PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1018841
8,0 86 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Witam
Przygotowuję właśnie swoją prezentacje maturalną na temat " Motyw podróży w literaturze i filmie " i jako film wybrałem Forresta Gumpa. Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Chodzi mi głównie o to po co biegał Forrest i czego szukał, co zyskał, jednym słowem Forrest jako wędrowca.
Z góry dziękuję za odpowiedź/
Pozdrawiam
PS: Jeśli ktoś ma inne propozycje filmów w których ciekawie realizowany jest motyw podróży to bede wdzięczny za podpowiedzi.

ocenił(a) film na 8
przemgaw

Motyw BIegu u Forresta był bardzo prosty. Cytuję: "Chciałem się przebiec" i tylko tyle :-) niczego nie szukał, taka go chęć naszła po uciecze Jenny :-)
a po drodze myslał o różnych rzeczach. ogólnie jednak żadnego celu nei miał, dobiegł w jedno miejsce, to chciał w drugie i tyle :-)

ocenił(a) film na 9
page_up

zgadzam sie z komentarzem wyzej. forrest nie mial konkretnego celu w swoim bieganiu. sam powiedzial, ze po prostu chcial sie przebiec, nie wiedzial dokad, nie wiedzial gdzie...szczerze mowiac to nie wiem czy podalas dobry przyklad z tym forrestem do prezentacji maturalnej:/

ocenił(a) film na 9
gosik_z

tak w ogole to tez zdaje w tym roku mature:/ boze jeszcze niecaly miesiac tylko zostal:P a jesli chodzi o motyw wedrowki to od razu skojarzyla mi sie ksiazka "czekolada" joanne harris (film tez powstal, ale ksiazka lepsza). pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 9
gosik_z

Jak tam, zdana matura?

ocenił(a) film na 10
page_up

być moze tez sie nie przyznał.Biegajac moim zdaniem chciał uciec od problemów uporzadkowac sobie wszystko w głowie przemyslec rózne sprawy.
Ja tak to interpretuje

ocenił(a) film na 10
przemgaw

Nie zapominajmy ze Forest byl idiotą i tak chcial go przedstawic rezyser, wiec skoro mowi ze chcial sie przebiec no to zapewne nie bylo w tym wyzszego celu :) A tak poza tym film jest naprawde cudowny i pocieszny :) Pozdrawiam.

przemgaw

Jeśli chodzi o książki to polecam:
- Salingera "Buszujący w zbożu"
- Kerouaca "W drodze" (!)
- cokolwiek Gaimana, bo on bardzo często porusza temat podróży (chociażby "Amerykańscy bogowie" czy "Koralina").

Z filmów:
- "W 80 dni dookoła świata" - typowy motyw podróży, lepszego chyba nie znajdziesz.
- "Apollo 13" czyli wyprawa na księżyc (bohaterowie jako kosmiczni wędrowcy;)). Bardziej oryginalny pomysł.

Buszujaca_w_filmach

Mam coś jeszcze:

- "Poszukiwacze Zaginionej Arki" z Harrisonem Fordem. Archeolog i łowca przygód wyrusza do Egiptu w celu odnalezienia świętego trofeum, czeka go jednak wiele niespodzianek - to tak w skrócie.

- "12 małp" . Do czego może doprowadzić podróż w czasie.

- "Wehikuł czasu". Niekończąca się podróż w czasie. Naukowiec i wynalazca po śmierci swojej ukochanej konstruuje wehikuł czasu, by cofnąć wydarzenia z tamtej nieszczęsnej nocy. Niestety okazuje się, że niezależnie od zmian dokonanych w przeszłości, teraźniejszość potoczy się zgodnie z przeznaczeniem. Zrozpaczony wybiera się więc w przyszłość, by dowiedzieć się, dlaczego nie może odwrócić biegu wydarzeń.

Pozdrawiam i życzę powodzenia:)