Czy znacie jakies książki które mogą aż tak wciągnąć jak seria o Harry Potterze? Tylko żeby nie były to jakies książki dla dzieci typu Opowieści z Narni itp. Chodzi mi o cos o podobnym klimacie co nieprawdopodobnie wciąga. Macie może jakies propozycje ?
Mi na myśl przyszedł cykl Miecz Prawdy Terry'ego Goodkinda. Przeczytałam dopiero pierwszą część, ale bardzo mi się spodobała. Książka o magii, ale nie przypomina Pottera.
Miecz Prawdy jest całkiem inny od cyklu Harry'ego. To jest już typowe, niesamowicie klimatyczne fantasy. Polecam. No i Mord-Sith wymiatają. XD
a to przypadkiem nie bardziej dziecinne od Narnii?
całkowicie nie przypominającego Harrego, ale bardzo wciągające są książki Harlana Cobena z serii z Myronem Bolitarem.
"Gildia Magów", "Uczennica maga", "Misja Ambasadora", "Era Pięciorga" - Trudi Canavan
"Trylogia Nocnego Anioła" - Brent Weeks
"Tunele" Roderick Gordon, Brian Williams
"Malowany Człowiek" - Peter V. Brett
"Wojny Świata Wynurzonego" "Kroniki Świata Wynurzonego" - Licia Troisi
"Zwiadowcy" - John Flanagan
"Artemis Fowl" - Eoin Colfer
"Percy Jackson" - Rick Riordan
"Mroczna Wieża"- Stephen King
"Dziedzictwo" (Eragon) - Christopher Paolini
"Mroczne Materie" - Philip Pullman
"Władca Pierścieni", "Hobbit", "Silmarillion", "Dzieci Hurina" - Tolkien
"Sługa Boży" (itd.) - Jacek Piekara
"Szmaragdowi Rycerze" - Anne Robillard
"Mapa Trzech Mędrców" - James Rollins
"Sekretna Szkatuła" - Martin Langfield
"Bohaterowie Umierają" - Stover Matthew Woodring (tego jeszcze nie przeczytałem)
"Zwiadowcy" mnie interesują. Przeczytałem w necie o tej pozycji troche i mnie zaciekawiła. Czytał kotś ? Opłaca się sięnąć po tą książke??
Nie chodzi o coś takiego co do złudzenia by książki o Harrym przypominało tylko cos co was oczarowało jak seria o potterze :) Coś od czego trudno się oderwać :)
Ja proponuje sagę o Wiedźminie. Najpierw przeczytaj 2 tomy opowiadań a potem 5 ksiąg sagi. Mnie wciągnęło na maksa :)
Miecz przeznaczenia i Ostatnie Życzenie już czytałem a teraz tak własnie myśle nad przeczytaniem sagi :)
Z "polskiej fantastyki" polecam ci:
" Pan Lodowego Ogrodu" J.Grzędowicz
"Achaja" A. Ziemiański
"Kłamca" J.Ćwiek
Co się tyczy poprzednich postów to naprawdę niesamowicie wciąga Malowany Człowiek :) a żeby nieprzeczytac wiedźmina to już zbrodnia :)
Kilka ciekawych propozycji padło ;P Teraz tylko wziąć sie za czytanie czegoś i zapomnienie o harrym :P
jak dla mnie Zwiadowcy okazali się trochę nudni i niezbyt zachwycający. zależy co kto lubi, mnie nie wciągnęło i nie polecam nawet jako książkę na "gdy nie ma się co czytać".
Ja polecam jeszcze sage "Pieśn lodu i ognia" napisana przez George R.R Martina, cykl składa się jak do tej pory z (gdyż autor wciąż pisze)
Tom 1 : Gra o tron
Tom 2: Starcie królów
Tom 3: (są to fizycznie dwie książki) Nawałnica mieczy (krew i lód, stal i śnieg)
Tom 4: (również dwie książki) Uczta dla wron (pod tytułów nie pamiętam:P)
'Mroczna Wieża' Kinga. Inne niz Harry Potter. Duzo bardziej 'dorosle', i wciaga niesamowicie. Tylko, ze zeby lepiej sie czytalo, wypadalo by znac cos innego tego autora. Lepiej tak sie czyta, choc niezbedne to nie jest :D
"Mroczna Wieża" twórczości Stephen'a King'a. Bardzo Ci polecam tą książkę.
Obecnie czytam "Stukostrachy" tego samego Autora i jestem szczerze i mocno zachwycona!
Tylko że powieśći Kinga to głownie horrory a ja poszukuje czegos bardziej fantasy :P
"Tunele" , "Zaklinacz cieni" , "Morze trolli".
Ja serie HP przeczytałem 7 razy, i jak na razie mi starczy, potem przeczytałem wyżej wymienione książki i bardzo mnie wciągnęły, niedługo mam zamiar zabrać się za drugą część "Tuneli" a potem kontynuacje "Zaklinacza cieni", "Morze trolli" ta książka wciągnęła mnie tak samo jak HP, ma kontynuacje "Dziki ogień" którą już przeczytałem dawno i mam nadzieje że w Polsce ukaże się część trzecia.
ufff, może ta ostatnia opuchlizna zejdzie mi cała, już wstyd było się tłumaczyć, że piąty raz uderzyłem się o futrynę :F
Ktoś tu już wspominał Wiedzmina. Tak więc popieram, naprawdę świetna seria. Mogę polecić także takie pozycje jak "Czarnoksiężnik z Archipelagu" oraz "Kometa nad Doliną Muminków" :p
ja polecam trylogię " Dary Anioła", opowiadao o nocnych łowcach...
tutaj jeden cytat"Był sobie kiedyś chłopiec. Kiedy chłopiec miał sześć lat, ojciec dał mu sokoła do polowań. „Sokoły to drapieżniki, zabijają inne ptaki”. [...] Sokół nie lubił chłopca, chłopiec nie lubił sokoła. Jego ostry dziób przyprawiał go o niepokój, a jasne oczy wciąż go obserwowały. Gdy tylko chłopiec się doń zbliżał, ptak atakował go dziobem i pazurami. Przez wiele tygodni jego nadgarstki i ręce wciąż krwawiły. [...] Oswojenie go było prawie niemożliwe. Ale chłopiec próbował, bo [...] chciał zadowolić ojca. Przebywał z sokołem cały czas [...] wciąż do niego mówiąc albo nawet grając muzykę. [...]Powinien trzymać go w ciemności, ale [...] siadał tam, gdzie ptak mógł go widzieć, dotykał go i głaskał po skrzydłach, żeby zdobyć jego zaufanie. Karmił go z reki, ale z początku ptak nie chciał jeść. Później jadł tak łapczywie, że kaleczył mu dziobem dłonie. Ale chłopiec był zadowolony, bo zrobili postępy. Chodziło mu o to, żeby ptak dobrze go poznał, nawet jeśli ranił go do krwi. Chłopiec zaczął dostrzegać, że sokół jest piękny, że jego smukłe skrzydła są stworzone do szybkiego lotu, że jest silny i szybki, dziki i łagodny. [...] Gdy nauczył się krążyć i wracać na jego nadgarstek, chłopiec omal nie krzyczał z radości. Czasami ptak wskakiwał mu na ramię i wsadzał dziób w jego włosy. Chłopiec wiedział, ze nie jest tylko oswojony, ale i doskonale wytrenowany, poszedł do ojca i pokazał mu, czego dokonał. Spodziewał się pochwały, ale ojciec wziął ptaka, teraz oswojonego i ufnego, i skręcił mu kark. „Mówiłem ci, że masz uczynić go posłusznym [...]A ty nauczyłeś go kochać. Sokoły nie mają być kochanymi, domowymi pupilami. Są dzikie, gwałtowne i okrutne. Ten ptak nie został wytresowany, tylko złamany”. [...] Chłopiec [...] nigdy nie zapomniał tego, czego się nauczył: że kochać to niszczyć i że być kochanym to znaczy zostać zniszczonym."
Encyklopedia PWN w 20 tomach - mocne, dość dużo bohaterów i można się z początku pogubić, ale później jest już coraz lepiej.
Popieram i polecam ;) wciagajace na pewno, sporo akcji, no i swietny humor.
Dary Anioła wymiatają xDD
trylogia o atramentowym śiwcie "atramentowe serce", "atramentowa krew" i "atramentowa śmierć" cornelii funke a także inne książki tej autorki
a czy ktoś jeszcze kojarzy "Kroniki Diuny"?? Świetne rysunki Siudmaka, olbrzymie uniwersum i historia. Dla lubiących filozofię. Cała seria jest nią przesiąknięta, przez co trochę trudniejsza w odbiorze. Polecam.
polecam rowniez Wojne Swiatow Raymonda E. Feista
1Adept magii
2Mistrz magii
3 Srebrzysty cierń
4 Mrok w Sethanon
oraz dalsze czesci
Ksiąze krwi
Królewski bukanier
oraz dasze perypetie bohaterow w sadze o wojnie z wężowym ludem w skład wchodza nastepujace tomy
1 Cień królowej mroku
2 Książe kupców
3 Furia króla demonów
4 Odpryski strzaskanej korony
oraz Konklae cieni
1 Szpon srebrnego jastrzębia
2 Król lisów
3 Powrót wygnańca
polecam te pozycje oczywiscie niektóre pozycje sa niedostepne na polskim rynku wiec trzeba trochę pogłuwkowac za tymi pozycjami ale Milamber i Valheru wymiataja
felix net i nika jest fajne , podoba mi sie styl pisania autora. Jak by coś bardziej do wgłębienia się to władca pierścieni. ;) serio wciąga.
ja polecam Władcę Pierścieni <3 czyta się ciężej niż HP ale naprawdę naprawdę naaprawdę warto, coś niesamowitego! Ja zeczęłam czytać jak miałam jakieś 11 lat niestety wtedy poległam ale już jako 15 latka skończyłam i chętnie powracam czy do ksiązki czy do filmu. No ale to to już trzeba lubić naprawdę. ;)