PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=163903}

Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80074
5,6 22 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Pytanie do czytelników "Gry..." - na FW napisane jest "na podstawie Gra Endera i Cień Endera". Czy to znaczy, ze jest to ekranizacja dwóch pierwszych tomów w jednym filmie? Pytam, bo dopiero planuje przeczytać serie, więc nie wiem, jak się ma pod tym wzgledem film do ksiązki. :-)

Nijak się ma... nie oglądaj filmu dopóki nie przeczytasz "Gry Endera" bo zepsujesz sobie wielki fun.

użytkownik usunięty
requiem123

jesli masz na mysli spoilery w filmie względem ksiązki to sie nie przejmuje bo zasadniczo nie przeszkadza mi znajomość wątków i zakończenia podczas czytania czy ogladania :-)

ocenił(a) film na 6

Cień Endera to nie jest drugi tom serii tylko wiele później dopisany prequel. Klasyczny pięcioksiąg Carda to:
Gra Endera, Mówca Umarłych, Ksynocyd, Dzieci Umysłu i "A war of gifts" (niewydane po polsku).
Z tego najbardziej po głowie tłucze i jest najlepszą częscią (Imho) "Mówca Umarłych", potem Gra Endera i Ksynocyd. Pozostałe książki nie są już ani tak odkrywcze ani ciekawe, bo oczywiście drążą poboczne wątki i biografie.

użytkownik usunięty
pchela_fw

Rozumiem, dzieki za konkretniejsze wyjasnienie :-) "A War of Gift" dopiero będzie wydane w Polsce czy po prostu w oryginale już od dawna funkcjonuje tylko niewydane po polsku?

ocenił(a) film na 3

War of gift nie jest częścią sagi. jest to powieść w uzupełniajaca główną serię.
Saga endera:
1 gra
2 mowca umarłych
3 ksenocyd
4. dzieci umysłu ( 2,3,4 dzieją się w kosmosie długo po zakończeniu gry endera)
potem jest saga cienia, która opisuje wydarzenia z gry endera z perspektywy groszka( przyjaciela endera) oraz historię ziemi po zakończeniu wojny z robalami.
Saga cienia
1 Cień endera
2. Cień hegemona
3 teatr cieni
4 cień olbrzyma

Potem jest "Ender na Wygnaniu" łączący wątki obu sag.
Kończącymi książkami całej seri będą nie wydane w Polsce jeszcze Cień w locie oraz Cień żyje? (Shadow alive)

O 1 wojnie z robalami opowiadają wydawane właśnie
Earth Unaware
Earth Afire
Earth Awakens, choć ponoć nie tak dobre jak saga.
Warto jeszzce przeczytać Pierwsze Spotkania w świecie Endera. Uzupełniają fajnie historię i tłumaczą dlaczego na ziemi jest taki ustrój i skąd się wzięła Jane( ważna postać sagi endera).

użytkownik usunięty
ulvar

Książki opowiadające o 1 wojnie z robalami są też bardzo ciekawe.
Pierwsza część w języku polskim nazywa się "W Przededniu"
Druga wyjdzie w październiku tego roku "Pożoga"
Trzecia częśc pewnie za rok.

Orson Scott Card pracuje na kolejnymi trzema opisującymi 2 wojnę z robalami.

"W Przededniu" na początku wydawało mi się nudnawe, lecz już po kilku rozdziałach bardzo mnie wciągnęła. Losy tamtejszych bohaterów są tak samo ciekawe jak w innych książkach.

ocenił(a) film na 7

"Cień Endera" to ta sama historia , co "Gra", tylko opowiedziana z perspektywy innego bohatera.

ocenił(a) film na 9

To nie jest na podstawie obu. Nie ma niczego co było w "Cieniu Endera". Mimo, że jest cały film opiera się tylko i wyłącznie na "Grze Endera".