Skoro ten kowal był zwykłym człowikiem, jakim cudem mógł ugniatać stal pięscią?
Moze byl diablem biorac pod uwage to jak traktowali go wiesniacy(w sensie bali sie go) i na koniec filmu wraca do piekla z dzwonem(ktory moze symbolizowac chciwosc). Jednak tak naprawde jest dobrym czlowiekiem. Jako jedyny troszczy sie o biedna sierotke. W przeciwienstwie do wiesniakow, ktorzy maja ja za dziwadlo, mowia,ze jest zla,nasmiewaja sie z niej, a sami maja sie za swietych. Boja sie demona, ktory jest jak "kurcze w klatce",bo maja cos za uszami.Pod jego wplywem ulegaja chciwosci. Sierota nie boi sie go, bo jest dobra.
Wedlug mnie moral jest taki,ze diabel z wyobrazen wiesniakow i ksiedza nie istnieje. Prawdziwy diabel tkwi w kazdym z nas. Sorry,ze tak sie rozpisalam,ale chwile temu obejrzalam i chcialam sie podzielic moimi odczuciami. W sumie od tego jest forum.
Ciekawe czemu diabel z klatki cierpial,gdy kowal przypalal go rozzazonym zelazem,skoro diabel pochodzi krolestwa ognia?
Sorry, ze bez polskich znakow,ale cos mi sie w kompie zepuslo.
Cześć. Mam mały problem z Twoją interpretacją. Film wydał mi się bardzo ale to bardzo płytki. Wszystko jest nam wytłumaczone sto razy żebyśmy czasem czegoś nie ominęli. Nie wierzę więc w intencję twórców, by cokolwiek zostawić dla wyobraźni. Fabularne twisty są tak wyraźnie ukazane i tak dokładnie wytłumaczone, że trudno w ogóle nazwać twistami, dlatego wszelkie niedopowiedzenia zrzucałbym raczej na karb nieuwagi twórców.
To co piszesz mogłoby mieć sens (bo brzmi całkiem logicznie), gdyby dotyczyło filmu, który jest trochę bardziej hmm... brakło mi słowa, ale chyba wiesz o co chodzi ;)
a mógłbyś diable przedstawić jakieś argumenty? bo wychodzi nomen omen płytka opinia/krytyka.
to był element układu z diabłem - wg baśni na podstawie której powstał film, kowal zyskał między innymi dar obróbki wszystkich metali :) pewnie nie miało wtedy nawet znaczenia czym go uderzał :)
Nie był zwykłym człowiekiem skoro przeżył pluton egzekucyjny i bał się go sam diabeł :) zresztą jego samego uznawano za denona
Do tego rozważając skąd ma taką siłę ten kowal, zrozumieć trzeba że jest to baśń, i być może po prostu kowal ma taką siłę i moc jak np inni bohaterowie w wielu innych baśniach, np rozumienie mowy zwierząt, długowieczność i inne przymioty należące do bohaterów baśni których początków istnienia nie znamy i możemy się tylko domyślać :) urok baśni i legend
ja myślę że mogło to być związane z tym iż miał być martwy, diabeł nie zabrał go i doszło do zwiększenia jego mocy, może nawet mochłonął część mocy diabła