grach też dużo zarobią. Podchodząc do sprawy matematycznie to: dobry pomysł autorki+ reklama = żyła złota ;) (wyciągną z tego jak się da, każdy by tak zrobił)

ocenił(a) film na 10
szepcik

pomysł był super a reklama ( ciekawe ile wydali na reklame )

ocenił(a) film na 8
Juby_

Czyli zgadzamy się, że pierwszy miliard dla HP w końcu zostanie osiągnięty. ; ) Niemniej cieszę się, e ktoś założył ten temat i mam nadzieję, ze będzie on po premierze co najmniej raz na tydzień aktualizowany. ;p

ocenił(a) film na 10
Charism

bedzie autolizowany

ocenił(a) film na 10
znajocywszysko12

co tydzien bede pisal ile kasy zarobił

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

A ja wam będę wtedy pisał (jako wasz specjalista) ile da radę zarobić. ;D

ocenił(a) film na 8
Juby_

I o to mi chodziło. ;D Pisałeś coś o Avatarze? : P

ocenił(a) film na 8
Charism

Owszem, mieliśmy z kolegami aż 4 częściowy wątek o Box Office, który zamknąłem dopiero w tym roku... ;D

ocenił(a) film na 10
Juby_

juby musimy sie zgadać bo widze że jestes dobry w tym ja też ?!

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

No to zapraszam:
http://www.filmweb.pl/user/Mr_MarQx/blog/467896

Razem z kolegami dyskutujemy o BO i typuje co weekend wyniki premier, może dołączysz?

ocenił(a) film na 10
Juby_

oczywiście że.. tak ;)

ocenił(a) film na 8
Juby_

To fajnie., bo śledzilem tamten wątek na bieżąco aż do 3 części. : P

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 7
Juby_

"Wypowiem się jako pierwszy, bo jestem jedną z najlepiej zapoznanych w temacie BO na FW."

Zapomniałeś dodać, że według własnej opinii.

ocenił(a) film na 10
Juby_

Dużo zarobi. :D Niedługo się dowiesz.

ocenił(a) film na 10
znajocywszysko12

A ja myślę że około 1.2miliarda czyli 3 miejsce na BO - Wynik koncowy ^^ . Poczekamy.. zobaczymy..

znajocywszysko12

Wchodzę dziś na stronę multikina na rezerwacje na piątek na godzinę 00:01 i co widzę ? Czyste szaleństwo, w pierwszy dzień dostępnych rezerwacji sale są zapełnione w 2/3. Ten film to będzie numer 1 w tym roku jeśli chodzi o finanse.
Otwarcie w USA 100 - 150 mln $
Całkowity zysk USA - 300 - 350 mln $
Całkowity zysk Cały świat - 1,2 mld $

Są to piękne prognozy, jednak nie boję się w nie uwierzyć. Powodzenia dla tego filmu.

ocenił(a) film na 8
PawelP_7

Moim zdaniem prognozy jak najbardziej realne. Biorąc pod uwagę dodatkowo, że to ostatni Potter i wiele osób pójdzie kilkukrotnie właśnie z tego powodu.... + ceny za 3d.... Będzie dobrze. : )

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

HP będzie wyświetlany w ponad 4200 kopiach (nie ma jeszcze oficjalnej liczby), ale może paść rekord.

Poza tym przed filmem mają pojawić się zwiastuny zimowych hitów tego roku i Teaser do "The Dark Knight Rises", czyli najbardziej oczekiwanego filmu w Ameryce aktualnie. Oj wynik otwarcia może być imponujący...

ocenił(a) film na 10
Juby_

ja myślę że pierszy tyldzień tak 110-150 mln

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

Jaja sobie robisz. Pierwszy tydzień to będzie jakieś 190-200 mln$. 150 to film może zarobić już w pierwszy weekend, a tego nie typuje się na przedziale aż 40 milionów (ja najczęściej precyzuje do 10).

ocenił(a) film na 8
Juby_

150 w pierwszy weekend i tylko 190-200 w tydzień?

ocenił(a) film na 10
znajocywszysko12

sorry ten film w 3 dni zarobil 110 prawie

ocenił(a) film na 6
Juby_

Pottery zawsze dobrze (znakomicie) się otwierały a potem miały duże spadki. Nie mam odwagi prorokować wyniku BO. Dużo będzie zależało od pierwszych recenzji prasy amerykańskiej. A ta dla sagi nie zawsze była najbardziej przychylna. Nie jak dla ekranizacji komiksów... 3D powinien podnieść wynik o 15-20% (pojęcia nie mam jak się kształtują ceny biletów 3D w usa i UK). Ktoś wie?

ocenił(a) film na 8
Irry

$7.86 normalny bilet, a 3D chyba około $2 więcej.

Irry

Boxoffice podaje prognozy dla USA 153 mln w pierwszy iatowego, a 3D znacznie lepiej sprzedaje się w Europie czy Azji, więc śmiem marzyć o 1,2 mld.weekend i 355 w sumie. USA to w przypadku HP ok 30% zysku światowego, a 3D znacznie lepiej sprzedaje się w Europie czy Azji, więc śmiem marzyć o 1,2 mld.

fred1221

Przepraszam za to powyżej, ale pisze z telefonu i samo się to tak wstawić podwójnie. Próbowałem 2 razy poprawić i nic nie dało.

ocenił(a) film na 8
fred1221

1,2 mld w weekend i 355 mln w sumie? :P

Rozumiem, że piszesz z telefonu, ale bez przesady?

Juby_

153 w weekend. 355 w sumie. 1,2 na świecie wg mnie. Lepiej:P

ocenił(a) film na 8
fred1221

Lepiej...

ocenił(a) film na 8
Juby_

Tak z ciekawości - myślisz, ze udzie pójdą na ten film dla teasera TDKR? : P

ocenił(a) film na 8
Charism

W Stanach znanych jest wiele przypadków, że ludzie chodzili na seans dla samego zwiastuna (np. dla Trailera "Ataku Klonów"), więc myślę, że to też będzie miało jakiś wpływ.

Pamiętam jak nic nie zwiastowało super otwarcia dla "Jestem Legendą", ale przed filmem puszczano pierwszy Theatrcal trailer do "The Dark Knight" i w kinach IMAX jego 6 minutowy fragment z napadem na bank przez Jokera.A tu nagle rekord otwarcia-grudnia, który utrzymuje się po dziś dzień (mimo premiery "Avatara")!

ocenił(a) film na 8
Juby_

Krótko - LOL. Ameryka nie przestaje mnir zadziwiać. :D

ocenił(a) film na 10
znajocywszysko12

Ja myślę, że 1.2mld spokojnie, a nawet 1.3mld i trzecie miejsce w światowym box office wszechczasów zaraz za Avatarem i Titaniciem. A dlaczego? 1. część Insygniów zarobiła prawie miliard, podobnie jak poprzednie, a to jest ostatnia część, więc pójdą tłumy, niektórzy pewnie po kilka razy, podobno jest to najlepsza część no i jest w 3D, gdzie bilecik jest średnio 25% droższy od 2D, tym bardziej, że większość kin puszcza tylko w 3D, a jak komuś zależy, to i tak zapłaci za droższy bilet. I myślę, że pobije rekord na nocnych pokazach :)

ocenił(a) film na 9
Dawid92

gdzie widziałeś film, skoro oceniłeś go na 10/10 ?

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

Pierwsza prognoza odnośnie wyniku weekendowego HP7.2 od MTC:

# "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" - WO: 142,0 mln$;

ocenił(a) film na 8
Juby_

Najnowszy artykuł, cotygodniowego "The Weekend Warrior" typuje:

# Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (Warner Bros.) - $138.6 million

ocenił(a) film na 10
Juby_

A ja myślę że dojdzie do 150 :]

ocenił(a) film na 8
Ikaruspl

Oczywiście ich prognozy nic nie przesądzają. Pamiętajmy, że TWW prognozowało dla TDK 125 mln$ a padł rekord!

ocenił(a) film na 6
Juby_

Z całym szacunkiem chłopaki ale BO to próba siłowania się na gusty z przeciętnym amerykańskim widzem. Gościem dla którego nawet polska zawodówka to intelektualne wyzwanie... I cóż z tego że part. 2 przekroczy 1 mld (nie wiem czy uwzględnia się w stosunku do starszych filmów np. inflację, zmiany ceny biletów i 3D).

ocenił(a) film na 8
Irry

1 weekend bedzie 20 mln. i to bedzie najwieksza klapa w historii kina ;].

ocenił(a) film na 8
Irry

A czy tu ktoś twierdzi, że BO ma związek z jakością filmu. P prostu podaje się to jako ciekawostkę (i nie uwzględniamy inflacji i frekwencji w kinach)...

ocenił(a) film na 10
znajocywszysko12

ja mysle ze zajmie 3 miejsce w pieniadzach

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

Dla tych, którzy chcą wiedzieć coś o możliwościach ostatniego HP na starcie w box office garść informacji i statystyk:

USA

#1 - Film wychodzi do kin w 4375 kinach (3 największe otwarcie w historii, 5 ilość kin w trakcie wyświetlania filmu w ogóle).
#2 - Obraz będzie wyświetlany a terenie Ameryki Północnej na 11,000 ekranach (drugi najwyższy wynik w historii).
#3 - HP7.2 w trakcie "pokazów północnych" będzie wyświetlany na ponad 3000 ekranach 3D (czyli szybko pobity zostaje rekord Tf3).
#4 - Film zadebiutuje w rekordowej ilości kin 3D (ponad 3800), oraz rekordowo w 274 kinach IMAX!

Podobno przeliczone zostały zamówione bilety na pokazy o północy i ich wartość już teraz wynosi - 32 mln$!!! Aktualna tabela największych wpływów "północnych":

$30,0 - "Eclipse"
$26,3 - "New Moon"
$24,0 - "Deathly Hallows: Part1"
$22,2 - "Half-Blood Prince"
$18,5 - "The Dark Knight"
$16,9 - "Revenge of the Sith"
$16,6 - "Revenge of the Fallen"

Jak widać Potter ma ogromne szanse na pobicie swojego pierwszego kasowego rekordu już za kilka godzin. Warto zauważyć też, że zajmujące dwa pierwsze miejsca, dwie części "Zmierzchu" są także liderami w pojedynczym dniu otwarcia i wyświetlania:

$72,7 - "New Moon"
$68,5 - "Eclipse"
$67,2 - "The Dark Knight"

Tak więc duże szanse są również na pobicie TRZECH kolejnych rekordów, przez "Insygnia Śmierci II" - pojedynczego dnia wyświetlania, dnia otwarcia, oraz najbardziej dochodowego piątku. Poprzedni Potter jako piąty film w historii przekroczył w ciągu 1 dnia granicę $60M (dokładnie zarobił 61,7 mln$), przy mniejszej ilości kopii, bez 3D (tańsze ceny biletów) i będąc dłuższym filmem (a im dłuższy film, tym mniej pokazów w ciągu dnia = mniejsze możliwości szybkiego zarobku).

Poprzedni film serii w trakcie 3-dniowego otwarcia zarobił 125 mln$ (6 wynik w historii). Aktualnie przewidywany wynik dla ostatniego Pottera to 136-147 mln$, lecz nikt nie wyklucza pobicia rekordu "Mrocznego Rycerza" (ale tu potrzeba małych spadku w kolejnych dniach wyświetlania, a seria HP się nimi raczej nie charakteryzuje). Obecnie tak przedstawiają się największe otwarcia w USA:

$158,4 - "The Dark Knight"
$151,1 - "Spider-Man 3"
$142,8 - "New Moon"
$135,6 - "Dead Man's Chest"

Jak widać finał Harry'ego Pottera, nawet bez rekordu może spokojnie powalczyć o miejsce na podium, a przy obecnych recenzjach i ocenach (te są bardzo pozytywne, Hp7.2 jest oceniany jako najlepszy film z serii) finalny wynik może być najwyższym rezultatem w tym roku ("Transformers 3" walczy o 360-370 mln$, więc trudno będzie to pobić, ale nie jest to niemożliwe). Przynajmniej ja to tak prognozuje, w internecie można znaleźć wiele innych prognoz, które zamykają się w przedziale 320-420 mln$!

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

ŚWIAT

Poza USA seria HP charakteryzuje się fenomenalnymi wynikami otwarcia, oraz ogólnymi wpływami. Do maja tego roku największym otwarciem na świecie cieszył się "Książę Półkrwi", a kolejna część serii nie była dużo gorsza:

$260,4 - "On Stranger Tides"
$236,0 - "Half-Blood Prince"
$230,5 - "Spider-Man 3"
$219,8 - "Transformers 3"
$216,0 - "At World's End"
$205,0 - "Deathly Hallows 1"

Biorąc pod uwagę fakt, że film debiutuje na nie mal wszelkich rynkach jednocześnie 15 lipca (tylko premiera w Chinach jest opóźniona do 4 sierpnia), rosnące ceny biletów, to że film jest finałem 10-letniej serii (jednej z najbardziej dochodowych) i po raz pierwszy w 3D, przewiduje się pobicie rekordu otwarcia! Osobiście dodam, że bieżący rekord pobity 2 miesiące temu jest fenomenalny, więc nawet jeśli HP7.2 go nie pobije to i tak spokojnie powinien wywalczyć drugą pozycję!

Do tej pory poza USA tylko 16 filmów przekroczyło granicę $600M. Warto dodać, że aż sześć z nich to filmy o Harrym Potterze:

"Kamień Filozoficzny" - 657,2 mln$ (#1 rezultat roku, #2 rezultat w historii kina po zejściu z ekranów)
"Komnata Tajemnic" - 616,7 mln$ (#1 rezultat roku, #3 rezultat po zejściu z ekranów)
"Więzień Azkabanu" - 546,1 mln$ (#1 rezultat roku, #8 rezultat po zejściu z ekranów)
"Czara Ognia" - 605,9 mln$ (#1 rezultat roku, #5 rezultat po zejściu z ekranów)
"Zakon Feniksa" - 646,2 mln$ (#2 rezultat roku, #5 rezultat po zejściu z ekranów)
"Książę Półkrwi" - 632,0 mln$ (#3 rezultat roku, #8 rezultat po zejściu z ekranów)
"Insygnia Śmierci I" - 660 mln $ (#2 rezultat roku, #6 rezultat po zejściu z ekranów)

Jak widać tylko trzeci film serii nie przekroczył $600M. Ale finał na pewno nie podzieli jego losu. Przewiduje się, że ostatni Potter powinien przekroczyć z łatwością $700M. Sam przyznam, że prognozuje końcowy wynik filmu w granicach 760-780 milionów. Jednak film może powalczyć o jeszcze więcej.

Bowiem "Zakon Feniksa" był pierwszym filmem serii, który nie wywalczył #1 miejsca w rocznym podsumowaniu, przegrywając minimalnie z "Piratami z Karaibów 3". Od tamtej pory nie był liderem i wiele osób liczy na to, że finał powróci na tron. To jednak wydaje się bardzo trudne, bo w tym roku wygrać może kolejna cześć "Piratów", która poza USA wkrótce przekroczy granicę 800 milionów. Zapowiada się więc niezwykle ciekawy, "pieniężny" pojedynek...

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

OGÓLNIE

Do tej pory największe ogólnoświatowe otwarcie należy do "Księcia Półkrwi" i wynosi imponujące 394 mln$. Film jednak zarabiał już od środy, więc nikogo nie dziwi, że przez 2 lata rekord nie został pobity. Jednak ostatni Potter staje przed niezwykłą szansą. Jeśli uda mu się pobić rekord poza USA (czyli 260 mln$), a na rynku wewnętrznym będzie miał otwarcie przynajmniej 135 mln$ film nie tylko pobije rekord ogólnoświatowego otwarcia, ale także jako pierwszy film w historii może przekroczyć w trakcie jednego weekendu 400 mln$!

Jak się sprawy mają w przewidywaniach końcowych. HP7.2 w USA spokojnie powinien pokonać wszystkie poprzednie części co dałoby mu #2 miejsce w tym roku na rynku wewnętrznym. Na rynku zewnętrznym zaś wygląda na to, że film nie ma żadnego rywala do walki o drugie miejsce, a sam pretenduje do bycia liderem w walce z Kapitanem Jackiem Sparrowem.

Ale nawet jeśli film nie będzie numerem #1 w USA, ani na świecie sadzę, że będziemy mieli podobną sytuacje do tej z 2002 roku, kiedy to najbardziej dochodowym filmem roku były "Dwie Wieże", czyli numer #2 na obu rynkach! A zatem ile jest w stanie zarobić kinowy ostatni Potter?

4 z 7 poprzednich filmów zarabiało ponad 900 mln$. Jako, że to finał serii, z największą reklamą i w 3D z łatwością powinien pobić wyniki poprzedników, a nawet po raz pierwszy przekroczyć miliard dolarów. W tym roku przekroczy go jeszcze prawdopodobnie "Transformers 3" i już ma go czwarta część "Piratów". Jednak są to za słabe wyniki, aby konturować z Potterem. Tf3 jeśli przekroczy miliard, to tylko o kilka/ kilkanaście milionów, a "Piraci" zakończą swój kinowy żywot w granicach 1,050.0 mln$. HP7.2 walczy o 4, a może nawet 3 miejsce wśród najbardziej dochodowy filmów:

$2,78 mld$ - "Avatar"
$1,84 mld$ - "Titanic"
$1,12 mld$ - "Powrót Króla"
$1,07 mld$ - "Skrzynia umarlaka"

Jestem w tej sprawie optymistą i spodziewam się pobicia wyniku "Władcy Pierścieni". Ale jak sobie Potter poradzi w kinach przekonamy się wkrótce...

ocenił(a) film na 8
znajocywszysko12

43,5 mln$ z pokazów o północy w USA, czyli nowy giga rekord!!!

Poza USA też kapitalne rezultaty!

ocenił(a) film na 8
Juby_

Podobno w piątek film zarobił około 95 milionów $! Jest to nie tylko miażdżący rekord pierwszego dnia, ale także grubo ponad 50% aktualnego rekordy 3-dniowego otwarcia. Tak więc szykujcie się na kolejne 2 rekordy (najbardziej dochodowej soboty i pierwszego weekendu wyświetlania)!