PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=219933}
7,1 180 tys. ocen
7,1 10 1 180442
7,1 51 krytyków
Grindhouse: Death Proof
powrót do forum filmu Grindhouse: Death Proof

Samochód Kaskadera Mike'a

użytkownik usunięty

Czy samochód, jakim jeździ Stunt Mike to Chevrolet?

ocenił(a) film na 10

w pierwszej części jeździł Chevrolet Nova SS 1970, w drugiej części Dodge Charger R\T z 1969 (samochód legenda)..
laski w drugiej części mają Forda Mustanga 3generacja '71-'73, a później przesiadają się do Dodge Challenger R/T 1generacja '70-'74 (też amerykańska legenda)..

z takich jeszcze charakterystycznych autek z tamtych lat to
- Chevrolet Camaro 1gen '67-'69 i 2 gen '70-'81
- Pontiac Firebird 2gen '70-'81
- Chevrolet Corvette C3
- Shelby Mustang GT500 , fastback 2generacja '68-'69 i 3generacja '69-'70
- Plymouth Barracuda 3generacja '70-'74
- Ford Torino - najładniejsze modele 69, 70, 71, 72, 73 co roku wychodził nowy model :) jakie czasy wtedy były
- Chevrolet Chevelle SS 68 -'72
- AMC Javelin
- Buick GSX
oraz Pontiac GTO
te były najbardziej popularne i tworzą ligę American Muscle Car
warto też wspomnieć o Shelby Cobra 427 .. piękny roadster, bardzo mocny, szybki o piekielnym przyspieszeniu .. a ryk pracującego silnika przyprawia o szybsze bicie serca... miałem okazje się przejechać repliką, i teraz wiem co to miłość do samochodu..

użytkownik usunięty
oneadder

Widzę, że sporo Wiesz na temat kultowych amerykańskich samochodów. Interesujesz się tylko takimi typami samochodów, czy wogóle motoryzacją? Dzięki za (wyczerpującą) odpowiedź:)

ocenił(a) film na 10

Powiedzmy że jeden z dwóch kierunków studiów zawiera w sobie trochę mechaniki więc motoryzacja nie jest mi obca.. Zresztą istnieją takie samce co się na samochodach nie znają.. Chyba nie ;) a ja do tego lubię szybko pojeździć :)
Chyba nie ma takiej osoby która słysząc jak pracuje HEMI V8 7,2L z pojedynczym sześciogardzielowym gaźnikiem (nawet nie wiedząc co to jest) nie odwróciła by głowy.. Auta z tamtych czasów miały duszę, projektowane były przez artystów i dopieszczane w najmniejszych szczegółach..
dzisiaj auta ogólnodostępne nie mają tej duszy, robią je rzeźnicy na masową skalę dla kasy (uchroniła się tylko Pininfarina).. Nie mówię tu o supercarach, bo to inna bajka..
dlatego tamte wozy były, są i będą legendami..

użytkownik usunięty
oneadder

Lata 60-te i 70-te w USA były chyba najlepszym okresem jeśli chodzi o produkcję samochodów. Samochody tego typu widuję raczej tylko na zdjęciach (lub w filmach). Nie wiem, jak brzmią w rzeczywistości, ale bardzo przyjemnie się na nie patrzy. Zapewne są (szczególnie po przerobieniach) szybkie, często o wysokich wartościach przyspieszenia. Przyczepność pewnie nie jest ich najlepszą stroną, ale w zwykłej jeździe to raczej nie przeszkadza (tymbardziej, że jestem kobietą i ściganie się raczej mnie nie interesuje).

Z Twojej listy, najbardziej znany mi jest oczywiście Ford Mustang, a także Dodge Challenger, Chevy Chevelle i Pontiac. Z resztą pewnie lepiej się zapoznam:)

ocenił(a) film na 8
oneadder

Zgodzę się z kolega z prawie wszystkim. nie wszyscy znają się na samochodach. ja nie ;). a czemu? No właśnie dla tego, że dzisiejsze samochody są takie same i tak samo paskudne.

ocenił(a) film na 9
oneadder

Jednakowoż moim ulubionym, a nie wymienionym wyżej, jest Plymouth Roadrunner z 1971.Tez jestem po tej samej "stronie mocy".Od dłuższego czasu w mojej głowie kiełkuje pomysł na zrobienie tzw klona...możne kiedyś.Nowe auta zupełnie mnie nie interesują z w/w względów.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
oneadder

Charger 426 HEMI R/T z 1969 to mój ulubiony. oneadder zapomniałeś jeszcze Pontiaca Tempest Shelby Super Snake, Dodge Demon, Plymouth Roadrunner , Plymouth GTX, Superbird, Daytona, i jeszcze Thunderbird oraz Cougar od Forda.

ocenił(a) film na 5

Mnie najbardziej zawsze śmieszy ile te filmowe samochody wytrzymują. W rzeczywistości walniesz w byle co i już postój.

ocenił(a) film na 8
andre_

Dzisiejszym plastikowym gratem to może tak, ale prawie 2 tonowym 500 konnym cackiem masz szanse. P.S. mnie bardziej ciekawi ile przy polskich cenach paliwa byś za samą jazdę taką furą zabulił ?

ocenił(a) film na 10
PSYCHOPATA

tankujesz do pełna:P jedna przejażdżka po mieście ... i znow tankujesz do pełna:P mnie ciekawi jaką pojemność ma baka:P pewnie z 120 l? nie wiem nie znam się tylko przypuszczam:)

ocenił(a) film na 10
PSYCHOPATA

Spalanie w Muscle Cars to tak jakby mówić cały czas o sznurze w domu powieszonego.

użytkownik usunięty
andre_

No te w filmach, to często są właśnie "death proof";)