PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=396969}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
2010
7,5 331 tys. ocen
7,5 10 1 330847
6,5 54 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I

Różdżki

ocenił(a) film na 6

Dzisiaj zastanawiałam się nad kwestią dot. różdżek. Voldemort umarł pierwszy raz, próbując zabić Harry'ego w Dolinie Godryka. Zaklęcie odbiło się od dziecka, ponieważ chroniło je zaklęcie matki. Kiedy Voldemort próbuje zabić Harry'ego na cmentarzu w rodzinnej wiosce Toma Riddle'a starszego, różdżki łączą się i dochodzi do priori incantantem, co potem jest wyjaśnione obecnością bliźniaczych rdzeni. Ponownie dzieje się podczas pościgu przeniesienia siedmiu Potterów, mimo że Voldemort nie posługuje się swoją różdżką. I tu pojawia się zgrzyt:

Skoro Harry'ego ciągle bronił rdzeń feniksa, to z jakiej paki Voldemortowi udaje się go w końcu uśmiercić w Zakazanym Lesie? Pomijam fakt, że dokonał tego Czarną Różdżką, której panem był już Potter. Czemu tu różdżka użyła poprawnie zaklęcia, a w ostatecznym pojedynku odbiła je od Pottera i skierowała promień na Voldemorta. Chodziło o to, że różdżka z piórem feniksa była zniszczona?Czarna Różdżka pragnęła samobójstwa Voldemorta, w końcu zniszczył tym samym część swojej duszy. Jeśli byłaby to prawda, to czemu Harry'ego nie zabił już wcześniej, przecież mógł.

Zauważcie, że w pościgu siedmiu Potterów Harry nie bronił się przed Voldemortem, różdżka sama zareagowała. To, że Harry poszedł na śmierć do lasu bezbronny, bez różdżki, sam, miało wpływ, że stało się to, co się stało? Po prostu Harry chciał umrzeć? To by było trochę zbyt banalne.

ocenił(a) film na 8
tolerancja91

Wydaje mi się, że problem tkwił nie tylko w bliźniaczych rdzeniach, ale także w tym, że Harry nosił w sobie cząstkę duszy Voldemorta i to raczej ona tym wszystkim sterowała. Także to, że Harry pozwolił się zabić miało znaczenie. We wspomnieniach Snape'a jest taki moment gdzie Dumbledore wszystko wyjaśnia. Nie chciałabym namieszać, dlatego odsyłam do książki ;) Może jeśli znowu przeanalizujesz ten fragment w końcu do tego dojdziesz ;)

ocenił(a) film na 6
katniss_

Właśnie problem w tym, że zostawiłam książki w domu i nie mam jak tego sprawdzić. Pójdę może do Empiku przeczytać dokładnie. Może najważniejsze było to, aby Harry uświadomił sobie, że nosi w sobie cząstkę duszy Voldemorta i żeby naprawdę poczuł, że chce umrzeć. No nie wiem już sama.

ocenił(a) film na 10
tolerancja91

Wow hold your horses baby....

Tak naprawdę nie tylko rdzenie chroniły Harrego, jak mówi Dumbledorre w rozdziale King's Cross połączenie Harrego i Voldemorta jest najgłębszym jakie uzyskano pomiędzy dwoma czarodziejami - nie dość, że połączyła ich część duszy Voldiego uwięziona w Harrym, to jeszcze użycie krwi Harrego podczas Powrotu Czarnego Pana wzmocniła więź.

Co do braku obrony w Zakazanym Lesie i nieświadomej obrony w pościgu za 7 Potterami - w pierwszym przypadku Harry chciał umrzeć (bo wiedział, że w ten sposób zniszczy jednego horkruksa - samego siebie) a w drugim, nieśpieszno było mu do śmierci i była w nim chęć walki.