PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051719}
6,4 753  oceny
6,4 10 1 753
5,9 8 krytyków
Grzyby
powrót do forum filmu Grzyby

Sam film mimo liniowej fabuły zawiera według mnie kilka ciekawych szczegółów :

Przede wszystkim 9 części (zacieśniający się krąg obławy) jest niczym 9 kręgów piekielnych Dantego.

1. Babcia częstuje poziomkami i jagodami = może być to alegoria do dwóch totalitaryzmów (komunizm i faszyzm).

2. Alegoria Żydów jako grzybów pojawiła się już w przedwojennej książce Der Giftpilz (pol. Trujący Grzyb).

3. Mąż babci mógł zginąć w Kampanii Wrześniowej, albo sam mógł być Żydem ? Dziwna rana na nodze babci to też zagadka - czyżby sąsiedzi "podziękowali" jej za wcześniejsze ukrywanie Żydów ?

4. Scena w domniemanym "domu" babci - ("tu mógł być mój dom") = czyżby planowani wybudować tu dom z dala od innych "dobrych" ludzi ??

5. Grzyb "gołąbek" jako symbol dobra i pokoju, a muchomor jako symbol zła.

6. W Będzinie była silna społeczność żydowska - stąd młody mógł być synem zamożnego mieszkańca. Tylko czy człowiek przebywający w obozie koncentracyjnym dbałby o czyste paznokcie ? Tu raczej chodziło o posiadanie "broni".

7. Czerwone nitki na krzewach - symbol zapowiadający krew i męczeństwo.

8. Alegorie czegoś co "udaje dobre, a jest złe" - grzyb borowik szatański oraz wilcze jagody.

9. Czy częste wychodzenie chłopaka "za potrzebą" to bardziej próba obserwacji pogoni czy może opatrywanie rany ?

10. Wspomnienie o grze "ciuciubabka" to też symbol gdzie łapiący nie wie gdzie kto jest i kto jest kim ...

11. "Bezduch" - jako koniec świata babci. W pewnym sensie koniec filmu to też jakby powtórzony "bezduch" ....

Czy ktoś też tak to skojarzył ??!

ocenił(a) film na 5
Alter_Ego_Kaluzynskiego

Co do kręgów piekielnych Dantego - byłem na spotkaniu z reżyserem i aktorami w ramach WFF, reżyser podkreślił wtedy, że to ile jest kręgów (te plansze przed każdym rozdziałem) ma znaczenie i jeden z widzów skojarzył to z dziewięcioma kręgami piekła Dantego, reżyser pogratulował mu i potwierdził tą tezę (widz dostał potem chyba nawet festiwalowe skarpetki xd).

Co do reszty to ciekawe  zauważenia, nie ze wszystkimi się zgadzam (niektóre są dla mnie naciągane), ale każdy odbiera filmy w swój indywidualny sposób.