PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=730659}

Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
2018
6,5 114 tys. ocen
6,5 10 1 114445
4,5 38 krytyków
Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda
powrót do forum filmu Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda

Jaka dokładnie misję zlecił Dumbledore Newtowi? Czy Leta Lestrange jest jakos powiązana z Beatrix? Dlaczego podłożyła się Gridewaldowi i zginęła bez walki? Czy wiadomo już czy Tom Riddle jest jakos powiązany z postaciami z Fantastycznych Zwierząt? Czy Credence jest dzieckiem podmienionym na statku przez Letę? Skąd jego pokrewieństwo z Dumbledorem?

ocenił(a) film na 5
maro21

Na wszystkie pytania sama nie znam odpowiedzi... Ale:
Czy Leta Lestrange jest jakos powiązana z Beatrix?
Są jakoś tam spokrewnione, pewnie to dalekie krewne z tego samego rodu.

Dlaczego podłożyła się Gridewaldowi i zginęła bez walki?
Tej sceny też nie ogarnęłam, brawo filmie.

Czy wiadomo już czy Tom Riddle jest jakos powiązany z postaciami z Fantastycznych Zwierząt?
Wiadomo tyle, że Nagini stała się jego zwierzaczkiem (i chyba Voldzio poprawił jej jad, bo tu widzimy, że nie był wcześniej taki morderczy...).

Czy Credence jest dzieckiem podmienionym na statku przez Letę?
Wszystko na to wskazuje.

Skąd jego pokrewieństwo z Dumbledorem?
Z miejsca, gdzie światło nie dochodzi... Tak naprawdę wyczuwam tu zwyczajną intrygę stworzoną przez Gellerta - naopowiadał chłopakowi bzdur, by ten zrobił to, co on chce tj. zabić Dumbledora. Nie wiem tylko, skąd ten feniks.

ocenił(a) film na 6
Meliona

Dzięki za odpowiedź :)

W zasadzie jednego nie zapamiętałem z filmu - jaką misję dał Dumbledore Newtowi ? Zabić Grindelwalda ? niemożliwe bo sam dobrze wiedział, że tylko on może to zrobić. Schwytać go? To też chyba zadanie powyżej możliwości Newta... Z tego co zrozumiałem to Newt jakby 'przypadkiem' zdobył ten talizman (czy cokolwiek to jest) ale nie to było jego głównym zadaniem.

ocenił(a) film na 5
maro21

Tego to ja też nie wiem. Była mowa o tym, że miał spróbować uratować Kredensa? Przeciągnąć go na ich stronę? Ale z tego, to nic nie wyszło, więc trochę to takie...
Dumbledore chyba wysyła go jako swoje oczy, tak samo jak wysłał go do Nowego Yorku w sumie po nic.

Meliona

Miał odnaleźć i ochraniać Credenca. Nie było mowy o przeciąganiu go na ich stronę. Za to padło mniej więcej, że może być w niebezpieczeństwie (ze względu na pochodzenie), lub stanowić zagrożenie dla innych, więc musi zostać odnaleziony.

ocenił(a) film na 4
maro21

Nie próbuj się uparcie doszukiwać sensu w filmie, który sensu nie miał, szkoda czasu.

użytkownik usunięty
Meliona

Z potterowej wikipedii wynika, że Leta miała dwóch potomków - Rabastana i Rudolpha. Ten drugi był mężem Bellatrix

ocenił(a) film na 5

Jak mogła mieć dwóch potomków ?
Jak padła z rąk Grindelwalda ?

użytkownik usunięty
lolek2417

Nie wiesz, że Rowling przy tym filmie coraz bardziej zaczyna mieszać w swoich własnych informacjach? Jedna sprawa z Minerwą McGonagall, której jeszcze na świecie nie było w roku, w którym dzieje się akcja (1927) i jakimś cudem już uczy w Hogwarcie. Druga sprawa z postacią Aureliusza Dumbledore'a - jeśli teoria jakoby chłopak był zaginionym bratem Albusa okaże się prawdziwa to Rowling strzeli kolejną gafę. To się coraz mniej kupy trzyma.

ocenił(a) film na 7
maro21

1. Nie do końca bo Bellatrix jest z domu Black a jej mąż to Rudolf LESTRANGE dlatego ma nazwisko po mężu więc przez krew nie jest spokrewniona
Tom Marvolo Riddle urodził się w 1926 więc w czasie akcji filmu już jest przy życiu, akcja filmów opiewa 1926-1945 przypadek? Znowu w 1998 gdzie Voldemort odwiedza Grindelwalda w Numergardzie ten zwraca się do Voldemorta imieniem "Tom" więc możliwe że się kiedyś kontaktowali bo czemuż Gellert nie mógł słyszeć o uzdolnionym uczniu w Hogwarcie...A tak po za tym to Nagini czyli "Koleżanka" Credenca jest wężem i przyszłym horkruksem Czarnego Pana

maro21

Leta podłożyła się, żeby Newt i jego brat mogli uciec. Grindelwald wciągnął ich wszystkich w pułapkę - ten niebieski ogień - i jedynie mogli przyłączyć się do niego lub zginąć. Każda próba ucieczki kończyła się śmiercią uciekających. Leta wytrąciła czachę z rąk tej francuskiej damulki i w ten sposób dała możliwość ucieczki pozostałym.

aoiHane

A czym właściwie była ta czacha? W natłoku wątków i bohaterów (!) kompletnie tego nie ogarnęłam.

użytkownik usunięty
VictoryDay

Chyba czaszką Gellerta albo jej repliką, bo to chyba dzięki niej i rogowi, w który zadął zebrani zobaczyli wizję przyszłości wg Grindelwalda.