PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564230}

Grawitacja

Gravity
2013
6,6 223 tys. ocen
6,6 10 1 223429
7,6 78 krytyków
Grawitacja
powrót do forum filmu Grawitacja

To moj pierwszy film w 3D. na filmie obraz byl jakby nieostry, brakowalo obrazu jak zylety, tak jakby
w grze komputerowej ustawic na bardzo slaba jakosc tekstur. Czy to jakis problem kina i obrazu?
Ogladalem film w Gdansku w Cinema City - Krewetka. Ogladalo mi sie przez to fatalnie film ok
efekt 3D bardzo fajny ale co z tego skoro obraz byl jakby nieostry. Moze ktos mi odpowie dlaczego
obraz byl nieostry? Moze ja mam jakis problem ze wzrokiem?

ocenił(a) film na 10
Prestoneq

nie masz problemów ze wzrokiem ....oglądałem ten film w dwóch kinach ...jedno mniejsze kino z w miarę przyzwoitym 3d,drugi raz byłem w IMAX w tym pierwszym kinie obraz był żyleta ...tło pierwszy plan nic się nie zamazywało,natomiast w IMAX rozczarował mnie okropnie bo właśnie były te niedociągnięcia co Ty piszesz ...ale to już nie pierwszy raz mnie IMAX rozczarował i juz tam nie pojade

hanibal

To akurat trochę inny problem - Grawitacja była kręcona technologią "zwykłego" 3D, chyba format Panavision albo coś pokrewnego na taśmie 65mm, w formacie 2,35:1 (i to tylko negatyw, pozytyw z tego co mi wiadomo był już na taśmie 35mm), w IMAXie ekran jest ogromny i filmy, które nie były kręcone od razu w formacie IMAX (taśma 70mm, do tego obrazy ustawione poziomo, a nie pionowo, więc rozdzielczość jest dużo dużo lepsza, a format 1,44:1) wiele tracą na takim przejściu.

W skrócie - nie ma co na zawsze rezygnować z IMAXa, ale warto tam oglądać głównie filmy, które były nań przeznaczone. A takich jest mało, bo są drogie w produkcji.

ocenił(a) film na 10
barabasia

tu się zgadzam że filmy IMAX -owskie te krótkie są w porządku ...ale na produkcjach kinowych długometrażowych juz nie raz się zawiodłem

ocenił(a) film na 9
Prestoneq

Wybierz się do lepszego kina... Ja wczoraj byłem w Cinema 3D (sieć kin w małych miastach http://www.cinema3d.pl). Jakość bardzo dobra. Kino jest w technologii pasywnego 3D, czyli kupujemy okulary na własność za 4 zł. W sumie był to mój pierwszy film 3D w tym kinie i jestem mega pozytywnie zaskoczony. Efekty bardzo dobre i co najważniejsze mnie w ogóle nie męczyło, także jak dla mnie technologia jest już całkiem dobrze dopracowana. A rozmycie obrazu cóż, idealnie nie jest w żadnym kinie ponieważ wszystkie wyświetlają obraz w rozdzielczości niewiele wyższej od telewizora FullHD a obraz musi być rozciągnięty na powierzchnie małej kamienicy, więc wiesz. Miejmy nadzieje, że obraz 4K szybko się w kinach rozpowszechni w niedalekiej przyszłości bo większość kin ma projektory, które bez problemu sobie z tym radzą. Problem tkwi tylko w kopiach filmów jakie kina otrzymują.

ocenił(a) film na 6
Prestoneq

Wszystko się wyjaśniło.
Ostrzegam przed kinem CinemaCity w Gdańsku.
Okazuje się że mają tam słabą jakość obrazu. Ma się wrażenie jakby oglądało się obraz VHS w wysokiej rozdzielczości, Grawitacja po obejrzeniu wersji 3D na bluray zniszczyła jakością obrazu i tą szczegółowością ten marny,nieostry obraz z kina( 46cali z 1m siedziałem od ekranu w domu :) )
Sprawdziłem aby byc pewnym przy okazji premiery filmu Interstellar 2D i obraz tak samo beznadziejny. Jakiś nieostry tak samo w 2D.
Mam zawsze duże wymagania co do obrazu oczekuję obrazu jak żyleta,ostrego, krystalicznego itd...
To nauczka na przyszłość. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Prestoneq

Nie założyłeś okularów.