Widzialam wlasnie film przedpremierowo i bardzo mi sie podobal, ocenilam na 9. Ksiazki nie czytalam i zastanawiam sie czy warto siegnac po nia juz po filmie?
Czy w ksiazce jest opisana scena morderstwa? W filmie nie jest pokazane jak zabila, nie ma retrospekcji wydarzen tej nocy, rezyserka pozostawia widza z zagadka. Nawet mi sie to podoba, ale czuje lekki niedosyt!
W książce również brak jakiegokolwiek opisu tej sceny, książka kończy się potwierdzeniem, że Kya zabiła tego chłopaka i tyle.
to ja chyba inną książkę czytałem bo tam pod koniec że Kya zostaje uniewinniona a prawdziwy sprawca nie zostaje odnaleziony.
Tak, chyba tak ;) albo nie czytasz do końca - ostatnie strony, gdzie Tate znajduje w domu Kyi naszyjnik z muszlą wyraźnie odpowiadają na pytanie kto zabił :)
Film jest tak wierną ekranizacją, że niczego nowego nie przeżyjesz ani się nie dowiesz. Odkrycie zagadki morderstwa było identyczne.
Zastanawiam się, czy morderstwo faktycznie wydarzyło się tej nocy, kiedy była na wyjeździe? I jak poradziła sobie z tak dużymi odległościami nie mając auta?
Książka odpowiada na te pytania. Bohaterka poruszała się łodzią. Przebierała się, a ubrania chowała w krzaczorach, mokradłach. Wszystko odbyło się tej nocy, kiedy spotkała się z wydawcą.
i to akurat było naciągane, jak zwabiła osobę z którą prowadziła " wojnę" w środku nocy na platformę? nosił naszyjnik który od niej dostał, może to obsesja na jej punkcie odebrała mu rozum W każdym razie czytając książkę i wiedząc co za życie miała Kyra i tak trudno zrozumieć dlaczego musiała uciec się do takiego kroku, po filmie łatwiej zrozumieć motywy i sposób rozumowania.
Moim zdaniem umówiła się z nim pod pretekstem miłosnej schadzki. Wykorzystała w tym celu metodę samic świetlików, które podrabiają sygnały innych gatunków, żeby wabić samców i.... No cóż po prostu ich pożerać. Ona mu właśnie wysłała fałszywy sygnał, a on pozwolił się zwabić. Planowała to morderstwo -po to jej był potrzebny szczegółowy rozkład jazdy, motel w pobliżu dworca i przebranie. Ponadto wyznaczyła spotkanie w bezksiężycową noc, umiejętnie wykorzystała prądy wodne. Kya zabiła Chasa, bo według niej stanowił zagrożenie, wiedziała, że upokorzony i odtrącony nie odpuści, a ona nie chciała się już przed nikim kryć.
Hmmm chyba mnie Pani jednak przekonała. Od wczoraj przekonałam dwie osoby, że to Tate zabił... Bo miał motyw, emocje nim kierowały w trosce o Kyę. Czapka to wyjaśnia skąd włókna czerwone na kurtce. Kya znalazła naszyjnik i go trzymała przez lata, nie zeznawała bo chroniła Tate z miłosci. Nie przyznała skąd ma czapkę. Od połowy książki jestem przekonana, że to Tate zabił - ale jeszcze nie skończyłam książki. Wczoraj byłam na filmie... trochę jestem skonfudowana, ale jednak raczej przekonana że to Tate.. a Kaya jest wyrozumiała właśnie dlatego, że "Kya zabiła Chasa, bo według niej stanowił zagrożenie, wiedziała, że upokorzony i odtrącony nie odpuści, a ona nie chciała się już przed nikim kryć." - A Tate też jest biologiem, też to wie..
Ale te świetliki, przypływy/odpływy które były tak podkreślone w filmie... przekonuje mnie to jednak, rozkład jazdy ... nikt jej nie widział.. no ale mogła się przebrać..
Hm... interesujący film, dobrze poprowadzony, ciekawa akacja, zdjęcia, dla mnie lepiej się go oglądało niż czyta mi się książkę, i zakończenie niejednoznaczne ... To jest dobra książka i dobry film :-)