A nie jest przypisany do Starej Republiki? O ile dobrze kojarzę, ta jest w rękach EA... Nie wiem, czy przez to wciąż, razem z np. Revanem nie jest w kanonie.
A widzisz mój błąd, myślałem, że Kotory były częścią EU. Wiem, że robił je BioWare, ale przecież pod szyldem LucasArts. Ale mimo to, chyba nadal nie jest skoro wyrzucili wszystko poza filmami i serialem. Nie wiem za to jak jest z książkowymi wersjami poszczególnych części, bo jeżeli wchodziłyby do kanonu to np. Darth Bane byłby kanoniczny (była o nim wzmianka w książkowym Mrocznym Widmie).
Według mnie, wszystko, co było przed Mrocznym Widmem (wg chronologii) powinno zostać. Jak chcieli coś zmieniać, żeby dodać nowe filmy, to powinni tylko usunąć to, co było po Powrocie Jedi.
Zgadzam się. Trzeba przyznać, że kotory i powiedzmy seria o Darth'cie Bane'nie miały i dobry klimat i dobrze wpasowywały się w całą historię (powstanie Zakonu Lordów etc.).
Darth Bane jest kanoniczny bo wystąpił w sezonie Clone Wars. Jednak wygląd był zupełnie inny niż w książce