PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5822}
7,1 14 tys. ocen
7,1 10 1 14265
7,3 15 krytyków
Ghost World
powrót do forum filmu Ghost World

Zdaję sobie sprawę, że nie ma drugiego takiego samego(tak jak Seymour nie ma drugiej takiej samej płyty dla Enid ;) ), ale może kojarzycie jakieś w podobnym stylu, godne polecenia filmy?

A co do Ghost World - film okazał się bardzo oryginalny, inny niż wszystkie. Rozumiem, że niektórym mógł wydawać się nudny, ponieważ nie ma 'typowej akcji', ale mimo wszystko ma to coś... Coś, co do samego końca nie pozwoliło mi oderwać wzroku od ekranu. Poza tym genialna gra Thory Birch! Wg mnie wcieliła się idealnie w postać Enid :) Oglądałam również 'American Beauty' oraz 'Bunkier', ale w GH podobała mi się najbardziej.

ocenił(a) film na 9
messs

Nie widziałam już żadnego, po Ghost World, filmu w tym samym stylu, ale widziałam kilka, które miały dla mnie podobny, lekko leniwy klimat. Może oglądałaś już niektóre z nich: "Przekleństwa niewinności", "Piknik pod wiszącą skałą" i "Zawieście czerwone latarnie". Szczególnie ten drugi film ma w sobie to coś, co czułam także przy "Ghost World" - ten klimat nie pozwalający się oderwać od ekranu.
pozdrawiam

messs

A tak , Thora Birch to niesamowita aktorka. Tak samo jak Ghost World jest jedyne w swoim rodzaju. Chociaż przyznać muszę, że odczuwam pewnego rodzaju niedosyt... podobnie jak Ty, mam chęć na WIĘCEJ podobnych filmów... ale takich raczej nia łatwo znaleźć. Hmmm... powiem tak, poleciłabym Ci;

- Art School Confidential - kolejne dzieło spółki Zwingoff&Clowes - nie ma tam drugiej Enid, ale jest 'pan w zielonym sweterku' :))
- Panna Nikt - ze względu na motyw zbuntowanej Kasi, to też nie jest druga Enid, ale może zaciekawić kogoś, komu spodobał się Ghost World
- Zakochana Złośnica - amerykański gniot? No właśnie nie! Kolejny film z motywem buntu, (sylvia plath i bikini kill w tle =D)
- Daria z MTV - Jane Lane i Daria Morgendorf - uwielbiam je :))

- Transylvania, Gatlifa - to już zupełnie inny rodzaj kina... ale warto zobaczyć :) Być może taka Zingarina jest starszą wersją Enid, która wsiadła w autobus i....
- Biały Oleander, Szkoła Czarownic, Sangre Eternal, Koniec niewinności

Narazie tyle

ocenił(a) film na 10
co_za_dno

Hm to ja polecę sielankowy klimat Stand by me. I komedię Detroit rock city - 4 nastoletnich bohaterów (humor nie zupełnie typowy - tak jak i w ghost world)

ocenił(a) film na 10
messs

Myślę, że może Ci się spodobać The Breakfast Club. Przeglądałam jeszcze inne moje ulubione filmy, ale rzeczywiście żaden nie ma takiego klimatu jak Ghost World.

ocenił(a) film na 10
sally_storm

oglądałam tego samego reżysera Art school confidential - oprócz zbędnego wątku miłosnego - całkiem :)

ocenił(a) film na 9
sally_storm

"Breakfast club" to film, z którego Enid by się śmiała :) jest bardzo sztampowy i paradoksalnie, przyjmuje zupełnie inną perspektywę (bardziej disneyowską) niż Ghost World

graww

Breakfast club ma disneyowską perspektywę? Co za bzdury.

ocenił(a) film na 10
messs

Trudno znaleźć film w podobnym stylu...trudno to nawet nazwać:) ale ja bym
dodała AlphaDog i co gryzie Gilberta Grap'a

siostra4

http://www.filmweb.pl/f123920/Mi%C5%82ego+dnia,2005

ocenił(a) film na 9
messs

Mnie kojarzył się ze Sprzedawcami Kevina Smitha

ocenił(a) film na 10
zooshe

no, w sumie tak! Enid jest trochę jak Randal.

ocenił(a) film na 9
messs

'Księżniczka i wojownik'
'Powrót do Garden State'
'Hotel Splendide'
'1900: człowiek legenda'
'Kroniki Portowe'
'Pleasentville'

ocenił(a) film na 9
messs

"Fast times at ridgemont high" to ciekawa pozycja (szesnasto- czy siedemnastoletni Sean Penn!), która też traktuje o młodości i dylematach.

ocenił(a) film na 8
messs

takie które moim zdaniem mogą się podobać (ja je bardzo lubię), o nastolatkach:

Człowiek z Księżyca
Niebiańskie Stworzenia
Zabójcza Piękność
Dziewczyny z Drużyny - wiem co niektórzy myślą o tym filmie ale ja uwielbiam pierwszą część z Kirsten Dunst
Lolita 97
Przerwana lekcja muzyki
Chłopaki mojego życia
Trzynastka
Trujący bluszcz
Nie czas na łzy
Ukryte pragnienia
Zauroczenie z Alicia Silverstone
Piękna i szalona
Wredne dziewczyny
Moja dziewczyna
Słodkie zmartwienia
Czarownice z Salem

:)

ocenił(a) film na 7
messs

"Druciki" ten film to polski bliźniak Ghost World.
Może trochę przesadziłem...

Michi1

Thumbsucker. O zagubionych nastolatkach wybierających się na studia. Tylko Thumbsucker pokazuje perspektywę chłopaka, GHOST WORLD bardzo fajnie opowiada o wszsytkim z perspektywy dziewczyn.

ocenił(a) film na 7
messs

Jak do tej pory "Garden State" i "Good Dick" to moi faworyci z mniej znanych produkcji w nietuzinkowych klimatach.

ocenił(a) film na 7
messs

Kino Todda Solondza na czele z "Witaj w domku dla lalek". Bardzo polecam! :)
http://www.filmweb.pl/film/Witaj+w+domku+dla+lalek-1995-36663

ocenił(a) film na 6
messs

ja polecam Lollipop Monster

ocenił(a) film na 9
messs

U niej w domu (2012) https://www.filmweb.pl/film/U+niej+w+domu-2012-629789

messs

Napoleon Dynamite (Napoleon Wybuchowiec)
Lady Bird

messs

Może też: Licorice Pizza