PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=101004}

Furman śmierci

Körkarlen
1921
7,8 4,9 tys. ocen
7,8 10 1 4917
8,0 20 krytyków
Furman śmierci
powrót do forum filmu Furman śmierci

Ktoś zauważył podobieństwo między scenami, kiedy Holm rozwala siekierą drzwi do pokoju, a 'Hey Johnny' ze Lśnienia?

To śmieszne jak bardzo te stare filmy inspirowały późniejszych wielkich twórców. Takie same wrażenie miałem w przypadku 'Zmęczonej Śmierci' i 'Siódmej Pieczęci'.

ocenił(a) film na 10
freakingduffy

Miałem identyczne skojarzenia podczas tej sceny. Biorąc pod uwagę podobny dobór postaci - ojciec alkoholik, uciekająca przed nim matka i dzieci(w Lśnieniu jedno) jest bardzo wątpliwe żeby to był przypadek. Nie miałem niestety przyjemności czytać książki więc nie wiem czy to Kubrick czy jeszcze King wzorował się na tej scenie tak czy owak ciekawa sprawa.

ocenił(a) film na 8
wlooczykij666

Ta scena występuje tylko w filmie. W książce Kinga rozegrano to inaczej :)

A co do sceny miałem identyczne skojarzenia. W tym samym momencie odwróciliśmy się z dziewczyną do siebie i jak na hejnał powiedzieliśmy "o, jak w lśnieniu" :D

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 9
freakingduffy

Jest podobienstwo

ocenił(a) film na 8
freakingduffy

Coś jest na rzeczy.

ocenił(a) film na 6
endrus231

nie odlazylam sie obejrzec slnienia
ale to rzeczywiscie ciekawe wrto wiedziec

ocenił(a) film na 9
freakingduffy

Po przeczytaniu Twojego posta zwróciłam na to uwagę i rzecztywiście, też mam takie skojarzenia. Gdy David sięga po siekierę, ma nawet podobne, obłąkańcze spojrzenie, jak Jacka Nickolson w "Lśnieniu":-). Ale cały "Furman" (wymowa, znaczenie) kojarzy mi się z "opowieścią wigilijną" Dickensa - w świąteczną noc, postać z zaświatów ukazuje grzesznikowi ofiary jego postępowania...

ocenił(a) film na 9
soowkax78

Pełna zgoda, od razu "Opowieść wigilijna" przychodzi do glowy. Scena bardzo podobna, ale to być może przypadek.

ocenił(a) film na 8
freakingduffy

oczywiście ;)

i ogólnie Bergman

Teddy_Picker

Bergman obejrzał ten film pierwszy raz mając 14 lat. Jak sam twierdził, później oglądał go przynajmniej raz do roku i czerpał z niego wiele inspiracji.

ocenił(a) film na 8
Rioriel

to widać^^

ocenił(a) film na 8
freakingduffy

rzeczywiście, też odniosłam takie wrażenie :)

ocenił(a) film na 2
freakingduffy

Tak, tak, od razu o tym pomyślałam:)

freakingduffy

Też mi to od razu przyszło do głowy, gdy oglądałam tą scenę. Okazuje się, że nawet Kubrick z kogoś ściągał ;-)

ocenił(a) film na 9
Nariel

Kubrick często czerpał. W końcu jego filmy zazwyczaj były adaptacją różnych powieści. Nawet słynna piosenka śpiewana przez super komputer HAL 9000 w Odysei bazowała na śpiewie innego komputera IBM 704 z 1962 roku :
https://www.youtube.com/watch?v=UGsfwhb4-bQ

ocenił(a) film na 7
freakingduffy

Tu macie informację na ten temat:

http://dziwowisko.pl/scena-z-siekiera-lsnienie/

ocenił(a) film na 10
freakingduffy

Też zauważyłam, ale w sumie, jeśli się wzorować, to na najlepszych, więc Kubrick nie powinien się wstydzić tego nawiązania do "Furmana śmierci".

ocenił(a) film na 8
freakingduffy

zgadza sie, i dam tez przyklad film "Śmiertelny pościg (1977)" ta scena jak policjant puka do drzwi, mieszkania w ktorym wydaje mu sie ze znajdzie... a dokladnie tak bylo w bardzo glosnym filmie wiele lat pozniej , kto wie> ? nagroda piwo...