PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=176653}
5,8 24 tys. ocen
5,8 10 1 24103
5,1 16 krytyków
Gambit, czyli jak ograć króla
powrót do forum filmu Gambit, czyli jak ograć króla

Nowe tłumaczenie

ocenił(a) film na 9

A już miałam nadzieję, że Polska nie popisze się kolejnym "genialnym tłumaczeniem... ale jednak.

użytkownik usunięty
Winne

Jak to zobaczyłem, to wybuchłem śmiechem. No ja pier****. Przecież wystarczył oryginalny tytuł. Po co ten dopisek?

ocenił(a) film na 9

welcome to Poland!

ocenił(a) film na 9

Worst title translation since always.

ocenił(a) film na 10
Winne

BOŻE! WIDZISZ I NIE GRZMISZ?

ocenił(a) film na 6
Winne

żenada, jak można akceptować takie tytuły

ocenił(a) film na 6
Winne

Moje ulubione wątki to te dotyczące tłumaczeń tytułów ^^ Przecież nie jest zły, wpisuje się w sens oryginalnego, a że dodali coś od siebie... Ja, na przykład, nie wiedziałam co znaczy gambit, bo w szachy nigdy nie grałam i musiałam sobie wyguglować. A tu dystrybutor podaje nam tłumaczenie jak na tacy ;)

Azzurro

A zgodzę się z Tobą. Fakt, ktoś kto nie gra w szachy nie bardzo by się orientował w tytule, a tutaj mamy wyjaśnione. Ten tytuł wyjątkowo ma sens. Są gorsze tłumaczenia (chociażby "The King's Speech", jako "Jak zostać królem?" albo "Ram Jaane", jako "Na drodze miłości", bo w tym wypadku Ram Jaane to... imię głównego bohatera, lub też "Rab Ne Bana Di Jodi", co znaczy "Bóg łączy [dobiera] w pary" [to tłumaczenie jest słowo po słowie!], a nasi geniusze przełożyli to na "Do zakochania jeden krok" - niby jakiś sens jest [który wynika z filmu, a raczej pod jego koniec], ale tytuł mieli jak na tacy, wystarczyło sięgnąć po słownik).

Tylko dlaczego ja zamiast "króla" przeczytałam "królika"?

Winne

O_o
Moja reakcja na podtytuł (cytując Kelly z 'Misfits') - ŁOT DA FOK?!

Winne

Czy teraz każdy film z Firthem będzie miał w Polsce podtytuł "jak zostać... <wstaw>?" Żałosne.

ocenił(a) film na 7
angazetka

O tym samym pomyślałam:) Mogli coś dodać do tytułu, ale żeby wstawiać "jak(...)" i "króla"? Colin w Polsce będzie kojarzony z poradnikiem niedługo;) "Nie wiesz, jak coś zrobić? Zajrzyj do filmografii Firth'a":D

ocenił(a) film na 7
szyszka6

Świetne podsumowanie - Gratuluję!
Swoja drogą się zastanawiam: czy któraś z zainteresownaych osób (tłumacze tytułów i dialogów, marketingowcy dystrybutora itp) zagladaja tu czasem i się zawstydzają? hmmm....

Path_filmweb

pewnie płaczą jak Woody: http://static.fjcdn.com/gifs/Mitt+Romney.+not+sure+if+i+had+seen+this+before_ec5 254_4220311.gif

ocenił(a) film na 4
Winne

Musza tak robić, bo zakładają ze ludzie do stado baranów, i jak na plakacie i w tytule nie będzie nawiązań do co najmniej dwóch filmów to nikt na niego nie pójdzie. Jestem pewna że w spocie będzie coś a'la "Colin Firth-najpierw chciał zostać królem, teraz chce go okraść!! ;))" - .... bez komentarza.