PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5911}

Goście, goście

Les Visiteurs
1993
7,0 102 tys. ocen
7,0 10 1 101701
6,0 25 krytyków
Goście, goście
powrót do forum filmu Goście, goście

Niech ktoś mi to wytłumaczy. Jacquouille jest często określany jako giermek, nawet na filmwebie. Tyle, że giermkowie wywodzili się zazwyczaj z tej samej wartwy społecznej (szlachty) co ich panowie, byli to młodzi chłopcy przyuczani do zostania rycerzem. Wydaje się więc mło prawdopodobne, by niepiśmienny, nieokrzesany prostak z gminu w dodatku w średnim wieku mógł być wzięty na giermka (Sancho Pansa się nie liczy)? Czy może moja wiedza o średniowieczu kuleje? Czy ktoś kto zna francuski może mi powiedzieć, czy w oryginale również Jacquouille jest nazywany giermkiem, czy po prostu sługą?

ocenił(a) film na 9
Mr_Alkochochlik

Nie zawsze giermek wywodzil się ze stanu szlacheckiego. Czasem był to sługa- coś jak Sancho Pansa u Don Kichota.

pejotl79

Sancho to specyficzny przykład, bo Don Kichot żył w świecie urojeń i jak wieśniaczkę Dulcyneę mógł widzieć damą tak i Pansa mógł dostąpić podobnej nobilitacji.

ocenił(a) film na 8
Mr_Alkochochlik

Ten film to komedia, a co za tym idzie zgodność z historią jest żadna, germek to tylko jeden z wielu przykładów

Sokowa_Ota

Dokładnie, jak ten tekst o hektarach lasów... Konsekwencją historyczną film nie emanuje, ale nie o to przecież w nim chodzi...