Pamiętacie jakieś w książce? Pamiętam, że było coś o polskim szukającym i Hagrid wędrował przez Polskę ;) Jak to było dokładnie?
Teraz dokładnie nie pamiętam, ale wiem na pewno, że ktoś mówił coś Quddichu - że jakiś gracz został na boisku z najlepszym polskim szukającym, tylko, cholender nie mogę sobie przypomnieć nazwiska:)
PS. Czara Ognia, Mistrzostwa Świata, przewija się zagadnienie ,,zwód Wrońskiego" - czyżby również nasz rodak?:)
Wiesz, myślę, że to nie tłumaczenie tylko autorka celowo podała międzynarodowe znawiska i nazwy. Podejrzewam, że ten cały Wroński był w orginale, co najwyżej pisany przez ,,n", nie przez ,,ń":)
Chciała po prostu rozbudować świat Pottera ;) Można tak myśleć. Ja pamiętam, że Hagrid podróżując chyba do olbrzymów, mówił coś, że przeszedł przez Polskę... I było coś o polskim szukającym ;)
Już wiem, już wiem!
Szukając olbrzymów Hagrid razem z Madame Maxime, na polskiej granicy natknął się na parę zbzikowanych troli, i jeszcze to: że Barry Ryan, bramkarz drużymi Irladnii znalazł się sam na sam z najlepszym polskim ścigającym, Władysławem Zamojskim:)
Ależ nie ma za co:) Akurat jestem przy czytaniu piątej części, więc na to trafiłam:)
Łeee.... czytałeś/ łaś:) Quidditch Przez Wieki?! Gdzie, jak, kiedy?! XD Jakie to było?:)
PrzeglądałAm (a na końcu nicka?) parę lat temu, ściągnęłam z Internetu :X Nic już nie pamiętam, ale można tą drużynę zobaczyć chociażby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Quidditch#Dru.C5.BCyny_quidditcha
:)
Z tego co wiem to ostatnio w Tesco sprzedawali po 0.99 zł, razem z "Fantastyczne zwierzęta i jak je odnaleźć" (po tej samej cenie) -.-
Z tego co wiem, te książki były sprzedawane w Empiku po 4,99 zł , bo to były książki napisane charytatywnie, podobnie jak "Baśnie Barda Beedle'a" , które w tym momencie są sprzedawane na aukcjach nawet po ponad 100 zł.
Z czystej ciekawości weszłam na allegro i faktycznie, niektórzy sprzedają tę książkę po 99 zł :O
I pomyśleć, że sama posiadam taki okaz... ;D
Lol Baśnie Barda Beadla za 99 złotych a ja mam dwie wersje angielską i polską i w sumie wydałem na nie razem z 60 - 70 zł
a i posiadam jeszcze Tezarurus Harry Potter 1 - 7, quidditch przez wieki, niebezpieczne zwierzęta i jak je poznać, Jak powstał Harry Potter, wywiad z J.K. Rowling, oraz oczywiście wszystkie książki sagi, w tym insygnia po polsku i po angielsku.
Jak ktoś by chciał którąś z tych książek, a nie ma jej nigdzie w internecie, mogę przeskanować i przesłać na maila w formacie PDF, jak coś pisać.
Mi byś mógł/mogła :) przesłać niebezpieczne zwierzęta? Nigdzie nie mogę ich dostać, niestety:/
A powiedz, skąd masz te książki po polsku? Ja szukałam po Empikach i nic! Albo nie ma wcale, albo ,,produkt jest niedostępny". Chodziłoby mi szczególnie o ,, Baśnie":)
Jak powstawał Harry Potter kupiłem razem z Komnatą Tajemnic, chyba w 2001/2002 roku.
Tezarus kupiłem we wakacje 2007 albo 2008, w małej księgarni w Ustroniu Zdrój.
Quidditch przez wieki oraz fantastyczne zwierzęta zdobyłem w chyba 2006 roku, w realu w krakowie.
Co do Baśni to nie mam zielonego pojęcia, gdyż tę książke nie kupiłem ja, ale moja babcia po czym mi przesłała (od 2008 roku mieszkam w Szwecji).
zajrzyj tutaj:
http://allegro.pl/basnie-barda-beedle-a-j-k-rowling-nowa-kd-i2164445843.html
http://allegro.pl/j-k-rowling-jak-powstal-harry-potter-i2081465112.html
AAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!! A JA NIC O TYM NIE WIEDZIAŁAM!!! Za co to?! :(
Nie, no a pomijając mój ból wewnątrzny, który roździera mnie na wskroś, to jakie są te książki? Fajne?:)
Jak będziesz w pobliżu to sprawdź, może jeszcze będzie ;P
Czy fajne? Mnie się podobały, ale co kto woli. Jest tam zawartych dużo dodatkowych informacji o świecie HP.
A jeśli jesteś fanką to te książki obowiązkowo powinny znajdować się w Twoim pokoju :D
Wydaję mi się, że kiedyś był wymieniony Mińsk (chodziło chyba o tą miejscowość w mazowieckim) jako stolica polskich czarodziejów, ale mogło też chodzić o coś innego, pewna nie jestem :) wiem, że coś w każdym razie o Mińsku było, ale nie wiem w jakim kontekście.