PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10052360}

Flow

Straume
2024
7,8 15 tys. ocen
7,8 10 1 15421
8,1 54 krytyków
Flow
powrót do forum filmu Flow

Wszyscy się zachwycają nad tą animacją, ale przecież tu nie ma żadnego przekazu. Kot płynie łódką przez świat, spotyka zwierzęta które mu pomagają - koniec. Gdzie morał, gdzie fabuła, gdzie rozwój postaci, gdzie COKOLWIEK?
Jeżeli jedyną zaletą jest animacja, to mógł to zrobić student z nadmiarem czasu po obejrzeniu poradnika obsługi Blendera na youtube...
P.S. Dlaczego woda nie podniosła się 2 raz gdy wieloryba wyrzuciło na brzeg? I o co chodziło z poświęceniem żurawia na ołtarzu?

ocenił(a) film na 9
Piterek83

I już wiem, że nieuważnie oglądałeś.

ocenił(a) film na 8
Piterek83

Przykro, że nie dostrzegasz nic w tym filmie. To pięknie opowiedziana historia o nieprzemijającej wartości przyjaźni i współpracy, co jest szczególnie ważne w obliczu niepewności tego świata. Magia nadziei.

ocenił(a) film na 10
Piterek83

Film jest bardzo alegoryczny. Oglądałeś/czytałeś "życie Pi"? Łodzią mogli podróżować równie dobrze ludzie. Jeśli potraktujesz ten film dosłownie, to rzeczywiście możesz się rozczarować (jednakże jako przygodówka jest w mojej ocenie też bardzo udany).

ocenił(a) film na 9
Piterek83

Według mnie kulminacyjną i zarazem nadającą wartość całej historii była scena gdzie psy, które zostały wzięte później na łódź, w momencie ratowania Kapibary z wiszącej na gałęzi łodzi pobiegły gonić Zająca. Pies który towarzyszył reszcie od początku instynktownie puścił linę i obejrzał się za zającem, po czym chwycił linę by ratować Kapibarę.
Chwilę wcześniej podobnie z Lemurem. Siedział w świecidełkach z innymi lemurami, zapatrzony w lusterko, Kot miauknął jakby z pytaniem czy idą dalej razem a lemur wrócił wzrokiem do swojego odbicia w lustrze. Po chwili przybiegł za nim. Morał? Wspólne przeżywanie i doświadczanie w tej niełatwej podróży zbliża i nadaje właściwą wartość relacjom.
Nie ślepe ganianie za Zającem i podziwianie swojego odbicia w lustrze.

Piterek83

Całkowita racja! Podpisuję się. Ludziom już wystarczy "wyświechtany morał", albo alternatywa w postaci do znanych jak Disney i DreamWorks, a będą piać z zachwytu. Nudny bardzo, żeby się tym ekscytować... Wystarczy włączyć pierwszy lepszy film przyrodniczy np. z Attenborough i będzie to samo, a nawet lepsze.

ocenił(a) film na 8
Voltix33

Możesz jaśniej? Chodzi mi o to o morale, bo rozumiem, że podpisujesz się pod wypowiedzią Piterka83, jak z tym morałem...?

Leszy2

np. jak napisała Agatonik wyżej " historia o nieprzemijającej wartości przyjaźni i współpracy", czy ktoś inny "Wspólne przeżywanie i doświadczanie w tej niełatwej podróży zbliża i nadaje właściwą wartość relacjom". Wiele już takich filmów powstało, także animowanych, więc to nic nowego...

ocenił(a) film na 8
Voltix33

To jest tylko bajanie Agatonik, nic więcej. O co chodzi z tym morałem. Napisz jeszcze raz to co w pierwszym tylko po polsku, bo ja po prostu nie zrozumiałem tego zdania. "Ludziom już wystarczy "wyświechtany morał", albo alternatywa w postaci do znanych jak Disney i DreamWorks, a będą piać z zachwytu."

Leszy2

ok... więc wyświechtany morał oznacza powtarzalny, wyeksploatowany, znany, sztampowy morał. Tutaj w filmie np. morał w stylu razem możemy więcej, przyjaźń, wzajemne pomaganie sobie itp itd. To już było wiele razy, w wielu filmach, na różne, w większości lepsze, sposoby, stąd określenie wyświechtany morał. Niektórym to wystarcza, ale ja oczekuję czegoś więcej.

ocenił(a) film na 8
Voltix33

Acha. Nie rozumiem tego, że podpisałaś się pod Piterek83, który pisze "....przecież tu nie ma żadnego przekazu." i "Gdzie morał".

ocenił(a) film na 9
Voltix33

Moim zdaniem film nie ma "wyświechtanego morału". Poza oczywistym pokazaniem wartości przyjaźni czy współpracy film porusza inne, trudne tematy. Warto przyjrzeć się postaci sekretarza- jako jedyny z ptaków postępuje empatycznie I staje w obronie kota. W ramach kary inne ptaki łamią mu skrzydło a on traci sens życia. Nie znajduje szczęścia w przyjaźni, inne ptaki nie kończą gorzej- świat nie zawsze jest sprawiedliwy.
Postacie w filmie nie płyną a dryfują. Podobnie jak wieloryb, nie mają wpływu na swój los- mogą tylko wybrać z kim chcą go dzielić.
Wiele scen jak i zakończenie można różnie interpretować i to jest piękne :) 

ocenił(a) film na 3
Piterek83

W pełni zgadzam się osoby, które jarają się tym filmem chyba na odkryły jeszcze filmów dokumentalnych i nie za często mają kontakt z naturą film jest nudny, powolny i w sumie słaby

ocenił(a) film na 9
kamillegenza

Serio? Mam w domu dwa koty i zachowanie kota w filmie jest idealnie odzwierciedlone