PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1437}

Granice wytrzymałości

Vertical Limit
2000
6,3 17 tys. ocen
6,3 10 1 16996
6,2 5 krytyków
Granice wytrzymałości
powrót do forum filmu Granice wytrzymałości

Arcydzieło! Wspaniały film, niezwykle wciągający, doskonała fabuła, nieprzewidywalne zwroty akcji, piękna sceneria, coś wspaniałego...
Polecam!

ocenił(a) film na 10
TheDayTheEarthStoodStill

zgadzam się doskonałe kino i do tego nasza wspaniała polska aktorka w głównej roki :)) super film kto nie widział niech obejrzy

TheDayTheEarthStoodStill

Zgadzam się fil też mi się bardzo podobał był świetny nie rozumiem czemu niektórzy uważają inaczej...

użytkownik usunięty
TheDayTheEarthStoodStill

zgadzam się! Film jest bardzo dobry! 10/10

użytkownik usunięty
TheDayTheEarthStoodStill

Granice wytrzymałości to bardzo dobry film.

użytkownik usunięty
TheDayTheEarthStoodStill

Mam ten film na DVD. Jest SUPER!!! 10/10

Film - bajka. Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 5
bartol122

Popieram. Wierutna bzdura, typowo amerykańskie podejście do tematu (czyli takie jak dla widza, który nie ma zielonego pojęcia o górach), słaba Skorupka - która to jej rola była taka wspaniała? Kompletny brak realizmu wysokich gór, schematyczne postacie, fabuła. Jedyne jasne punkty w tym filmie to piękne zdjęcia i Chris O'Donnell. Zamiast tego "arcydzieła" proponuję Alive - dramat w Andach.

użytkownik usunięty
arnhem1944

Ty sobie lepiej poczytaj co to znaczy arcydzieło, a później zaczynaj oceniać filmy. Film na 5/10.

użytkownik usunięty

Nie zabronisz mi ocenić go na 10/10 !!!

użytkownik usunięty

Oceniaj jak chcesz, ale ten film nie jest arcydziełem ani rewelacyjnym filmem.

Arcydzieło – dzieło kultury, które zostało uznane przez odbiorców lub publiczność w pewnym dłuższym okresie czasu za wyróżniające się na tle innych dzieł (literatury, muzyki, filmu, sztuk plastycznych) lub za doskonałe w swoim gatunku[1]. Status arcydzieła nadają odbiorcy w procesie recepcji. Arcydzieło może realizować pewne obowiązujące w danym czasie standardy artyzmu, często jednak jest na tyle oryginalne, że je przekracza. Stąd też liczne dzieła kultury zostały uznane za arcydzieła dopiero wiele lat po ich powstaniu – zostały bowiem początkowo odrzucone przez odbiorców jako bezwartościowe[1].

Jedną z cech arcydzieła jest jego duża pojemność znaczeniowa – semantyka dzieła jest wciąż reinterpretowana w zmieniających się okolicznościach historycznych i społecznych. Znajomość kanonu dzieł, uznawanych w określonym czasie za arcydzieła, należy do elementów edukacji[1].

ocenił(a) film na 9

Chyba zapominasz, że na takich portalach jak FilmWeb jest "średnia" i nikt (tak mi się przynajmniej wydaje, że nikt), kto zaznacza 10/10 nie myśli o encyklopedycznym znaczeniu "arcydzieła", tylko zaznacza "dziesiątkę", bo film baaardzooo mu się podobał. Niektórzy napewno oceniają na wyrost, ale tak samo są inni, którzy przesadzają w drugą stronę zaniżając niesprawiedliwie do minimum.

ocenił(a) film na 4
Peewit

" ... nikt (tak mi się przynajmniej wydaje, że nikt), kto zaznacza 10/10 nie myśli o encyklopedycznym znaczeniu "arcydzieła".
Nie do końca, autor TheDayTheEarthStoodStill najwyraźniej tak właśnie myśli ;)

ocenił(a) film na 9
Yoshimura

No nie wiem, ja odnoszę wrażenie, że film bardzo mu się podobał, dlatego dał maksymalną ocenę, a w treści postu pisząc "arcydzieło", posłużył się jedynie nazwą maksymalnej oceny nadaną przez FilmWeb. Nawiasem mówiac, uważam, że nazwa "arcydzieło" w ocenach które wystawiają użytkownicy jest wielką pomyłką i serwis powinien ją zmienić. Jeżeli chcą jej używać, to nazwanie (ocenienie) filmu "arcydziełem" powinno być zastrzeżone dla administratorów, tak jak jest ze znaczkiem "FilmWeb poleca".

ocenił(a) film na 4
Peewit

Alez mozna uzywac takiego sformulowania jak i kazdego innego okreslenia. Trzeba jednak napisac, DLA MNIE TEN FILM JEST ARCYDZIELEM, zamiast gloscic wszem i wobec ze jest to fakt ;)

ocenił(a) film na 9
Yoshimura

Wszystko kwestia interpretacji. Jeżeli nie podaje źródła takiego stwierdzenia, to rozumiem, że jest to JEGO opinia i nie odczytuję tego jak STWIERDZONY fakt. Większość uzytkowników pisze "film jest wspaniały", "to dno jakich mało" itp. itd. ... mało kto dodaje "wg. mojej oceny".

ocenił(a) film na 4
Peewit

Wszysto to prawda, tylko niech autorzy nadpobudliwych komentarzy nie dziwia sie, ze w niektorych przypadkach wzbudzaja po prostu smiesznosc z powodu takiej ekscytacji.

ocenił(a) film na 9
Yoshimura

Masz rację, ale "On" chyba wcale się temu nie dziwi ... wydaje mi się, że nawet nie obserwuje tego forum.

ocenił(a) film na 9
Yoshimura

Masz rację, ale "On" chyba wcale się temu nie dziwi ... wydaje mi się, że nawet nie obserwuje tego forum.

ocenił(a) film na 9

kolejny dureń który ocenia filmy według schematu jaki narzuca mu wikipedia, świetnie oby więcej takich..

użytkownik usunięty
TheDayTheEarthStoodStill

Może nie jest to jakieś arcydzieło,ale film był nawet fajny ;).Daje 7/10

ocenił(a) film na 10

10/10. tylko dla glownego bohatera - petera :] luksus calego filmu;} on jest cooool;]

ocenił(a) film na 4
TheDayTheEarthStoodStill

hahahahahahaha arcydzielo?!~?! Chyba w kategorii ilosci przesadyzmu w filmie fabularnym ;)

ocenił(a) film na 9
TheDayTheEarthStoodStill

Arcydzieło, czy nie ... Ja kocham ten film. W głównej mierze za plenery i dźwięk. ... i że tak nieładnie powiem, "w nosie mam" brak realizmu na który inni tak narzekają.

ocenił(a) film na 4
TheDayTheEarthStoodStill

Kto nie poznał smaku gór wysokich nie dostrzeże w tym filmie reżyserskich bredni, które nigdy nie mogły się wydarzyć na takiej wysokości, film można obejrzeć dla jego fantastycznych panoram, natomiast scenariusz i gra aktorów powala brakiem realizmu. Najbardziej podobał mi się scena, kiedy na wysokości 7000 goście zarzucają plecaki i krzyczą no to jazda do góry :-))) Film typowo hollywoodzki, nie nadaje się do oglądania dla Europejczyków :-)

fabisz

taaa najlepsze jak Iza przeżywa wybuch i lawinę łamiąc jedynie paznokieć :D
w tym filmie absurd goni absurd...

TheDayTheEarthStoodStill

Film jest dobry, zdjęcia są ładne (przede wszystkim widok gór), ale w niektórych miejscach sie troche nie klei z caloscią. Tak wiec oceniam na 7/10. P.S. co jakis czas widac kamery, operatorów kamer, mikrofony i elementy naświetlenia (białe plancze czy cos) w okularach przeciwsłonecznych. A wy zauwazyliście jakies ciekawe wpadki ?

TheDayTheEarthStoodStill

Prawda,film dobry,ale dawać mu 10 uważam za bardzo dużą przesadę.